ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έξι προτάσεις «τομή» για την «επόμενη μέρα» της αγοράς στη μετά COVID εποχή, η οποία δεν αργεί και προσδιορίζεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 κι έπειτα, κατέθεσε σε συνέδριο που διοργάνωσε το ICC (Πέτρος Δούκας), υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Γιώργος Κοφινάκος, Senior Advisor & Managing Director, StormHarbour Securities LLP, πρώην επικεφαλής της Citibank Ελλάδος.
Αφήνοντας σχεδόν άναυδα ακόμα και στελέχη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και των εποπτικών αρχών, κατέδειξε μερικούς τρόπους που θα πρέπει να ακολουθήσει η σημερινή διοίκηση με την αρωγή της κυβέρνησης, για να έρθουν, αλλά και να βγουν λεφτά από το Χρηματιστήριο.
«Από το 2007 μέχρι το 2013», είπε ο κ. Κοφινάκος, «που ξεκίνησε η πτώση της αγοράς με αιχμή το σκάνδαλο των subprimes στις ΗΠΑ, που στοίχισε με την χρεοκοπία της Lehman Bothers και στη συνέχεια με την εποχή των μνημονίων στην Ελλάδα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχασε τη θέση της από τις αναπτυγμένες αγορές που κατείχε, περνώντας στις αναπτυσσόμενες. Που σημαίνει ότι έχασε μια τεράστια ευκαιρία από 14 δισ. δολάρια που διοχετεύονται στα ώριμα χρηματιστήρια. Ήρθαν τα μνημόνια και ο αντίκτυπος στην αγορά ήταν ότι δεν τηρούνταν οι ανοικτές πωλήσεις. Η ρευστότητα είχε πέσει, εν τω μεταξύ, στο μισό. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί το 91% των αποδόσεων. Πλην όμως, το βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ούσας στις αναπτυσσόμενες αγορές, είναι ότι έχει σταθερό νόμισμα, σε ευρώ και πλέον χαμηλά επιτόκια. Πλην όμως, το 70% των κεφαλαίων κατευθύνεται στις ώριμες αγορές και το 30% στις αναπτυσσόμενες, από τις οποίες το Χ.Α. δικαιούται ένα πολύ μικρό μέρος».
Έρχεται ανάπτυξη 6% ετησίως
Ο κ. Κοφινάκος διέβλεψε ότι «πολύ σύντομα θα έρθει η οικονομική ανάπτυξη, που αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο», προβλέποντας μάλιστα ότι αυτή θα κινηθεί σε υψηλούς ρυθμούς, από 6% τον χρόνο, για τα επόμενα έτη, δηλαδή 12% στη διετία»!
Έξι προτάσεις «τομή» για την «επόμενη μέρα» της αγοράς
Σύμφωνα με τον πρώην γενικό διευθυντή της Citibank, για να διεκδικήσει μέρος των κεφαλαίων που της αναλογεί η Ελλάδα θα πρέπει:
1) Να ενταχθεί και πάλι στις ώριμες αγορές. Και ο ρυθμός ανάπτυξης μιας οικονομίας, της ελληνικής, θα συμβάλει καθοριστικά στην επανένταξη του Χ.Α..
2) Να συνδεθεί το Χ.Α. με όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και όλες τις διεθνείς πλατφόρμες συναλλαγών. Από το κινητό τηλέφωνο υπάρχει πια η τεχνολογική δυνατότητα για έναν επενδυτή να αγοράσει ακόμα και μία μόνο μετοχή. Θύμισε το παράδειγμα του Reddit και το πώς τα μέλη του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν σε χρεοκοπία δύο hedge funds στην περίπτωση της GameStop!
3) O κ. Κοφινάκος αναφέρθηκε στα κίνητρα για διπλή ένταξη των εισηγμένων σε χρηματιστήρια του εξωτερικού. Προέκρινε μάλιστα αγορές της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, θυμίζοντας τη συμμαχία στην οποία προέβη προ ενός έτους το Ισραήλ με το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.
4) Προέτρεψε το Χρηματιστήριο να ακολουθήσει το παράδειγμα των primary dealers στα ομόλογα και να καταστούν μέλη του Χ.Α. μεγάλες ξένες τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, η Μοrgan Stanley, η Citigroup, η Bank of America, φέρνοντας προς εισαγωγή μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο. Θύμισε και πάλι το παράδειγμα του Ισραήλ, καθώς η αγορά του Τελ Αβίβ ανήκει στις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές με 250 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση, πέντε φορές πάνω από αυτή του Χ.Α., κλείνοντας έξυπνες συμφωνίες.
5) Ζήτησε να μειωθεί το κόστος εισαγωγής, και
6) Να δημιουργηθούν και νέα ETFs τα οποία να πωλούνται βάσει προωθητικών κινήσεων από τις ξένες τράπεζες κατόπιν συμφωνιών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike