• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί η αγορά περιφρονεί την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%


    Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Η εικόνα της αγοράς μοιάζει απογοητευτική. Ούτε η επικοινωνιακή δεινότητα του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Άλεξ Πατέλη που αμέσως έσπευσε να προβάλει και να πανηγυρίσει – και δικαίως- τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7% (σε ετήσια βάση), από τα υψηλότερα ποσοστά την ευρωζώνη, δεν ήταν αρκετό για να δελεάσει τους ξένους επενδυτές. Ότι η Ελλάδα μετά τα αχρείαστα μνημόνια του Αλέξη Τσίπρα και τις περιπέτειες με τα  capital controls και το θολό νομικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε ο Κουτσολιούτσος για να χάσουν οι επενδυτές 1,5 δισ. ευρώ, έχει αλλάξει ρότα.

    Το Χ.Α. παραδομένο, όπως και οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, παραδέρνει στο φόβο και την ανησυχία του τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1,3%, χάνοντας την ορατότητα των 900 μονάδων. Το πετρέλαιο βρίσκεται στα 120 δολάρια το βαρέλι και σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης οι Ρώσοι πουλάνε το «μαύρο χρυσό» με έκπτωση, λέει, 30%. Έλληνες, Μαλτέζοι και Κύπριοι εφοπλιστές είναι πρόθυμοι να σπάσουν το εμπάργκο της Ε.Ε., διοχετεύοντας λες και πρόκειται για μαύρη αγορά, πετρέλαιο για όποια χώρα – πειρατή το ζητήσει.

    Το πρώτο 3μηνο έχει παρέλθει και πλέον το ταμείο για τις επιπτώσεις του ταμείου από την κούρσα στις ενεργειακές τιμές θα γίνει στις επόμενες περιόδους που ακολουθούν.

    Το 7% ανάπτυξη στο ά 3μηνο δεν μπορεί να συγκριθεί με το 1,7% ύφεση του 2021, όταν η οικονομία ήταν κλειστή λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Το 7% είναι πραγματικά υψηλό ως ποσοστό, αλλά 1,1% λιγότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 που η οικονομία έτρεχε με 8,1% με βάση το δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.  Τα νοικοκυριά σημείωσαν αύξηση στις καταναλωτικές τους δαπάνες 11,6% από 11,9% στο τέταρτο 3μηνο του 2021. Μπορεί να συγκριθεί με το -4,9% του ά 3μήνου του 2021 που η οικονομία ήταν στον αναπνευστήρα; Ακόμα και οι επενδύσεις εμφανίζονται μειωμένες σε 9,2% για τον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου από 34,3% στο τελευταίο 3μηνο του 2021 και σε 12,7% ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου από 24,3% στο τελευταίο 3μηνο του 2021 αλλά και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα που ήταν 14,4%.

    Έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται το τι θα γίνει στα επόμενα τρίμηνα. Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία θα μετρηθεί στο δεύτερο 3μηνο. Ήδη, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2022 κατά 909,7 εκατ. ευρώ, ή κατά 49,5%, στα -2,75 δισ. ευρώ από -1,84 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, εξαιτίας των καυσίμων. Κι αυτό παρά την αλματώδη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα, η αγορά αρχίζει και κοστολογεί το ενδεχόμενο εκλογών από τον Αύγουστο και μετά, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού που σηματοδοτεί η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

    Προφανώς και ο δρόμος για την οικονομική ευημερία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτός είναι ο λόγος που  οι ξένοι επενδυτές είναι ιδιαίτερα διστακτικοί το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Μπλε Κέδρος: Το σημαντικό ενδιαφέρον για τη δημόσια προσφορά και τα 4 ισχυρά δέλεαρ για τους επενδυτές

    Χρηματιστήριο: Περιμένοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ, συντήρηση πέριξ των 900 μονάδων



    ΣΧΟΛΙΑ