Τρεις από τις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών για το 2025 φαίνεται ότι θα είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΙΤΑΝ.

Η ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά επισημαίνουν για τον όμιλο της ΔΕΗ ότι η τιμή της μετοχής της δεν έχει ανταποκριθεί σχετικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το 2024 και παρότι η διοίκηση τοποθετεί την εταιρεία σε θέση να επιτύχει ανώτερη ανάπτυξη κατά τα επόμενα 3 χρόνια.

1

«Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής, η ΔΕΗ παραμένει μία από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις στο ΧΑΑ, ελκυστική τόσο για επενδυτές ανάπτυξης όσο και για επενδυτές αξίας. Σύμφωνα με τους αριθμούς μας, η εταιρεία διαπραγματεύεται σε μη απαιτητικά επίπεδα ή 5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA (2027). Η τιμή στόχος μας ορίζεται στα 22,60 ευρώ ή 81% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στην τιμή στόχο μας η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με 6,5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA έναντι 6,8 φορές EV/EBITDA των ομοειδών ολοκληρωμένων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας», καταλήγουν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

Η Piraeus Securities και ο Βασίλης Ρουμαντζής, από την πλευρά τους, ενσωματώνουν στις νέες εκτιμήσεις το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, καθώς και τις τρέχουσες τάσεις στις βασικές δραστηριότητες και αυξάνουν την τιμή στόχο στα 19,10 ευρώ (από 18,50 ευρώ προηγουμένως), υποδηλώνοντας άνοδο περίπου 50% από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς.

«Παρά τις σημαντικές επενδύσεις και τις αυξανόμενες μερισματικές πληρωμές, η μόχλευση παραμένει κάτω από το όριο των 3,5 φορών το καθαρό χρέος προς τα EBITDA. Η αξιολόγησή μας για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο είναι θετική, καθώς πιστεύουμε ότι οι στόχοι είναι εφικτοί, προσφέροντας έναν ελκυστικό συνδυασμό ισχυρής αύξησης των κερδών και υγιούς μερισματικής απόδοσης. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη σύσταση υπεραπόδοσης (οutperform) για τη μετοχή», επισημαίνει ο Ρουμαντζής.

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ και οι αναλυτές Κωνσταντίνος Ζούζουλας και Χριστιάνα Τσουκαλά εκτιμούν τη συνολική αξία των ιδίων κεφαλαίων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 2,8 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 75% του συνόλου, ενώ οι κατασκευές και η συμβατική ηλεκτρική ενέργεια συνεισφέρουν το υπόλοιπο της αξίας. Η τιμή στόχος τοποθετείται στα €27,40 με περίπου 48% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα και η σύσταση είναι αγορά (buy).

«Η εταιρεία διαπραγματεύεται σήμερα κοντά σε επίπεδα ρεκόρ (+ 40,7% από τον Ιανουάριο πέρυσι), αλλά θεωρούμε ότι η επίδοση αυτή είναι κυρίως αποτέλεσμα της κεφαλαιοποίησης της συμμετοχής στη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή και ότι δεν έχει ακόμη ενσωματώσει την εξασφαλισμένη αύξηση της κερδοφορίας και την υψηλή ορατότητα και ποιότητα του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 75% της αποτίμησής μας», επισημαίνουν οι αναλυτές της ΑΧΙΑ.

Το 2024 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς η εταιρεία, αφενός προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αφετέρου ολοκλήρωσε το onboarding της Αττικής Οδού, μια από τις πιο προσοδοφόρες παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη.

Προχωρώντας προς το 2025, οι εξελίξεις αφορούν τις μεγάλες παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού (οριστικοποίηση της μεταβίβασης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Ταυτόχρονα, καθώς το περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναμένουμε τη συμμετοχή της εταιρείας σε νέους διαγωνισμούς σε διάφορα έργα.

Λαμβάνοντας υπόψη κυρίως το χρονοδιάγραμμα ένταξης των μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης (η εμπορική λειτουργία της Αττικής Οδού ξεκίνησε τον Οκτώβριο πέρυσι και η Εγνατία αναμένεται το α’ εξάμηνο φέτος), η ΑΧΙΑ διατηρεί τις θετικές προοπτικές για την κερδοφορία των κατασκευαστικών και συμβατικών ενεργειακών κλάδων.

Τέλος, η Optima Bank και ο αναλυτής Νέστορας Κάτσιος εκτιμούν ότι η IPO στις ΗΠΑ για την Titan Cement International αλλάζει τα επίπεδα αποτίμησης του ομίλου. Η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται σε 50,50 ευρώ ανά μετοχή από 40,60 ευρώ προηγουμένως και η σύσταση είναι αγορά (buy). Η ολοκλήρωση της ΙΡΟ της Τιτάν θα πρέπει να αναμένεται τον Φεβρουάριο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το ευνοϊκό περιβάλλον τιμολόγησης.

«Η μεθοδολογία αποτίμησης DCF αποδίδει επιχειρηματική αξία 1,7 δισ. ευρώ από τις δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ (οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εσόδων του ομίλου και περίπου το 42% των EBITDA του ομίλου το 2025). Μετά την εφαρμογή ενός δείκτη EV/EBITDA στις 8,8 φορές (με βάση τη σχετική αποτίμηση της ομάδας ομολόγων μας στις ΗΠΑ παρακάτω) στα αναμενόμενα EBITDA της Titan America για το 2025 ύψους 365,8 εκατ. ευρώ, προκύπτει επιχειρηματική αξία 3,2 δισ. ευρώ και EV Ομίλου 4,9 δισ. ευρώ. Τέλος, μετά την προσθήκη της επένδυσης ύψους 108 εκατ. ευρώ (κυρίως στη Βραζιλία), την αφαίρεση του καθαρού χρέους του Ομίλου ύψους 670 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, των μειοψηφών ύψους 27 εκατ. ευρώ και την εφαρμογή επίσης μιας έκπτωσης 10% για την εταιρεία χαρτοφυλακίου, προκύπτει τιμή στόχος 50,50 ευρώ ανά μετοχή από 40,60 ευρώ προηγουμένως, που δίνει σύσταση “Αγορά”, καθώς υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 12% περίπου στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς», καταλήγει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Optima Bank.

Διαβάστε επίσης

Optima Bank για Motor Oil: Ελκυστικό σημείο εισόδου στη μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα, μειώνεται η τιμή στόχος 

Optima Bank για Τιτάν: Η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ είναι game changer

ΑΧΙΑ για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Από τα πιο νέα και ελκυστικά χαρτοφυλάκια παραχωρήσεων