ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για την πλέον ιστορική έκδοση δεκαετούς ομολόγου η αυριανή για την Ελληνική Δημοκρατία, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς μετά την ενημέρωση που έγινε στα τερματικά τους από τους ξένους οίκους.
Η Ελληνική Δημοκρατία βγαίνει την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ.
Η προηγούμενη έκδοση είχε γίνει με επιτόκιο 1,23% και είχε χαρακτηριστεί ιστορική, καθώς είχε το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει πιάσει ποτέ ελληνικός δεκαετής τίτλος.
Η εκτίμηση για την αυριανή έκδοση είναι ότι το κουπόνι θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,70% (σ.σ. θα ανοίξουν σαμπάνιες σε Μαξίμου και Πλατεία Συντάγματος αν κλείσει εκεί) και 0,75%.
Αυτή την ώρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς πλησιάζει το 0,70%. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και το αντίστοιχο Ιταλικό, που διαμορφώνεται σε 0,67%. Κινείται ψηλά διότι η κυβέρνηση Κόντε τελεί υπό παραίτηση, που σημαίνει ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται στα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη γειτονική χώρα.
Οι ξένοι κυνηγούν θετικές αποδόσεις και το 0,70%-0,75% μπορεί ιστορικά να είναι χαμηλό επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα, αλλά δεν παύει να είναι θετική απόδοση και όχι αρνητική, όπως συμβαίνει στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ειδικά της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η τρίτη μεγαλύτερη απόδοση 10ετίας στην ευρωζώνη είναι της Κύπρου με 0,19%.
Από ελληνικής πλευράς ανάδοχος της έκδοσης είναι η Eurobank και από το εξωτερικό Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley και Nomura.
Διαβάστε επίσης:
Στις αγορές η Ελλάδα – Στην τελική ευθεία η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου
Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ
PwC Ελλάδας: Ετήσια ενημέρωση για χρηματοοικονομικά θέματα στον κλάδο της ναυτιλίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Η Google κερδίζει απόφαση που μπλοκάρει ρωσικά πρόστιμα αξίας μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ
- ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η έφεση του πρώην γερουσιαστή Μενέντεζ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα