ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ή περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα, να υποστηρίζουν ότι σκοπεύουν να προσθέσουν περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους στο επόμενο 12μήνο. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ανερχόταν σε 21%.
Οι αναμενόμενες αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα και οι ανησυχίες για αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους στις οικονομίες που διατηρούν αποθεματικά νομίσματα αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες, αναφέρει η έρευνα.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία που διαταράσσει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλεί γεωπολιτικές αβεβαιότητες.
«Οι γεωπολιτικές καταστάσεις είναι πολύ πιο ασταθείς και δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα», δήλωσε ο Shaokai Fan, επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως στο WGC, σε συνέντευξή του. «Αυτό που συνέβη είναι ότι ο χρυσός έχει αποδείξει ότι αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης. Αυτή είναι μια πτυχή που λαμβάνουν υπόψη οι κεντρικές τράπεζες».
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είναι αισιόδοξες για το μέλλον του χρυσού στο διεθνές νομισματικό σύστημα και αμφιταλαντεύονται όσον αφορά στο δολάριο των ΗΠΑ, δήλωσε ο Fan. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα αποθέματα χρυσού θα αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια, καθώς έχουν αποδειχθεί τα χαρακτηριστικά του ως ασφαλές καταφύγιο και η ικανότητα απόδοσης σε περιόδους κρίσης.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 29 Απριλίου και οι συνολικές απαντήσεις ανήλθαν σε 57.
Διαβάστε ακόμη:
Τα πέντε σημάδια που δίνουν στους οικονομολόγους ελπίδες για το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών
- Τα guts των Σαράντη και Φέσσα, γιατί είναι έξαλλοι στο ΜΜ με την Απαλαγάκη, η δωρεά του Πατέρα και οι νέες περιπέτειες των Coustas στις Σπέτσες
- Εύθραυστες ισορροπίες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι σύμμαχοι, ο ρόλος του Τραμπ και η αστάθεια στις αγορές