Citigroup
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για όσους επενδύουν στην αγορά εμπορευμάτων είναι πολλά το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να κρατήσουν επιφυλακτική στάση απέναντι σε «μπαλαντέρ» όπως η Κίνα, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Citigroup.
Η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ερχόμενου έτους, όπως και το 2019, υποστηριζόμενη από τις αναδυόμενες αγορές, καθώς και από τις προηγμένες οικονομίες, αναφέρει, συγκεκριμένα, η τράπεζα σε έκθεσή της. Ενώ μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων, ενέργειας και σιτηρών, τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και η πίεση να στηριχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών της χώρας, μέσω της εξάλειψης του πλεονάζοντος παραγωγικού δυναμικού και του περιορισμού της προσφοράς, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «σφικτές» συνθήκες στην αγορά κάποιων εμπορευμάτων, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citigroup.
Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg Commodity Index έχει ενισχυθεί σχεδόν 10% από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μετά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πιο περιορισμένης προσφοράς και ισχυρότερης ζήτησης σε όλα, από το αργό πετρέλαιο, το βαμβάκι και τη βενζίνη, μέχρι τα βιομηχανικά μέταλλα.
«Τόσο οι επιδόσεις των εμπορευμάτων μέχρι στιγμής φέτος όσο και η αναμενόμενη ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης θα είναι ενδεχομένως πιο «σφικτό» για πολλά εμπορεύματα», υποστηρίζουν αναλυτές, όπως ο Ed Morse, στην ετήσια έκθεση της Citigroup για τις προοπτικές της αγοράς. «Ωστόσο, οι αβεβαιότητες σχετικά με τη “Νέα Οικονομία” της Κίνας και οι παρατεταμένες επιπτώσεις της “Παλιάς Οικονομίας” της χώρας, η οποία κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, σημαίνουν ότι ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας δεν θα είναι ομαλός».
Ο παράγων «Κίνα»
Η ανάπτυξη στην Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως, χαλαρώνει, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δεσμεύθηκε να επικεντρωθεί περισσότερο στην ποιότητα της ανάπτυξης και λιγότερο στον ίδιο τον ρυθμό της. Παρ’ όλο που η Κίνα θα συνεχίσει, λογικά, για την ώρα να στηρίζεται σε κάποιο βαθμό στις «ατμομηχανές» της «παλιάς οικονομίας» της, δεν υπάρχει συνδυασμός χωρών που να είναι αρκετά μεγάλος για να υποκαταστήσει την Κίνα σε επίπεδο ζήτησης, σημειώνει η Citigroup.
«Παρ’ όλα αυτά, το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ζήτηση για τα εμπορεύματα εκείνα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα θα παρουσιάσει αύξηση το 2018», διευκρινίζουν οι αναλυτές της Citigroup, αν και οι προσπάθειες της χώρας να μειώσει τα επίπεδα ρύπανσης και να περιορίσει την υπερπροσφορά μπορεί να επηρεάσουν τη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα και ψευδάργυρο.
Τι μέλλει γενέσθαι με το πετρέλαιο
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί της Citi εκτιμούν πως η αυξανόμενη προσφορά από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ θα καλύψει σχεδόν όλη τη σταδιακά αυξανόμενη ζήτηση μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για μια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Αυτό μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις τιμές το β’ εξάμηνο του ερχόμενου έτους και το 2019.