Πάνω από 360 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία έχουν χάσει φέτος οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης, ενώ, την ίδια ώρα, οι ενεργειακές και τεχνολογικές μετοχές που επικεντρώνονται στα καθαρότερα καύσιμα καταγράφουν σημαντικότατα κέρδη.

Η «ψαλίδα» στις επιδόσεις μεταξύ των δύο ομάδων δείχνει σαφέστετα πως οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η BP και η Royal Dutch Shell, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη βιαίη υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου και να δουν πώς θα υλοποιήσουν τη δική τους στροφή σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Οι 16 όμιλοι πετρελαίου και φυσικού αερίου του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip Stoxx 600 είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να μειώνεται κατά 364 δισ. ευρώ, ή 53%, σύμφωνα με βασισμένη σε στοιχεία του Bloomberg ανάλυση των Financial Times με βάση την τιμή κλεισίματος των μετοχών την περασμένη Τετάρτη.

BP, Shell, Repsol και Eni έχουν χάσει φέτος γύρω στο 60% η κάθε μία, σε όρους τοπικού νομίσματος, με την ομοειδή Total να έχει επίσης βαριές απώλειες, της τάξης του 50%. Ο κλάδος δέχθηκε για μία ακόμη φορά σφυροκόπημα, μετά την υποχώρηση της τιμής του Brent κατά 5%, στα 39 δολάρια ανά βαρέλι.

«Σε έναν κόσμο όπου το πετρέλαιο ήταν το μόνο που υπήρχε, επικρατούσε η αίσθηση ότι τα πράγματα πάντα θα ξαναγυρίζουν σε αυτό. Όμως, πλέον δεν είναι το μόνο που υπάρχει», λέει ο Τσαρλς Ντόνοβαν, καθηγητής στο Centre for Climate Finance and Investment της σχολής Imperial College Business School.

Η πανδημία Covid-19 έχει πλήξει σοβαρά τη ζήτηση για πετρέλαιο καθώς οι κυβερνήσεις απαγόρευσαν και περιόρισαν τα ταξίδια για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Η τιμή του Brent, που αποτελεί και τον διεθνή δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο, υποχώρησε από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι κάτω από τα 20 δολάρια τον Απρίλιο. Αν και έκτοτε έχει ανακάμψει, είναι γεγονός ότι η πτώση αυτή άφησε μεγάλη τρύπα στα μπάτζετ της βιομηχανίας πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, οι δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βοηθήσουν τις μεγάλες πετρελαϊκές της Ευρώπης, οι οποίες δέχονται όλες αυξανόμενη πίεση από τους επενδυτές προκειμένου να «καθαρίσουν» τις δραστηριότητές τους.

Μολονότι οι εταιρείες έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για πιο καθαρή ενέργεια, αναμένεται ότι θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς τους από τους υδρογανάνθρακες.

Τους τελευταίους μήνες, η BP και η Shell είδαν τις τιμές των μετοχών τους να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες και, σύμφωνα με τον κ. Ντόνοβαν, οι μεγάλες πετρελαϊκές της Ευρώπης δεν πρόκειται να δουν «άσπρη μέρα» αν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι αλλάζει κάτι.

«Όλες οι τιμές των μετοχών στον κλάδο είναι κάτω», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο οικονομικός διευθυντής της BP, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου του ομίλου, προσθέτοντας ότι η πρόοδος προς μια πιο καθαρή ενέργεια δεν μπορεί να μετρηθεί «μέρα με τη μέρα στο χρηματιστήριο».

Αντιθέτως, οι εταιρείες που επικεντρώνονται σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν τεχνολογίες κξαι εξοπλισμό για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν μια εξαιρετική χρονιά. Η ολλανδική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Alfen είδε τη μετοχή της να ενισχύεται πάνω από 230% και να εξακοντίζεται στην κορυφή του δείκτη Stoxx 600. Η βρετανική ITM Power, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για την παραγωγή υδρογόνου, είδε αντιστοίχως τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 220% φέτος, ενώ η Ceres Power Holdings, που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογίας για κυψέλες καυσίμου, έχει ενισχυθεί κατά 148%.

Ο κλάδος των πιο καθαρών μορφών ενέργειας γνωρίζει άνθιση χάρη στην ευρεία πολιτική στήριξη που συγκεντρώνει, από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα, με στόχο μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2060.

«Ύστερα από περισσότερο από έναν αιώνα κακών εκκινήσεων, η κυβερνητική πολιτική είναι πλέον σταθερά υποστηρικτική για το υδρογόνο ως μέσο για την επίτευξη των στόχων μείωσης του CO2», ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεσή τους αναλυτές της Citi. Όπως επισήμαναν, οι νέοι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ μαζί με τους νέους στόχους που έχουν βάλει πολλές χώρες, από την Ιαπωνία έως την Αυστραλία, «δείχνουν όλοι προς μια ιστορική στιγμή για όλο τον κόσμο».

Η μετοχή της ισπανικής εταιρείας ΑΠΕ Solaria Energia y Medio Ambiente έχει κάνει άλμα 131% το 2020 και της νορβηγικής εταιρείας υδρογόνου Nel έχει ενισχυθεί κατά 91%.

Η δανέζικη Vestas Wind Systems είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 51%, ενώ η επίσης δανέζικη εταιρεία ενέργειας Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, έχει ενισχυθεί κατά 37%.

Copyright The Financial Times Limited 2020
© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.