ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μαρία Δεμερτζή (Bruegel): Η Ελλάδα δίνει την εικόνα ότι δεν νοιάζεται για τους ίδιους τους πολίτες της
Πληθαίνουν οι σειρήνες καθολικής διόρθωσης στις αγορές.
Από τη μία ο πληθωρισμός και από την άλλη η κούρσα που πραγματοποιείται στα commodities, δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα τη στιγμή που ανοίγουν οι οικονομίες και βεβαίως η ελληνική ενώ φαίνεται αχτίδα φωτός από τους εμβολιασμούς τιθάσευσης της πανδημίας.
Μετοχές, κρυπτονομίσματα, αγορές των ομολόγων φαίνεται ότι μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα. Εξελίξεις που καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές στην Ελλάδα. Νίκελ, αλουμίνιο, ατσάλι, ακόμα και το χρηματιστηριακό προϊόν του χυμού πορτοκάλι, κινούνται σε υψηλά τουλάχιστον 5ετίας, δίδοντας την αίσθηση ότι τώρα που ανοίγουν οι πόρτες των σπιτιών για να βγουν οι άνθρωποι έξω, μοιραία έρχονται αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα που μπορεί να αλλάξει και πάλι τη ζωή τους.
Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ στις αρχές της εβδομάδας έπαψε να ενισχύεται με τα τρελά ποσοστά του 14 – 15% και μειώθηκε λίγο πάνω από το 9% τον Απρίλιο.
Στον μικρόκοσμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένονται εξελίξεις κι αυτό που οι επαγγελματίες του χώρου αποκαλούν καταλύτες, ούτως ώστε να ξεκολλήσει η αγορά από την γειτονιά των 900 μονάδων. Επίπεδα, στα οποία βρίσκεται ο δείκτης καθημερινά εδώ κι ένα μήνα και συγκεκριμένα εδώ και 26 ημέρες από τις 13 Απριλίου που ξεκίνησε το έντονο φλερτ των 900 μονάδων. Από τις 26 μέρες η αγορά μετρά τις 11, που ο δείκτης παρέμεινε στην περιοχή αυτή.
Οι αξιόλογες στηρίξεις, που βγήκαν είχαν σαν αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί αισθητά η τάση, τόσο εξαιτίας της αύξησης κεφαλαίου μαμούθ της Πειραιώς, όσο από τις ομολογιακές εκδόσεις του Μυτιληναίου και της Motor Oil ή την επικείμενη έκδοση της Aegean και της Ελλάκτωρ, δίδοντας την αίσθηση στην αγορά ότι «λεφτά υπάρχουν».
Το στόρι της εισροής των πρώτων κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης επί συνόλου 32 δισ. ευρώ, οδηγεί την Moody’s, δύο ημέρες πριν την αξιολόγηση της χώρας μας, να θεωρεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτύσσεται (σ.σ. εξαιτίας του λόγου αυτού) κατά 1% ετησίως για τα επόμενα επτά χρόνια. Η δε Κομισιόν αναθεωρεί προς τα πάνω τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στο 4,1% και οι τραπεζίτες έχουν τη ρητή εντολή της κυβέρνησης να ανοίξουν τους κρουνούς των κεφαλαίων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για την περίφημη μόχλευση των κεφαλαίων του Recovery Fund.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τον γύρο της αγοράς κάνουν πληροφορίες ότι προκειμένου οι τράπεζες να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για δάνεια θα προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου ενδεχομένως από τις αρχές του β’ 6μήνου.
Η κυβέρνηση βλέπει ότι το σχέδιό της για την ανάκαμψη είναι το ιδανικό για να βγει η χώρα από το τέλμα, όχι μόνο του κορoνοϊού, αλλά και από την ανυποληψία της προηγούμενης δεκαετίας.
Η ανησυχία ανόδου των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, φοβίζει. Το ελληνικό 10ετές έχει σκαρφαλώσει στο 1,07% και πάει να συναντήσει τα υψηλά για φέτος που είχαν εντοπιστεί στις 25 Φεβρουαρίου και ήταν το 1,125%. Το ανησυχητικό δεν είναι ότι από τον κίνδυνο των επιτοκίων δημιουργούνται επιπτώσεις μόνο για την Ελλάδα. Η Γαλλία έχει χάσει το ευνοϊκό περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων περνώντας πια σε θετικές αποδόσεις, ενώ το γερμανικό 10ετές βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα εκεί που πριν από την πανδημία βρισκόταν σε επίπεδα να την πληρώνουν οι ξένες τράπεζες για να δανείσουν τη χώρα της κυρίας Άνγκελα Μέρκελ.
Η επόμενη μετά την πανδημία μέρα είναι προφανές ότι απασχολεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων που θέλουν να έχουν μπροστά τους ανοιχτό ορίζοντα (σ.σ. και βεβαίως τα… σκυλιά δεμένα) για να καθορίσουν την επενδυτική στρατηγική τους. Ήδη, μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP έχει αγοράσει συνολικά 23 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων και μένουν ακόμα προς αγορά άλλα 14 δισ. ευρώ, κίνηση που κρατάει χαμηλά το μέσο κόστος δανεισμού της χώρας. Το άσχημο είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει στα χέρια της ακόμα επενδυτική βαθμίδα.
Τα μηνύματα που λαμβάνουν Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων από το city του Λονδίνου και μεταφέρουν στο mononews από οίκους αξιολόγησης, όπως η Fitch, είναι ότι η Ελλάδα απέχει από τον στόχο πρόωρης ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα, όπως τονίζεται από στελέχη του ίδιου οίκου θα μπορούσε να υπάρξει θετική αξιολόγηση, εάν υπήρχε η βεβαιότητα ότι το δημόσιο χρέος θα επέστρεφε σε μια καθοδική πορεία από το 2022. Η ευελιξία δημοσιονομικής χρηματοδότησης -αποτέλεσμα του υψηλού μέρους του χρέους με ευνοϊκά επιτόκια και πολύ μεγάλη μέση διάρκεια- μετριάζει τους κινδύνους από το υψηλότερο χρέος, αλλά έχει ήδη ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της Fitch και δεν οδηγεί από μόνη της σε θετική δράση αξιολόγησης.
Για του λόγου το αληθές η Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στο Βέλγιο, ανέλυσε στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την περασμένη εβδομάδα τις προοπτικές του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο και ανέφερε πως ίσως στις ΗΠΑ ενισχυθεί, όμως τόνισε ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ΕΕ. Ωστόσο, αν δούμε λίγο πληθωρισμό, δεν είναι κακό, καθώς θα δείξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είπε. Πρόσθεσε τέλος, ότι αν χρειαστεί αύξηση επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, αυτό ίσως δυσκολέψει χώρες όπως η Ελλάδα –με υψηλό χρέος– καθώς θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ ταρακούνησε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Κεφαλονιά
- Λος Άντζελες: Σύγχυση και πανικός από λανθασμένα μηνύματα εκκένωσης
- Κεφαλογιάννη: Διασφαλίζουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει πρωταγωνιστής σε διεθνές επίπεδο
- Δένδιας: Δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό που είναι 20 φορές μεγαλύτερος