Ενώ τα ελληνικά ομόλογα «καλπάζουν» το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις να έχουν συρρικνωθεί δραματικά, υποστηριζόμενα από τα σημάδια που δείχνουν πως η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από το οικονομικό τέλμα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει επιστρέψει μετά βίας στα επίπεδα του 2015.

Γιατί, όμως, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται ικανή να ακολουθήσει το θετικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα;

Την απάντηση δίνει σε άρθρο γνώμης του ο Miles Johnson των FT, υπογραμμίζοντας ότι η ανθεκτικότητα των μετοχών δεν είναι μύθος.

Οι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι πολλοί.

Αφενός, πολλές ελληνικές μετοχές είδαν τη χρηματιστηριακή αξία τους να μειώνεται στο ελάχιστο μετά την κρίση, που σημαίνει ότι ελάχιστοι τραπεζικοί αναλυτές ασχολούνται μαζί τους και τις καλύπτουν και τα μεγάλα funds δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες επενδυτές φέρουν ακόμη τις πληγές που τους άφησαν προηγούμενες απόπειρές τους να επενδύσουν στην Ελλάδα και δεν είναι πρόθυμοι, τουλάχιστον όχι ακόμη, να ρισκάρουν να απομακρυνθούν από την ασφάλεια του «κοπαδιού».

Ελάχιστοι επίσης είναι πιθανό να θελήσουν να κοιτάξουν πέρα από το P/E (τον λόγο τιμής/κέρδη) ενός δείκτη που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη βαριά στάθμιση των τραπεζών.

Οι ευκαιρίες

Όμως, για τους πιο εύστροφους επενδυτές υπάρχουν ευκαιρίες. Αρκετές ελληνικές βιομηχανικές μετοχές έχουν δυνατούς ισολογισμούς και διαπραγματεύονται σήμερα σε χαμηλά πολλαπλάσια των ελεύθερων ταμειακών ροών.

Εκείνοι, πάλι, που αναζητούν μια επιλογή που θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις, αν και με πολύ μεγαλύτερο ρίσκο, μπορούν να κοιτάξουν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Όχι μόνο επειδή ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πιο ευαίσθητος οικονομικά κλάδος (και η οικονομία ανακάμπτει), αλλά επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, διαπραγματεύονται με μεγάλα discounts σε σχέση με την καθαρή αξία τους και λειτουργούν σε μια αγορά λιανικής που παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και η οποία στο μέλλον θα πρέπει, λογικά, να γίνει κερδοφόρα.

Σε κάθε περίπτωση, αν η ευρύτερη αγορά πιάσει το νόημα, καταλήγει, το να στοιχηματίσει κανείς στην Ελλάδα σήμερα μπορεί στο τέλος του 2018 να μη φαίνεται πλέον τόσο παράλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλάζουν όλα στις ελληνικές τράπεζες: Crowdfunding, ψηφιακές πλατφόρμες και Braille

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανέτοιμες οι ελληνικές τράπεζες για την «μάχη» των stress tests – Τα καλά νέα από την Ευρώπη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς και Moody’s: Ξαφνική διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις για ελληνική οικονομία