ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Goldman Sachs και η ομάδα του Daan Struyven προβλέπουν πτώση των τιμών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια, με το Brent να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 63 δολάρια το βαρέλι το 2025 και να υποχωρεί στα 58 δολάρια το 2026, επίπεδα 5 δολάρια χαμηλότερα από τις τρέχουσες προθεσμιακές τιμές.
Η πτώση, σύμφωνα με την τράπεζα, δεν είναι απόρροια ενός και μόνο παράγοντα, αλλά αποτέλεσμα ενός εκρηκτικού συνδυασμού: της χαμηλότερης ζήτησης, κυρίως από την Κίνα, της υψηλής παραγωγής, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, και της αποδυνάμωσης της ικανότητας του ΟΠΕΚ+ να ελέγχει την αγορά μέσω περικοπών. Οι επενδυτές παρακολουθούν ήδη με σκεπτικισμό τις περικοπές της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζει να διοχετεύει όγκο στην αγορά, περιορίζοντας κάθε πιθανή άνοδο.
Η τράπεζα εκτιμά πως οι κίνδυνοι για τις τιμές είναι κυρίως καθοδικοί. Σε σενάρια παγκόσμιας ύφεσης ή πλήρους άρσης των εθελοντικών περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+, οι τιμές του brent ενδέχεται να κατρακυλήσουν ακόμη και κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι το 2026. Η αναθεώρηση της πρόβλεψης αποδίδεται στη συρρίκνωση των προσδοκιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, εν μέσω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και στην πιθανή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+. Η Goldman Sachs βασίζει το βασικό της σενάριο στην αποφυγή ύφεσης στις ΗΠΑ και σε μια μόνο ήπια αύξηση της παραγωγής από τις χώρες στον ΟΠΕΚ+. Η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ασθενής, με οριακή αύξηση 0,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2025, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης επηρεάζει κυρίως τα πετροχημικά προϊόντα. Η μεγαλύτερη πτώση ζήτησης καταγράφεται στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ εμφανίζει τάσεις κάμψης, καθώς το κόστος παραγωγής για ορισμένους παραγωγούς γίνεται μη βιώσιμο με τις νέες τιμές. Η Goldman υποβάθμισε την πρόβλεψη για την παραγωγή το 2026 κατά 0,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Ωστόσο, αναμένεται υπερπροσφορά στην αγορά, με πλεόνασμα 0,8 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα το 2025 και 1,4 εκατ. το 2026, εξέλιξη που πιθανότατα θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
Η Goldman Sachs συνιστά σε επενδυτές και παραγωγούς την αγορά δικαιωμάτων πώλησης (puts) και την πώληση δικαιωμάτων αγοράς (calls) ως αντιστάθμιση έναντι της ύφεσης και της πιθανής πτώσης τιμών. Συγκεκριμένα, προτείνεται η πώληση call για τον Ιούνιο του 2026 στα 75 δολάρια ανά βαρέλι, με παράλληλη αγορά put spread στα 55 με 45 δολάρια. Παρά τις καθοδικές πιέσεις, ενδεχόμενη αλλαγή στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να στηρίξει προσωρινά τις τιμές, με το Brent να φτάνει τα 67 δολάρια ανά βαρέλι το 2025, υπό προϋποθέσεις. Τέλος, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πίεση στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να έχει και δευτερογενείς επιπτώσεις: από επιβράδυνση της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα ενέργειας μέχρι αλλαγές στη νομισματική πολιτική κεντρικών τραπεζών, αν η αποκλιμάκωση των τιμών συμβάλει σε χαμηλότερο πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης
J.P. Morgan: Εκρηκτικό «κοκτέιλ» στις αγορές το πρώτο εξάμηνο
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με μοχλό τον κλάδο τεχνολογίας – Ανοδικά τα futures της Wall Street
Deutsche Bank: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την «Ημέρα Απελευθέρωσης»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια
- Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
