• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί επιστρέφουν οι ξένοι με αυξημένες τιμές στόχους στις ελληνικές τράπεζες

    Τράπεζες - Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Παρά το ράλι από τις αρχές του έτους από 27% έως 55%, οι ξένοι αναλυτές δεν φαίνονται διστακτικοί για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές και μάλιστα αυξάνουν τις τιμές στόχους και τις συστάσεις τους. Οι πιο πρόσφατες αναλύσεις είναι από μεγάλα ονόματα όπως οι αμερικανικές JP Morgan και Citi, η βρετανική HSBC και τέλος η Wood & Company, η οποία έχει αξιόλογη παρουσία στις ελληνικές μετοχές.

    Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan μετά την Alpha Bank στις αρχές του έτους, τοποθετεί πλέον στις πανευρωπαϊκές κορυφαίες επιλογές της (top pick) τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με νέα αυξημένη τιμή στόχο στα 6 ευρώ από 4,7 ευρώ και περιθώριο ανόδου 26%. Η σύσταση είναι overweight, δηλαδή αυξημένες θέσεις στη μετοχή και η τράπεζα προσθέτει την Εθνική Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο των κορυφαίων επιλογών της εξαιτίας της αποτίμησης της, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία στις 0,65 φορές (Ρ/TBV) και δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων RoTE στα επίπεδα του 9,7% για το επόμενο έτος (2024).

    Η αμερικανική τράπεζα βλέπει τις ελληνικές τράπεζες ως μια ελκυστική μακροπρόθεσμη επενδυτική πρόταση σε μια ιδιαίτερα ενοποιημένη τραπεζική αγορά, αλλά τονίζει ότι θα μπορούσαμε να δούμε σημαντική μεταβλητότητα, ιδίως υπό το πρίσμα των επερχόμενων εθνικών εκλογών. «Για το 2024, ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE αυξάνεται σε 9,7% από 8,2% προηγουμένως. Οι μετοχές έχουν δει μια ισχυρή απόδοση μαζί με άλλες ελληνικές τράπεζες, με άνοδο 27% φέτος έναντι του δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών (Stoxx 600 Banks) με άνοδο 17%. Ο τίτλος διαπραγματεύεται με 0,65 φορές την ενσώματη λογιστική αξία (TBV) και 6,5 φορές σε όρους P/E. Παραμένουμε με σύσταση overweight για τις μετοχές της ΕΤΕ και συνεχίζει να μας αρέσει η θεμελιώδης ιστορία ανατροπής της τράπεζας με χαρακτηριστικά:

    1) υψηλό δανεισμό σε υψηλότερα επιτόκια με μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση και με προθεσμιακές καταθέσεις που αποτελούν μόνο το 12% του συνόλου,

    2) τον καλύτερο στην κατηγορία του δείκτη κεφαλαίων CET1 του 16,1% το 2023, και

    3) δείκτη NPE 5% και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPE μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο 81%», επισημαίνει η JPM.

    Η Citi επίσης από την πλευρά της αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και η σύσταση είναι “buy / high risk”. H αμερικανική τράπεζα Citi εξηγεί ότι τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) οδηγούν σε αναβάθμιση για τη μετοχή. «Τροποποιούμε το υπόδειγμα κερδών μας για να συνυπολογίσουμε τις πρόσφατα δοθείσες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης για το φετινό έτος, οι οποίες, κυρίως, υποδεικνύουν μια πιο θετική προοπτική για τα καθαρά έσοδα από τόκους, δεδομένης της θετικής επίδρασης των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ», εξηγούν οι Simon Nellis και Anand Demble, αναλυτές της Citi.

    Αυτό το θετικό στοιχείο μετριάζεται από την προσαρμογή των προβλέψεων για τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος κινδύνου, ώστε να ληφθεί υπόψη η επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και των αυστηρότερων νομισματικών συνθηκών στην ποιότητα του ενεργητικού και στο κόστος των εκδοθέντων εργαλείων AT1.

    «Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε αύξηση των υποκείμενων προβλέψεων για τα βασικά κέρδη ανά μετοχή κατά +12% φέτος και +9% το 2024. Σε συνδυασμό με την προσαρμογή της παραδοχής για το κόστος των ιδίων κεφαλαίων, ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα το ανθεκτικό ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον και η βελτιωμένη ισχύς του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς, αυξάνουμε την τιμή-στόχο στα 2,90 ευρώ από 2,00 ευρώ προηγουμένως και συνεχίζουμε να αξιολογούμε τη μετοχή ως buy / high risk (σύσταση αγορά/υψηλού κινδύνου), συνεχίζει η Citi.

    Η Citi εξακολουθεί να αναμένει ότι η Πειραιώς θα σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δείκτη NPE, ο οποίος αναμένει ότι θα μειωθεί στο 6,3% έως το τέλος του 2023 από 8,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου πέρυσι, παρόλο που αυτό είναι ελαφρώς πάνω από το στόχο της διοίκησης για επίπεδο κάτω από 6%.

    Οι προσδοκίες της Citi για το κόστος κινδύνου για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εξυπηρέτησης των NPE, είναι σύμφωνες με την καθοδήγηση της διοίκησης για 120 μ.β.

    «Ενώ η μετοχή έχει επαναξιολογηθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι παραμένει ελκυστικά αποτιμημένη σε 0,47 φορές σε όρους TBVPS για το τέλος του 2023 με 4,8 φορές τα υποκείμενα (βασικά) κέρδη ανά μετοχή για φέτος και συνεχίζουμε να αξιολογούμε τη μετοχή με σύσταση αγοράς / υψηλού κινδύνου (buy / high risk)», καταλήγει η Citi.

    Η βρετανική HSBC επισήμανε ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες ήταν μεγάλο σε συνέδριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο Λονδίνο και στο οποίο συναντήθηκε με έναν αριθμό επενδυτών, αναφέρει ο Cihan Saraoglu της HSBC. Οι τιμές στόχοι που θέτει η HSBC είναι Alpha Bank τιμή-στόχος 1,4 ευρώ και σύσταση αγορά, Eurobank τιμή-στόχος 1,6 ευρώ και σύσταση αγορά, Εθνική Τράπεζα, τιμή-στόχος 5,2 ευρώ και σύσταση αγορά και Τράπεζα Πειραιώς τιμή-στόχος 3,3 ευρώ και σύσταση αγοράς.

    Το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί με το πρόσφατο ράλι από τη Eurobank και την ΕΤΕ στην Πειραιώς και την Alpha Bank για τις χαμηλότερες αποτιμήσεις τους. Οι περισσότεροι επενδυτές συμφώνησαν ότι η Πειραιώς προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης, ακόμη και μετά την επαναξιολόγηση της, καθώς διαπραγματεύεται με το χαμηλότερο δείκτη P/B για το 2023 στην κάλυψη των τραπεζών της HSBC (εκτός Κίνας), παρά τον αξιοπρεπή δείκτη αποδοτικότητας ROTE 10%.

    Η εποικοδομητική άποψη της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες έτυχε καλής υποδοχής και η τοποθετήσεις των επενδυτών φαίνονται ήδη μεγάλες. Η βασική συζήτηση αφορούσε τους καταλύτες που θα μπορούσαν να επεκτείνουν το ράλι, δηλαδή οι ανοδικοί κίνδυνοι για τα κέρδη, η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές και η προγραμματισμένη πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες.

    Οι επενδυτές ανακατανέμουν τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες για να παίξουν το παιχνίδι του catch-up. Οι περισσότεροι επενδυτές που συνάντησε η HSBC ήταν τοποθετημένοι στις ελληνικές τράπεζες και λίγοι επενδυτές που ασχολούνταν μόνο με τη μακροχρόνια τοποθέτηση και δεν είχαν τοποθετηθεί, και το σκέφτονταν προκειμένου να προσθέσουν κίνδυνο (beta) στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Η HSBC υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα παράθυρο για την έξοδο του ΤΧΣ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά τις εκλογές και εάν υπήρχε αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (η Ελλάδα βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από το IG από S&P και Fitch) και πιστεύει ότι το NII και το ROTE θα έχουν μόλις κορυφωθεί μέχρι τότε.

    Η Wood & Company εκφράζει την αισιοδοξία της λέγοντας ότι «οδεύουμε προς μια εξαιρετική χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες», με συστάσεις ‘αγορά’ σε όλες τις τράπεζες, αλλά με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να αποτελούν τα νέα top picks της Wood & Company.

    «Παραμένουμε αγοραστές όλων των τραπεζών, αλλά θέτουμε την Alpha Bank (νέος στόχος τιμής στα 1,80 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (νέος στόχος τιμής στα 3,40 ευρώ) ως τις κορυφαίες επιλογές μας, λόγω της έκπτωσης σε σχέση με τις άλλες δύο», εξηγεί η Wood & Company.

    Για τη Εurobank, η σύσταση αγορά διατηρείται και αυξάνεται η τιμή στόχος σε 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ προγενέστερα. Για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση αγορά διατηρείται με τιμή στόχο στα 6,20 ευρώ πλέον από 5,20 ευρώ, προγενέστερα.

    «Οι εκπτώσεις είναι πολύ πιο απότομες για την Πειραιώς (περίπου 40-45%) και την Alpha (περίπου 30%) τόσο σε όρους P/E όσο και σε όρους P/TBV. “Πιστεύουμε ότι αυτό το discount είναι πολύ μεγάλο και αναμένουμε ότι το χάσμα θα κλείσει μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», εξηγεί η Wood & Company.

    Με βάση τους νέους στόχους τιμής, η ΕΤΕ και η Eurobank θα διαπραγματεύονται κοντά στη λογιστική αξία και με δείκτες P/E στις 8-9 φορές για το 2023. Για την Alpha και την Πειραιώς στο 0,7x περίπου, με δείκτες P/E γύρω στις 7-8 φορές, αντίστοιχα.

     Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Top pick η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας – Νέα τιμή-στόχος τα 6 ευρώ

    Eurobank Equities: Η Autohellas ετοιμάζεται για περαιτέρω ανάπτυξη – «Δίκαιη» αξία τα €15,5 ανά μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ