Μπορεί ο τζίρος να έχει φτάσει στα τάρταρα και το ενδιαφέρον υποτονικό. Μπορεί οι επενδυτές να ανησυχούν και να μην αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο στο ταμπλό του Χρηματιστήριο Αθηνών. Όμως, η τράπουλα ξαναμοιράζεται και το παιχνίδι πλέον μπορεί να ξεκινήσει, ειδικά μετά την απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ να συνεχιστούν οι επαναγορές ομολόγων των κρατών μελών, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέσα, χωρίς να κρατάει ομπρέλα κατά την περίοδο της αλήστου μνήμης διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την Πέμπτη, όπως ερμηνεύουν Έλληνες διαχειριστές σε οίκους του Λονδίνου, ότι α) η ΕΚΤ θα ρίξει άλλα 250 δισ. ευρώ στην αγορά μέσα από τις αγορές ομολόγων, και β) οι αγορές αυτές θα διαρκέσουν μέχρι το 2023.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup άνοιξε εμφατικά το ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών μία από τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας είναι η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Οι προκλήσεις αυτές μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις.

Λύσεις που θα εμφορούνται από πνεύμα αλληλεγγύης και θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις κοινές αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Η ανησυχία των αγορών σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική οικονομία είναι τι θα γίνει με το χρέος όταν η ΕΚΤ πάψει να αγοράζει ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανακοίνωση Λαγκάρντ για επαναγορές ομολόγων μέχρι και το 2023, σημειώνουν οι Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε από τις 18/5 μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το 2023, αφού πρώτα έχουν επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022, λογικά και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη και εν προκειμένω η ΕΚΤ δεν θα αφήσουν αυτή τη φορά την Ελλάδα στην τύχη της. Η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ότι οι ελληνικοί τίτλοι καθίστανται επιλέξιμοι και συνάμα αγοράσιμοι. Η χώρα επιστρέφει στην μεγάλη κατηγορία, οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται με ευκολία από άλλες του εξωτερικού, με ανταγωνιστικά επιτόκια, αφήνοντας οριστικά στη λήθη την περιπέτεια της προηγούμενης δεκαετίας. Και συνάμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορέσει να αλλάξει με τη σειρά του κατηγορία επιστρέφοντας στις ώριμες αγορές μέσω του FTSE και του MSCI.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένοι δείχνουν εμπιστοσύνη σε μακροχρόνιο ορίζοντα στην ελληνική οικονομία. Κι αυτό αποτυπώνεται από την εικόνα του 25ετούς ελληνικού ομολόγου που πλέον κινείται σε ιστορικά χαμηλά με την απόδοσή του να αγγίζει και το 0,98%, ενώ το 10ετές ελληνικό ομόλογο τείνει να συναντήσει τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου, αγγίζοντας το 0,65%, με το 5ετές να κινείται μόνιμα πια με αρνητική απόδοση.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση