• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs & BofA: Διαφωνία για το τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα

    Οι εγκαταστάσεις των δύο οίκων στις ΗΠΑ, Goldman Sachs και Bank of America (BofA)

    Οι εγκαταστάσεις των δύο επενδυτικών οίκων στις ΗΠΑ, Goldman Sachs και Bank of America (BofA)


    Οι δύο, κορυφαίοι για πολλούς, επενδυτικοί οίκοι των ΗΠΑ, Goldman Sachs και Bank of America (BofA) συγκρούονται για τις θέσεις που πρέπει να έχουν οι επενδυτές στα χαρτοφυλάκια τους, μόλις η Fed σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Η BofΑ ιεραρχεί τις επιλογές των επενδυτών δείχνοντας προτίμηση στα ομόλογα έναντι των μετοχών και δη στα κρατικά έναντι των εταιρικών ομολόγων. H Goldman Sachs, στον αντίποδα, βλέπει τις μετοχές και ειδικά την Ευρώπη πολυ φθηνές και δίνει εκεί τη βαρύτητα της.

    BofA: Οι επενδυτές σε θέση να αποκομίσουν υψηλές αποδόσεις

    Η BofA εξηγεί ότι ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια των ομολόγων υψηλής απόδοσης κατέγραψαν οριακές εισροές την περασμένη εβδομάδα, τα αμοιβαία κεφάλαια των ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης κατάφεραν να σημειώσουν άλλη μια ισχυρή εβδομάδα εισροών και οι πραγματικά κερδισμένοι ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και κρατικών ομολόγων.

    Εν μέσω της αύξησης των αποδόσεων «χωρίς κίνδυνο», τα αμοιβαία κεφάλαια κρατικών ομολόγων και χρηματαγοράς έχουν σημειώσει πολύ ισχυρές εισροές μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό συγκρίνεται με πολύ πιο μέτριες επιδόσεις για τα αμοιβαία κεφάλαια IG. Από την άλλη πλευρά, τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης και οι μετοχές αντιμετώπισαν αντίθετους ανέμους εν μέσω αυξανόμενων μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων.

    «Βλέπουμε ότι η τάση αυτή συνεχίζεται, καθώς οι επενδυτές είναι σήμερα σε θέση να αποκομίσουν υψηλές αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερου κινδύνου, εν μέσω ενός σκηνικού ταχέως αυξανόμενων επιτοκίων καταθέσεων», εξηγεί η BofA.

    Συνολικά, τα αμοιβαία κεφάλαια σταθερού εισοδήματος κατέγραψαν εισροές την περασμένη εβδομάδα- ήταν η 8η εβδομάδα εισροών στη σειρά και η ισχυρότερη των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν εκροή την περασμένη εβδομάδα, την 13η κατά σειρά. Τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων κατέγραψαν εκροή την περασμένη εβδομάδα, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

    Goldman Sachs: Οι ροές των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν σχετίζονται στενά με την απόδοση των μετοχών

    Η Goldman Sachs αναγνωρίζει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων, ειδικά των μετοχών, αποσύρουν κεφάλαια από τις μετοχές, ειδικά στην Ευρώπη.

    Με βάση τα στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων, η Goldman Sachs συμφωνεί με τη BofA ότι διαχειριστές έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις τους σε ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές του περασμένου έτους. «Από τα μέσα Μαρτίου, παρατηρήθηκαν και πάλι εκροές, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, όπου είδαμε τους επενδυτές να επιστρέφουν με μεγαλύτερη συνέπεια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.

    Η ανάγνωση όμως για το τι θα συμβεί είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι ροές στα κεφάλαια είναι ασθενέστερες από τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών. Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι έχει υπάρξει αποσύνδεση μεταξύ των ροών κεφαλαίων και της πορείας της οικονομίας που ευνοεί τις μετοχές. Επίσης, τα κέρδη των εταιρειών έχουν αντέξει πολύ καλά σε σχέση με τις προσδοκίες.

    Οι ροές κεφαλαίων προς τις μετοχές, και ειδικά προς την Ευρώπη αυξάνονται, όταν οι οικονομίες ανακάμπτουν γρήγορα από ένα κατώτατο σημείο και φαίνεται ότι τώρα υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για κάτι τέτοιο. Επίσης, όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο αφήγημα με γνώμονα την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το 2015, όταν η ΕΚΤ πέρασε στο QE ή πιο πρόσφατα το 2021, όταν υπήρξε στροφή σε τομείς αξίας όπου η Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη, εξηγεί η επενδυτική τράπεζα.

    Από την άλλη, μπορεί να ακούγεται παράξενο συμπέρασμα, αλλά οι ροές των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν σχετίζονται στενά με την απόδοση των μετοχών. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ευρωπαϊκών μετοχών το τελευταίο έτος ήταν οι ίδιες οι εταιρείες μέσω επαναγορών μετοχών. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να απολαμβάνουν ισχυρά κέρδη και ταμειακές ροές και τα μετρητά στους ισολογισμούς παραμένουν υψηλά και όλα αυτά υποστηρίζουν τις συνεχείς επαναγορές μετοχών. Το άλλο βασικό σημείο είναι ότι η προσφορά μετοχών είναι χαμηλή, οι δημόσιες εγγραφές ήταν πολύ χαμηλές.

    «Συνολικά και μεσοπρόθεσμα, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική, η έκπτωση σε σχέση με τις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει και πάλι πρόσφατα και δεν απέχει πολύ από τα χαμηλά επίπεδα και οι μετοχές είναι προτιμότερες από τα ομόλογα» καταλήγει ο οίκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Société Générale: H Fitch θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές

    Πώς είδαν το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank οι αναλυτές

    Οι δισεκατομμυριούχοι που κινούν τα νήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ