ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει την αγορά και το Χρηματιστήριο σε δεύτερη μοίρα υπάρχει στους κύκλους των θεσμικών επενδυτών, των επαγγελματιών, στο asset management και στους συνομιλητές με τους ξένους από την Ελλάδα.
Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα που η αγορά, αλλά και τα ξένα χρηματιστήρια ήταν κλειστά, λόγω της αργίας για το Πάσχα των Καθολικών, αλλά και όλη την προηγούμενη εβδομάδα που οι αγορές «υπολειτουργούσαν» ενόψει των διακοπών, στην Ελλάδα το πολιτικό θερμόμετρο χτυπούσε κόκκινο.
Αφορμή δεν ήταν άλλη από την απομάκρυνση δύο εκ των κορυφαίων συνεργατών του πρωθυπουργού τους κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκο.
Στις επικοινωνίες που είχαν οι Έλληνες επαγγελματίες με ξένους πελάτες τους, μοιραία ετέθη το ζήτημα τι συμβαίνει πολιτικά στη χώρα μας και το αν η κατάσταση απειλεί την ύπαρξη της κυβέρνησης που ένα χρόνο πριν είχε κερδίσει πανηγυρικά με 41% (2% περισσότερο από τις εκλογές του 2019) και ταυτόχρονα βγήκε ενισχυμένη κατά μία επιπλέον ψήφο από την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της την προηγούμενη εβδομάδα (159 κατά της πρότασης της αντιπολίτευσης).
Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. προηγείται σχεδόν με 20 μονάδες σε σχέση με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακόμα και ψήφος διαμαρτυρίας να υπάρξει εναντίον της κυβέρνησης για πλείστους λόγους (π.χ. ακρίβεια, πληθωρισμός, ασφάλεια), η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζεται σε τούτη τη συγκυρία αλλά και για τους επόμενους 38 μήνες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας.
Οπότε, όπως εξηγούσαν οι άνθρωποι της αγοράς στους ξένους πελάτες τους, περισσότερο με επικοινωνιακά παιχνίδια της αντιπολίτευσης έχει να κάνει η πόλωση του κλίματος στην Ελλάδα, παρά με την ουσία σε βαθμό που οι επενδυτές από το εξωτερικό να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους επειδή έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης πάνω στο… άσπρο άλογο!
Κι επειδή το περασμένο Σαββατοκύριακο το πολιτικό παρασκήνιο πήρε φωτιά με δημοσιεύματα που ενέπλεκαν ακόμα και τη σύζυγο του πρωθυπουργού με παρεμβάσεις τάχα σε επιχειρηματίες (οι οποίες διαψεύστηκαν την ίδια μέρα), η σκόνη που σηκώθηκε συντηρείται σκοπίμως από βουλευτές της αντιπολίτευσης στα τηλεοπτικά πάνελ.
Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή η αγορά είναι ζωντανός οργανισμός και ιδιαίτερα ευάλωτη μετά από 10 χρόνια μνημόνια εκ των οποίων τα 5,5 ιδιαίτερα επιβαρυντικά για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες (δημοψήφισμα, capital controls), με τους πολίτες στις ουρές των τραπεζών για να λάβουν… σαράντα ευρώ την ημέρα, με αλλοπρόσαλλα νομοθετήματα (νόμος Κατρούγκαλου), μοιραία η τρίχα, γίνεται τριχιά…
Για το λόγο αυτό, θέσεις που είχαν χτιστεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά από Έλληνες επενδυτές, αυτοί βγήκαν πωλητές.
Η κατάσταση επιβαρύνθηκε μετά τις 15.30 και κυρίως μετά το άνοιγμα της Wall.
Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως σχολίαζαν χρηματιστές, ότι στην αγορά μας δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Διότι η διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων χθες, έρχεται από τα… ιστορικά τους υψηλά!
Για το Χ.Α. όμως, δεν ισχύει το ίδιο, παρά μόνο μια καλή απόδοση 9,9% από την αρχή του χρόνου και σχεδόν 50% από το τέλος Δεκεμβρίου 2022.
Πλέον σε μία μόλις συνεδρίαση, δηλαδή τη χθεσινή, το +9,9% από την αρχή του χρόνου έγινε +7,8%. Κι αν το ίδιο διάστημα το Χ.Α. προηγείτο σε αποδόσεις σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια, πλέον μετά τη χθεσινή πτώση, ο S&P ενισχύεται για φέτος κατά 8,9% και ο Γερμανικός Dax κατά 9,2%.
Δηλαδή, οι ξένες αγορές πέρασαν μπροστά σε αποδόσεις σε σχέση με το Χ.Α.
Κάποιοι χρηματιστές ανέφεραν με νόημα χθες, ότι αν δεν υπήρχε η πολιτική σπέκουλα των τελευταίων ημερών ενδεχομένως η πτώση στο Χ.Α. να ήταν 1% και όχι 2% (χθες στο κλείσιμο του δείκτη στις 1393,8 μονάδες).
Οπότε σήμερα, αν η αγορά συνεχίσει να διολισθαίνει ή να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 1% και τα ξένα χρηματιστήρια αρχίσουν να παίρνουν τα πάνω τους, τότε η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί εκτός από την εικόνα της, την πορεία της αγοράς στα μάτια των ξένων, για να μην πάνε στράφι, όπως αναφέρουν χρηματιστές, τα placements στις τράπεζες, ή στα ΕΛΠΕ, ή η είσοδος του ΔΑΑ στη Λεωφόρο Αθηνών ή η υπερκάλυψη σε έντοκα και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Διαβάστε επίσης
Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΑΔΜΗΕ, ΑΛΦΑ, TESLA