Δεκατέσσερις μήνες είχε να δει η Λεωφόρος Αθηνών τέτοιο ποσοστό πτώσης, πάνω από 4%. Η πτώση που συντελέστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας προβληματίζει για την έντασή της.

Κι αυτό διότι υπήρξαν μετοχές, όπως της Πειραιώς για παράδειγμα, που γύρισαν σε πολυετή χαμηλά και ο τζίρος ήταν τόσο μεγάλος που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε πτωτική συνεδρίαση. Κάτι, που έδωσε την εικόνα του «ξεπουλήματος» και των ρευστοποιήσεων χωρίς αύριο.

Οι πρωταθλητές της εξόδου την Παρασκευή δεν ήταν άλλοι από Έλληνες θεσμικούς. ΑΕΔΑΚ, private banking, τμήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίων τραπεζών και μεγαλοπελάτες χρηματιστηριακών εταιρειών που πούλησαν –ή μάλλον ξεπούλησαν- διότι στην μετάλλαξη της Μποτσουάνα, είδαν, όπως μεταφέρουν Έλληνες διαχειριστές, τη δικαιολογία της διόρθωσης που θα ακολουθήσει στις ξένες αγορές το 2022 μετά τα ιστορικά υψηλά που άγγιξαν φέτος.

Η μεγάλη βουτιά της αγοράς καταδεικνύει την απουσία προστατευτικών μηχανισμών. Μηχανισμοί άμυνας εκλείπουν από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, κάνοντας πολλούς στην αγορά να αναρωτηθούν για την απουσία των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου που απορροφήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από τις μητρικές τους τράπεζες για να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους και να καρπωθούν την εσωτερική αξία των μετοχών τους.

Για το χθεσινό κατάντημα της αγοράς, διότι η βαριά πτώση του 4+% και μάλιστα με… κατεβασμένα… χέρια δείχνει το πόσο ρηχό είναι το Χρηματιστήριο και το πόσο οι ξένοι επενδυτές δεν υπολογίζουν την αγορά μας.

Παρά το θεσμικό πλαίσιο, φαίνεται ότι χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά ακόμα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, στο  marketing του Χρηματιστηρίου. Ευκαιρία μπορεί να αποτελέσει η επικείμενη αντικατάσταση του Σωκράτη Λαζαρίδη, με την έλευση ενός  manager που θα εκσυγχρονίσει την αγορά, θα καταστήσει πιο ευέλικτες, ενδεχομένως και πιο φθηνές τις συναλλαγές και κυρίως θα το «προμοτάρει» σε όλα τα σαλόνια των ξένων οίκων.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά κρέμεται από κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις. Στις 862 μονάδες, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, διασπάστηκε πτωτικά ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών. Η αγορά αν συνεχιστεί το ίδιο κλίμα ή με μικρότερη ένταση τη Δευτέρα, θα μπορούσε να δει εκ νέου τις 850 μονάδες, περιοχή την οποία είχε δει μόλις πρόσφατα, στις 21/9.

Η συμπεριφορά της αγοράς την Παρασκευή

Όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, θυμίζει πολύ την κίνηση του γενικού δείκτη στις 19/7, όταν και βρέθηκε στις 833 μονάδες.  Από την επόμενη μέρα, τότε ξεκίνησε νέα κίνηση που έφερε τον γενικό δείκτη 100 μονάδες πιο ψηλά. Αντιστοίχως, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στις 21/9, όταν βγήκε αντίδραση που επανέφερε την αγορά πάνω από τις 920 μονάδες/.

Πλέον, η μετοχή της Alpha Bank έχει επιστρέψει στον… Μάιο που μας πέρασε, ενώ ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 έγραψαν χαμηλά 1,5 μηνός.

Η διόρθωση λαμβάνει χώρα, στο μεταξύ, σε μία συγκυρία που ανακοινώνουν ισχυρά κέρδη οι εισηγμένες. Blue chips και  small caps μέσα σε μία συνεδρίαση έγιναν ελκυστικά με μονοψήφια p/e’s.

Κάτω του 10 το  p/e λοιπόν, για την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,86% 23,04 η οποία ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών στο 9μηνο και αφήνει υποσχέσεις για γενναίο μέρισμα την επόμενη χρονιά, ο Μυτιληναίος,  η Eurobank που, επίσης, θα διανείμει μέρος των κερδών της, τα Πλαστικά Θράκης που βλέπουν την κερδοφορία τους να απογειώνεται, ειδικά όσο κρατάει η υγειονομική κρίση, ο Φουρλής, που ετοιμάζει ταυτόχρονα την ΑΕΕΑΠ του για το Χρηματιστήριο το 2022.

Ισχυρά κέρδη και συνάμα ελκυστικές αποτιμήσεις ανέδειξε το ταμπλό την Παρασκευή για την AS Company, Centric Flexopack (που παραμένει στο Χ.Α.), Mevaco, Quest 9 η οποία έχει να δίνει 1,184 ευρώ καθαρό στους μετόχους της), Revoil, Αλουμύλ, Γενική Εμπορίου, Έλτον, ΕΥΑΘ, και Μοτοδυναμική.

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Οι Έλληνες θεσμικοί έριξαν την αγορά 4,45% – Σε ΔΕΗ, Alpha, Πειραιώς οι πωλήσεις για να διασφαλίσουν κέρδη από τις αυξήσεις κεφαλαίου

Μαύρη Παρασκευή στη Wall Street: Βουτιά 900 μονάδες για Dow Jones – Εκτοξεύθηκε η μετοχή της Moderna

Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης λόγω της νέας αφρικανικής μετάλλαξης