Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Αυτοί είναι οι τραπεζίτες που θα δώσουν το παρών στο roadshow της Μαδρίτης – Πώς θα πείσουν τους fund managers

Παύλος Μυλωνάς, CEO της ΕΤΕ - Χρίστος Χριστοδούλου, CFO της ΕΤΕ - Χάρης Κοκολογιάννης CFO της Eurobank - Θοδωρής Γναρδέλης, CFO της Πειραιώς - Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, CFO της Alpha Bank

Παύλος Μυλωνάς, CEO της ΕΤΕ - Χρίστος Χριστοδούλου, CFO της ΕΤΕ - Χάρης Κοκολογιάννης CFO της Eurobank - Θοδωρής Γναρδέλης, CFO της Πειραιώς - Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, CFO της Alpha Bank

Με ενισχυμένη… φαρέτρα γεμάτη επιχειρήματα, γιατί πρέπει να επενδύουν οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, προσέρχονται οι Έλληνες τραπεζίτες και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών στο ετήσιο roadshow της Goldman Sachs που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη στην Ισπανία.

Οι πληροφορίες του mononews.gr, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης αναφέρουν ότι οι τράπεζες, ΕΤΕ, ΠειραιώςAlpha και Eurobank, στέλνουν την ισχυρή τους ομάδα με εκπροσώπηση για κάποιες από αυτές, ακόμα και στο ανώτερο επίπεδο, δηλαδή σε αυτό του διευθύνοντος συμβούλου.

Η Εθνική, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα εκπροσωπηθεί από τον CEO κ. Παύλο Μυλωνά  και τον CFO κ. Χρίστο Χριστοδούλου.

Από την πλευρά της Πειραιώς, την τράπεζα θα εκπροσωπήσει ο κ. Θοδωρής Γναρδέλης CFO και η κυρία Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Head of Group Planning, IR & ESG.

Από την πλευρά της Alpha Bank «παρών» θα είναι ο κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου CFO και ο κ. Ιάσων Κεπαπτσόγλου επικεφαλής του IR.

Από την Eurobank την ενημέρωση των ξένων επενδυτών έχει κληθεί να αναλάβει ο κ. Χάρης Κοκολογιάννης CFO και θα πάει και στέλεχος του IR (δεν θα είναι ο επικεφαλής του IR).

Οι Έλληνες τραπεζίτες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η Αμερικανική Τράπεζα στη Μαδρίτη. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι θα στείλουν fund managers και αναλυτές, μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σπίτια του πλανήτη, όπως η Fidelity και η Blackrock.

Το roadshow δε, λαμβάνει χώρα σε μία μέρα που η ΕΚΤ, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι η πρώτη Κεντρική Τράπεζα, που θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% και με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να κινείται στο 2,6%, έναντι στόχου από την ΕΚΤ 2%.

Ταυτόχρονα, την ώρα που θα διεξάγεται το  roadshow και οι Έλληνες εκπρόσωποι των τραπεζών θα ενημερώνουν του  fund managers αναμένεται ότι θα γίνει γνωστή η θέση του SSM ως προς τα μερίσματα που θα διανείμουν φέτος και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια οι τράπεζες.

Η Πειραιώς, για παράδειγμα, κατά τις πληροφορίες δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα από τον Ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό, καθώς θα μοιράσει το 10% των κερδών της χρήσης του 2023.

Όμως, ούτε και οι υπόλοιπες αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους πρόβλημα στη διανομή των κερδών της περασμένης χρήσης.

Η Alpha αναμένεται να διανείμει το 20 – 25% της κερδοφορίας του 2023 και οι ΕΤΕ με την Eurobank το 30%.

Κέρδη 3,5 δισ.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, έχουν ανακοινώσει συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χάρη στα υψηλά επιτόκια αλλά και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, έγραφε το απόγευμα της Τετάρτης το Reuters, τονίζοντας ότι ο SSM θα εγκρίνει τα αιτήματά τους για τη διανομή μερίσματος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών να καταβάλουν μερίσματα ύστερα από 16 χρόνια, μετέδιδε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τις δηλώσεις τεσσάρων τραπεζιτών.

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή του την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα κλονίστηκε από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Νωρίτερα χθες, αίσθηση προκάλεσε η έκθεση  της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες, μία μέρα πριν από την διεξαγωγή του roadshow.

Η τράπεζα περιγράφει τι οδήγησε την απόδοση των μετοχών τους αφενός την τελευταία εβδομάδα (-5% κατά μέσο όρο) και αφετέρου κατά τους τελευταίους 3 μήνες, όπου εξαιρουμένης της προηγούμενης εβδομάδας ήταν -7%/2%/+9%/+15% για την Πειραιώς/Alpha/Eurobank/ΕΤΕ.

Ο ίδιος οίκος δίνει για την Eurobank σύσταση αγοράς (buy), με τιμή στόχο €2,5.

Για την ΕΤΕ σύσταση αγοράς (buy), και τιμή στόχο €10,0.

Για την Πειραιώς σύσταση αγοράς (buy), με τιμή στόχο €5,3 και για την Alpha Bank ουδέτερη σύσταση (neutral), με τιμή στόχο €1,95.

Σχολιάζοντας την πορεία των μετοχών, τονιζόταν πως, «οι επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας μπορούν να εξηγηθούν από την επέκταση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων (ως απάντηση στις αναφορές για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη).

Η απόδοση τους τελευταίους 3 μήνες (εξαιρουμένης της προηγούμενης εβδομάδας), ήταν ισχυρότερη για τις τράπεζες οι οποίες πρότειναν υψηλότερες πληρωμές μερισμάτων για το 2023 (η απόφαση της ΕΚΤ για τα μερίσματα αναμένεται στις αρχές Ιουνίου): Πειραιώς/Alpha/Eurobank/NBG: 10%/20%/30%/30% που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 2%/3,5%/5%/5%. Αναμένουμε ότι η έγκριση για τα μερίσματα από την ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Οι ερωτήσεις των επενδυτών για τις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οι τιμές στόχοι των μετοχών

Optima Bank για Intralot: O όμιλος «αντεπιτίθεται» – Aγοράστε τη μετοχή με στόχο τα €1,55

Morgan Stanley για Mytilineos: Η σημασία του rebranding σε «Metlen»