Παρά τη διαφαινόμενη ύφεση στην Ευρώπη από το τρίτο τρίμηνο φέτος και για  ολόκληρο το 2023, στις πιο πρόσφατες εκθέσεις τους οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι HSBC και UniCredit Bank αλλά και οι τρείς οίκοι αξιολόγησης S&P, Moody’s και DBRS Morningstar προβλέπουν θετικό ρυθμό μεγέθυνσης της τάξεως του 2% για την Ελληνική οικονομία.

Η HSBC διατηρεί την ανώτερη από το consensus προσέγγισή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 6,5% φέτος, αλλά για το 2023 στο 2% (από 2,5% πριν) και αναμένει ανάπτυξη 1,7% το 2024, χάρη στη στήριξη των κεφαλαίων NGEU της ΕΕ.

Ο κύριος καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα έχει ζητήσει εδώ και καιρό κοινές παρεμβάσεις της ΕΕ στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια και αποθήκευση για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο για τη μείωση των τιμών και την εξομάλυνση του εφοδιασμού, αλλά μέχρι στιγμής με περιορισμένη επιτυχία.

Όμως η ενεργειακή μετάβαση παρέχει επίσης μια ευκαιρία, ιδίως όσον αφορά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ενδεχομένως χρηματοδοτούνται από το σχέδιο RePowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 210 δισ. ευρώ.

«Εκτιμούμε ότι μόνο φέτος ο ξένος τουρισμός θα μπορούσε να συμβάλει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας, με περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης το επόμενο έτος.

UniCredit Bank

Η ιταλική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 σε 5,7% από 4,1% και την πρόβλεψη για το 2023 σε 0,7% από 1,1%, όπως εξήγησε η Tullia Bucco της ιταλικής UniCredit Bank, ως αποτέλεσμα από το ισχυρότερο από το αναμενόμενο ΑΕΠ το β’ τρίμηνο (1,2% σε τριμηνιαία βάση) εξαιτίας της αυξημένης ιδιωτικής κατανάλωσης και της ανασυγκρότησης των αποθεμάτων». Η ιταλική τράπεζα για τον πληθωρισμό “βλέπει” επίδοση άνω του 10% φέτος και 5% το 2023, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες εκτιμήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης.

Η ίδια αναμένει μια ευρεία σταθεροποίηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο και προβλέπει ότι θα ακολουθήσει σημαντική συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η συνεχιζόμενη ώθηση από τον τουρισμό εξασθενεί και οι επίμονα υψηλές τιμές της ενέργειας μαζί με τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. Το ενεργειακό μείγμα αφήνει τη χώρα σχετικά λίγο εκτεθειμένη στη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Ο μόνος κλάδος της μεταποίησης που εξαρτάται από το φυσικό αέριο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει ήδη αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιγνίτη. Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, πλήττοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση, ωστόσο, θα αμβλυνθεί εν μέρει από την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, την αναπροσαρμογή των συντάξεων και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, καταφέρνοντας να περιορίσει την αύξηση του συνολικού ελλείμματος στο 4,6% (το 2021 βρισκόταν στο 7,4%). Η ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (κατά μέσο όρο 8,4% σε ετήσια βάση το Η122) και μια πιο ευνοϊκή εξέλιξη της φορολογικής βάσης είναι πιθανό να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα αυτό», εκτιμά η UniCredit Bank.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο άμεσος δημοσιονομικός αντίκτυπος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη μερική θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας περιορίζεται σε μόλις 2% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο μισό της ακαθάριστης αξίας τους, καθώς τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας εκπομπών και τα έσοδα από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ενέργειας έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότησή τους.

Stanadard & Poor’s

H S&P Global Ratings προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,6% το 2022 και θα επιβραδυνθεί σε περίπου 1,8% το 2023. «Έχουμε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη από 3,5% προηγουμένως, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως μέσω των έμμεσων οικονομικών επιπτώσεων, ιδίως μέσω των απότομων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού, δεδομένου ότι οι άμεσοι εμπορικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένοι. «Αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαχειρίσιμος και κατά την επόμενη τριετία και ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων και σε όρους πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ», επισημαίνει ο οίκος.

Επιπλέον, η S&P εκτιμά πως το έλλειμμα θα υποχωρήσει σε περίπου 4,6% του ΑΕΠ το 2022 (από 7,4% το 2021). Η αναθεωρημένη πρόβλεψή της από 3,1% προηγουμένως ενσωματώνει τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων από τις τιμές ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Moody’s

«Ο ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε υγιή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% το 2022. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα τροφοδοτήσουν τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές των προϊόντων και θα αποδυναμώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις»,  εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.

Επίσης, βλέπει ότι το εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι σχετικά σταθερό από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, οι οποίες έδωσαν στη χώρα την πρώτη της μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το 2009. Ωστόσο, η θητεία αυτής της κυβέρνησης λήγει το επόμενο έτος και οι αλλαγές που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, οι οποίες καταργούν τις έδρες μπόνους και εισάγουν ένα καθαρότερο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, καθιστούν εξαιρετικά απίθανο, κάποιο μεμονωμένο κόμμα να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία ή αρκετές έδρες για να σχηματίσει έναν σταθερό συνασπισμό.

DBRS Morningstar

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019 στηρίζουν την οικονομία εφέτος, ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει εκτιναχθεί, εξηγεί η DBRS. Τα βασικά ρίσκα για τις προοπτικές της χώρας συνδέονται με τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές προοπτικές της για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 4,0% το 2022 και 2,4% το 2023, αναθεωρημένη προς τα κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις (χειμώνας 2022) για ανάπτυξη 4,9% το 2022 και  3,5% το 2023.

Ωστόσο, οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα πάνω. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για φέτος από 3,1% σε 5,3%.

Διαβάστε επίσης

Capital Economics: Καμπανάκι για μεγάλη πτώση στις τιμές των κατοικιών