UBS, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley είναι μόλις μερικοί από τους ξένους οίκους που δίνουν credits για τα Ελληνικά assets, ομόλογα και μετοχές την επόμενη χρονιά. Στους ξένους αρέσει το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά και θετική πορεία των κερδών ανά μετοχή ακολουθώντας την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν το ίδιο ισχυρά και το 2024.

Κοντά στο 40% ανέρχεται η επίδοση του γενικού δείκτη το 2023, εξέλιξη που ωθήθηκε με μια ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση, της τάξεως του 6%, γεγονός που τοποθετεί την αγορά υψηλά και σίγουρα υψηλότερα από τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Ο MSCI Greece έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τον δείκτη MSCI Eurozone κατά 20% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα και κατά 35% από την αρχή του 2021.

Ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη P/E για το επόμενο δωδεκάμηνο για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. εκτιμάται σε 7,8 φορές μόλις. Τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη (EPS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,7% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις στο consensus των αναλυτών είναι πιο αισιόδοξες, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη των EPS θα είναι ισχυρή διψήφια, έως 13%.

Η αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA είναι στις 5,4 φορές για την εγχώρια αγορά, ενώ ο δείκτης τιμής προς εσωτερική αξία είναι στη 1,1 φορά, πολύ χαμηλότερα από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Η μερισματική απόδοση προβλέπεται το 2024 σε 4,2%, αρκετά υψηλότερα από το εγχώριο δεκαετές που βρίσκεται στα επίπεδα του 2,9%. Δηλαδή, συμφέρει η αγορά μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου…

Οι ελληνικές χρηματιστηριακές με τη σειρά τους, παρουσιάζουν τα δικά τους top picks, δηλαδή κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ, «εκτός από τοποθετήσεις σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα, οι οποίες θεωρούμε ότι μέσα στο 2024 θα δικαιωθούν, παρουσιάζουμε τις μετοχές που παρακολουθούμε και τις δίκαιες τιμές που υπολογίζουμε.

Ο συνδυασμός των κριτηρίων φέρνει ψηλά την Coca Cola HBC (τιμή-στόχος 30 ευρώ), τον ΟΤΕ (τιμή-στόχος 16,14 ευρώ), τον ΟΠΑΠΟΠΑΠ -0,91% (18,5 ευρώ), την Τιτάν (24 ευρώ), την Αutohellas (18 ευρώ), την Εpsilon Net (11 ευρώ), την Profile (6 ευρώ) και τη Μοτοδυναμική (4,80 ευρώ). Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, παρά τους προβληματισμούς που αναζωπύρωσαν τα τεχνικά προβλήματα των κινητήρων.

Beta ΑΧΕΠΕΥ

«Έχουμε απτά δείγματα γραφής», γράφει η Beta Χρηματιστηριακή, «ότι το 2024 θα είναι έτος που θα σπάσει η μερισματική ανομβρία των συστημικών τραπεζών μετά από 15 χρόνια. Παράλληλα, στον προθάλαμο των Δημόσιων Προσφορών οδεύουν άμεσα μια σειρά από εκδότες (Autohellas, Intralot, Ελ. Βενιζέλος, Lamda Malls, Noval Properties) ενώ είναι βέβαιο ότι εντός του α’ εξαμήνου το ΤΧΣ θα μειώσει την συμμετοχή του στην Τρ. Πειραιώς και ενδεχομένως και στην Εθνική Τράπεζα. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα γεμάτο καλεντάρι για το α’ εξάμηνο και σε συνδυασμό με την προσδοκία συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών το 2024, δημιουργούν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης της Ελληνικής Αγοράς. Στις βασικές μας επενδυτικές προτιμήσεις για το 2024 επιλέγουμε τον τραπεζικό κλάδο ως βασικό εκφραστή των τάσεων της οικονομίας αλλά και λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων βάση κερδοφορίας.

Η εξυγίανση των ισολογισμών, τα μερίσματα και η έξοδος του ΤΧΣ από την μετοχική σύνθεση εκτιμούμε ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών καθιστώντας και πάλι τον κλάδο σηματωρό της ελληνικής αγοράς. Η μέση εκτίμηση μας για την αύξηση των αποτιμήσεων είναι 22% και η αγαπημένη μας ςπιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Στις επιλογές μας ακόμα περιλαμβάνουμε την ΕΧΑΕ, την ΔΕΗ, την Autohellas και την Κρι – Κρι, ένα σετ εταιριών διαφοροποιημένου ρίσκου που καλύπτει τα βασικά θέματα των α) Αναβάθμιση του ΧΑ σε Ανεπτυγμένη Αγορά, β) Πράσινη ανάπτυξη, γ) Τουρισμός και λιανικό εμπόριο δ) Εξωστρέφεια και μεγέθυνση. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι εισηγμένες εταιρίες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Παράλληλα το εγχείρημα της ένταξης του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές θα επιφέρει αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την ελληνική αγορά».

Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Από την πλευρά του ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας σημειώνει ότι υπάρχουν 10 εταιρείες που μπορούν να τραβήξουν τα βλέμματα των επενδυτών την επόμενη χρονιά. «Έξι από τις εταιρείες κατατάσσονται ήδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση: η Εθνική και η Πειραιώς ως εκπρόσωποι των τραπεζών, που εκτός από την προοπτική υψηλής κερδοφορίας αναμένεται εντός του 2024 να καταβάλουν μέρισμα μετά από 14 χρόνια. Η Εθνική επιλέγεται λόγω του υψηλότερου δείκτη φερεγγυότητας (στο 17,9% ο δείκτης CET1) ενώ η Πειραιώς λόγω της ταχύτατης μείωσης του δείκτη των ΜΕΔ (στο 5,5% στο 9μηνο). Η ΔΕΗ λόγω αποτελεσματικής στρατηγικής της που οδηγεί στο ενεργειακό μετασχηματισμό με παράλληλες κινήσεις αύξησης του ενεργητικού της στο εξωτερικό και στο εσωτερικό με στόχο την επίτευξη καθαρής κερδοφορίας.

Ο Μυτιληναίος για την εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών και στους τρεις κλάδους που δραστηριοποιείται, στην ενέργεια, τις κατασκευές και το αλουμίνιο με τον όμιλο να θέτει υποψηφιότητα για σύντομη είσοδο στο κλαμπ των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η Cenergy που διαθέτει σωλήνες και καλώδια σε 70 χώρες και είναι ήδη παγκόσμιος πρωταγωνιστής στη διαδικασία ενεργειακού μετασχηματισμού. Η Aegean που πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ να ξεπεράσει τα προβλήματα από το lock down της πανδημίας και εισπράττει ήδη μεγάλα οφέλη από την φετινή έκρηξη του τουρισμού και εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Οι τέσσερις επόμενες εταιρείες ανήκουν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση που δεν έχει μέχρι τώρα πετύχει ικανοποιητικές συναλλακτικές επιδόσεις καθώς παραμένει υψηλή η συμμετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίηση στο τζίρο (90% περίπου), με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις των εταιρειών να παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικές. Προτείνονται επομένως 4 εταιρείες για να συμπληρωθεί η δεκάδα και επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ακόμη τόσο στη μεσαία όσο και στη μικρή κεφαλαιοποίηση με χαμηλές αποτιμήσεις αλλά εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές, από τις οποίες ο υπομονετικός επενδυτής θα μπορούσε να καρπωθεί σημαντικές υπεραξίες.

Οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί είναι: η ΕΧΑΕ που ωφελείται από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής αγοράς και είναι θέμα χρόνου οι σημαντικές αυξήσεις στις ημερήσιες συναλλαγές και τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών να αποτυπωθούν στα μεγέθη της εταιρείας, Η Entersoft, εταιρεία με ηγετική θέση στην πληροφορική και θυγατρικές στα Βαλκάνια που αναμένεται να συνεχίζει να αυξάνει τα μεγέθη της προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο πλαίσιο του συντελούμενου ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο ΟΛΠ που δρομολογεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ενώ αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσει τα μεγέθη του από τα εμπορευματοκιβώτια, την κρουαζιέρα και τα οχήματα. Τέλος, ο όμιλος Ideal Holdings που με πετυχημένες κινήσεις εξαγορών επιδιώκει τη είσοδο του στην ομάδα των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά το κακάο: Κλείνει το 2023 με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών των τελευταίων τουλάχιστον 34 ετών

Αυξημένη η οικοδομική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Αύξηση άνω του αναμενομένου στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας