Πτώση 31% σημειώνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά από την αρχή του χρόνου και μόλις 6%-7% οι ευρωπαϊκές αγορές και το αφήγημα της χώρας, δηλαδή της Ελλάδας, που δείχνει ότι έχει θωρακιστεί από τον κορωνοϊό, φαίνεται να απειλείται από το γεγονός ότι οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την οικονομία.
Έλληνες διαχειριστές σε funds στο Λονδίνο υποστηρίζουν στο mononews.gr, ότι η καλή πορεία της Ελλάδας μέσα στην πανδημία και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που κράτησαν τη χώρα όρθια κινδυνεύουν να μην μετατραπούν σε φρέσκο χρήμα και νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων. Ήδη έχει ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο κι αντί να προεξοφλείται το δυναμικό rebound του 2021, το οποίο τοποθετείται στο 6%, το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθίζεται στην εσωστρέφεια και τη μιζέρια.
Όταν προεξοφλείται ένα γεγονός, στη συγκεκριμένη περίπτωση επί της ουσίας η ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς, αφού η τρέχουσα θεωρείται επιβαρυμένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προηγείται ένα εξάμηνο ανόδου των μετοχών. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι το Χ.Α. υποχωρεί σφόδρα, πραγματοποιώντας μάλιστα ρεκόρ έξι πτωτικών συνεδριάσεων, λες και βρισκόμαστε στην εποχή των μνημονίων και τους επικίνδυνους πειραματισμούς στην οικονομία επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στο 1,20%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ιταλικό κινείται πιο ψηλά, στο 1,29%. Συνήθως, η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου δίνει το σύνθημα για αγορές μετοχών, καθώς θεωρείται δείκτης της εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών στη χώρα.
Ένας άλλος παράγοντας επίσης που ανησυχεί τους ξένους είναι ότι ενώ έχει ανοίξει η χώρα και αναμένει να υποδεχτεί τουρίστες, τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και ξενοδόχοι δεν παύουν να σκιαγραφούν τις εκτιμήσεις τους με τα πιο μελανά χρώματα. Ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνει ότι η χώρα είναι ανοιχτή για τους ξένους που θέλουν να την επισκεφθούν, κυβερνητικά στελέχη, ξενοδόχοι και τραπεζίτες δείχνουν να έχουν παραδώσει τα όπλα. Ξενοδοχεία κλειστά, αεροδρόμια -όπως της Αγχιάλου- που δεν δέχονται πτήσεις τσάρτερ ακόμα και από χώρες που αποτελούν «αεροδιάδρομο» τουριστών, δίνουν την εντύπωση ότι κινδυνεύουμε να δεχθούμε αυτογκόλ και από την εσωτερική διαχείριση της κρίσης. Κι αυτό όταν η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία υπό τον Νίκο Χαρδαλιά έχουν μπλοκάρει στα σύνορα της χώρας τις περιπτώσεις εκείνων των τουριστών που νοσούν.
Παράλληλα, υπό το περιβάλλον αυτό, οι ξένοι διαχειριστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις, δεν παύει να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις, αλλά και τις τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις. Κρατική εγγύηση για τα κόκκινα δάνεια που υπάγονται στον Ηρακλή, κρατική εγγύηση για τα δάνεια από το ΤΕΠΙΧ, κρατικά δάνεια από την επιστρεπτέα προκαταβολή και, συν τοις άλλοις, έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος που ζητεί, επίσης, κρατικές εγγυήσεις και για τη δική της bad bank. Για την οποία, όμως, ο πρωθυπουργός και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως». Ταυτοχρόνως, οι ξένοι ανησυχούν, όπως και η κυβέρνηση, για τη δημιουργία νέας… στρατιάς «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, από τα δάνεια που θα τύχουν των κρατικών εγγυήσεων.
Τέλος, προβληματίζει το τι ποσά, πόσα και ποια, θα πάρει ως χρηματοδότηση η χώρα μας από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο ελληνικός προϋπολογισμός, μέχρις ότου φτάσουν οι πρώτες δόσεις.