ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι επενδυτές μετράνε αντίστροφα για να βγει λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μία συμφωνία δεν θα λύσει τα προβλήματα των αγορών.
Το «φάντασμα» του 2011, όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν και πάλι μία κρίση χρέους κι ένα sell off που ακολούθησε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία επανάληψη της Ιστορίας, καθώς η έλλειψη ρευστότητας θα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τις αγορές.
Μέχρι τότε όμως οι παγκόσμιες αγορές παραμένουν νευρικές και σε αρνητικό έδαφος, με τις ευρωαγορές να δέχονται χθες το μεγαλύτερο πλήγμα με απώλειες άνω του 1,8% στον Euro Stoxx 600 και τις μετοχές των οίκων πολυτελείας που ηγούνταν του ράλι των προηγούμενων μηνών να χάνουν έως και 60 δις δολάρια στη διάρκεια της ενδοσυνεδριακών συναλλαγών την Τετάρτη. Πάνω από 2% έχασε και ο τραπεζικός δείκτης, ενώ και η Wall Street δέχθηκε πιέσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί εν μέσω νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για να αποφευχθεί μία δυνητικά καταστροφική χρεοκοπία και με τις «εποικοδομητικές συζητήσεις» να συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Η προειδοποίηση της Γέλεν για τις αγορές
«Μία από τις ανησυχίες που έχω είναι ότι ακόμη και στην πορεία προς μία συμφωνία, όταν αυτή συμβεί, μπορεί να υπάρχει δυσκολία ανάκαμψης των αγορών», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, υπογραμμίζοντας: «Βλέπουμε μόνο την αρχή στην αστάθεια των μετοχών και των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες».
Κι αν τελικά οι αγορές πάρουν αυτό που θέλουν, η επιστροφή στην ανάκαμψη θα είναι μία δύσκολη διαδρομή.
«Είναι πιθανόν πολλοί επενδυτές να βρουν τις αποδόσεις στα αμερικάνικα ομόλογα πιο ελκυστικές από αυτές των μετοχών, σε μία περίοδο –εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία-, που το Υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να καλύψει τα αποθέματα μετρητών που δαπανούσε όσο δεν μπορούσε να δανειστεί», εξηγεί ο Μάικλ Ρέινολντς της Glenmede αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής της Glenmede στο CNN.
«Ως αποτέλεσμα η ρευστότητα στις αγορές θα περιοριστεί, καθώς ένα ποσοστό της θα κατευθυνθεί προς τα ομόλογα», αναφέρει.
Η συγκεκριμένη θέση ενισχύεται και από μία έρευνα της JP Morgan, στην οποία οι επενδυτές δήλωσαν ότι αναμένουν ράλι στα ομόλογα, στο ενδεχόμενο συμφωνίας- καθώς θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Τα κρατικά ομόλογα είχαν οδηγηθεί και τον περασμένο Μάρτιο σε ράλι, κατά την περίοδο της τραπεζικής αναταραχής.
Η κρίση του 2011 και το καμπανάκι του υπουργείου Οικονομικών
«Είναι πολύ πιθανόν να εξαντλήσουμε τα αποθέματα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στις αρχές Ιουνίου, μπορεί ακόμα και από 1η Ιουνίου», δήλωσε την Τετάρτη η Γέλεν σε ένα συνέδριο, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για την επίλυση του θέματος με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, όχι όμως για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.
Το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας δεν είναι ένας πρωτόγνωρος κίνδυνος για τις ΗΠΑ. Οι αναλυτές, στη πλειοψηφία τους υποστηρίζουν ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η συμφωνία θα επιτευχθεί, ο χρόνος όμως και οι καθυστερήσεις είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co. στις ΗΠΑ, Μάικλ Φερόλι, σε σημείωμά του ανέφερε: «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια συμφωνία που θα υπογραφεί σε νόμο πριν από την ημερομηνία εξάντλησης των αποθεμάτων, αν και βλέπουμε τις πιθανότητες να περάσει αυτή η ημερομηνία χωρίς αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 25% και με αυξανόμενη τάση.
Το 2011, οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μία συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους λίγες ώρες πριν η χώρα χρεοκοπήσει. Δύο ημέρες μετά η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αμερικανικό χρέος.
Χρειάστηκαν δύο μήνες για τις μετοχές, ώστε να ανακτήσουν τις απώλειες που προέκυψαν από το sell off που ακολούθησε.
«Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν το μοτίβο του 2011 επαναλαμβανόταν και πάλι», δήλωσε ο Τζορτζ Ματέγιο, επικεφαλής επενδύσεων στην Key Private Bank, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο υποβάθμισης του χρέους πριν ή μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των ιδιωτών επενδυτών στην ΕΕ