Σε επενδυτική άπνοια έχουν πέσει οι μετοχές των εταιρειών που καταπιάνονται με τις υποδομές, ύδρευση και λιμάνια.

ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ έχουν μείνει πίσω από την πορεία της αγοράς αναδεικνύοντας ενδεχομένως ζητήματα που αφορούν στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

1

Σαν βόμβα έπεσε στην αγορά την Παρασκευή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο), ακυρώνοντας στην ουσία νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, με 2 σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος από το Δημόσιο μιας υπηρεσίας κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας, αλλά και δια του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η ΕΥΔΑΠ με κεφαλαιοποίηση περί τα 800 εκατ. ευρώ, διαθέτει ακόμα και μετά τη συμφωνία με το Δημόσιο για τη χρήση του αδιϋλιστου νερού, περί τα 300 εκατ. ευρώ μετρητά, ενώ πρόκειται να δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1 δις. Ευρώ μέχρι το 2030.

Ως προς την ΕΥΑΘ η μετοχή διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 4,58 ευρώ, με υψηλό 52 εβδομάδων τα 5,24 ευρώ και χαμηλό τα 4,10 και ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που δύσκολα ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες τεμάχια την ημέρα. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 165,5 εκατ. ευρώ και περισσότερο από την μισή της κεφαλαιοποίησή, τα 90,2 εκατ. ευρώ αποτελούν μετρητά στα ταμεία της.

Ως προς τον ΟΛΠ, η μετοχή αδυνατεί να ακολουθήσει την πορεία της αγοράς και έχει εγκλωβιστεί σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση, με αποτέλεσμα από τα υψηλά των 22 ευρώ που είχε τον Μάρτιο του 2021 και ήταν και επίπεδα που είχε και προ πανδημίας, σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 17 ευρώ, έχοντας χάσει σχεδόν 5 ευρώ ή 21% σε διάστημα 10 μηνών.

Μάλιστα πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως ούτε τα αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά ούτε και η ενημέρωση που έδωσε για το εννεάμηνο δικαιολογούν μία τέτοια πορεία για τη μετοχή.

Αντιθέτως, ο ΟΛΠ, που αποτελεί και μία εισηγμένη που δημοσιεύει σχετικά νωρίς αποτελέσματα χρήσης και για του 2021 θα γίνει μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, αναμένεται να φανεί πως τα αποτελέσματα επιστρέφουν σε προ πανδημίας επίπεδα παρά τη μερική ανάκαμψη του τουρισμού. Ο Οργανισμός διαθέτει ταμείο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 435 εκατ. ευρώ.

Ανησυχητική είναι και η περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με την μετοχή να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή της δημόσιας πρότασης, 26 ευρώ, διαπραγματευόμενη στα 25,40 ευρώ, ένα ευρώ πάνω από τα χαμηλά 52 εβδομάδων. Η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 98 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Θεσσαλονίκη: Τα τέσσερα σχήματα που διεκδικούν τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ

ΕΡΓΟΣΕ: Αυτά είναι τα υποψήφια σχήματα που διεκδικούν τα έργα των 4 δισ. ευρώ- Αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι