• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιάννος Κοντόπουλος: Οι κίτρινες κάρτες στην ΕΧΑΕ

    Ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος

    Ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος


    To watch list που δεν ήρθε, η κατρακύλα της μετοχής της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,89% 4,84 που χθες αν και έκοψε το μέρισμα (0,237 ευρώ καθαρό), η μετοχή βρέθηκε για μερικά σεντς πριν από το χαμηλό 52 εβδομάδων με πτώση πάνω από 12% από την αρχή της χρονιάς, η μουρμούρα για τις αμοιβές του ίδιου του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και συνολικά των εργαζομένων της ΕΧΑΕ και ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Χ.Α. που φέρεται να πυροδοτεί ρευστοποιήσεις στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, είναι τα τέσσερα φάουλ, κατά την αγορά, του κ. Γιάννου Κοντόπουλου.

    Κι ενώ είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για επιστροφή του Χ.Α. μετά από 11 χρόνια σε watch list από κάποιον μεγάλο οίκο αξιολόγησης, ο MSCI είπε «όχι» προς το παρόν.

    Κι αυτό, διότι η αγορά μας δεν πληροί μια σειρά από υποχρεώσεις, αυτό, όταν το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί από στελέχη της διοίκησης του Χ.Α. ήταν ότι μέσα στον Ιούνιο η αγορά μας θα έμπαινε στον προθάλαμο της επιστροφής στο κλαμπ των ώριμων αγορών.

    Πλέον, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τέλος Ιουνίου για το αν θα πάρουμε το ok για watch list από τον S&P- Dow Jones ή τον Σεπτέμβριο από τον FTSE.

    Ο MSCI δεν είδε κάποια πρόοδο στο θέμα των παραγώγων που ήταν και το κριτήριο που έπρεπε να βελτιώσει η διοίκηση του Χ.Α. ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε την ένταξη στη λίστα παρακολούθησης.

    Όπως προκύπτει δεν έχουμε πρόοδο στο θέμα δανεισμού τίτλων και ανοικτών πωλήσεων, ενώ θέλει λίγη δουλειά και το θέμα εκκαθάρισης και διακανονισμού.

    Μέχρι προσφάτως, στελέχη της ΕΧΑΕ τόνιζαν ότι είναι συνεννόηση με τους ξένους οίκους και πως μόνο στο… τσεπάκι δεν ήταν η επιστροφή ή έστω το come back στην αίθουσα αναμονής των ώριμων χρηματιστηρίων.

    Για, δε, τις αμοιβές, προκαλεί αίσθηση στην αγορά ότι σε κάθε  conference call που συνοδεύει τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων κάθε εταιρικής περιόδου ο κ. Νίκος Κοσκολέτος διευθυντής χρηματοοικονομικών του ομίλου της ΕΧΑΕ βρίσκεται στην άχαρη θέση να εξηγεί για τις αυξήσεις που δίνονται στις αποδοχές του προσωπικού, αλλά και στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κοντόπουλο, ο οποίος λαμβάνει μόλις 12 χιλιάδες ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα παίρνουν όλα τα μέλη του δ.σ. μαζί (σ.σ. 14 στον αριθμό)!

    Αν όλα τα μέλη του Δ.Σ. λαμβάνουν 563.850 ευρώ, ο κ. Κοντόπουλος λαμβάνει 551.451 ευρώ έναντι 406.246 ευρώ που είχε λάβει το 2022.

    Σημειώνεται ότι οι αμοιβές στο προσωπικό αυξήθηκαν το 2023 σχεδόν κατά 19,57%.

    Από 9,2 εκατ. ευρώ που ήταν οι συνολικές αμοιβές το 2022 ανήλθαν το 2023 πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ και αναρωτιέται κανείς σε ποια εταιρεία του ιδιωτικού τομέα υπήρξε αύξηση στις αποδοχές του προσωπικού σχεδόν 20%!

    Η εξήγηση στην οικονομική έκθεση αναφέρει ότι: Στη βάση της υφιστάμενης, εγκεκριμένης από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων Πολιτικής Αποδοχών, προβλέπεται η χορήγηση μεταβλητών αποδοχών σε στελέχη της Εταιρείας και του Ομίλου με τη μορφή, μεταξύ άλλων, και δωρεάν μετοχών.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα Πολιτική Αποδοχών, οι δωρεάν μετοχές προβλέπεται να διατεθούν τελικώς στους δικαιούχους – εργαζομένους της μητρικής εταιρείας ή /και των θυγατρικών της μητρικής εταιρείας, εφόσον οι δικαιούχοι συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες μισθωτής εργασίας στον Όμιλο έως το τέλος της περιόδου κατοχύρωσης (3 έτη).

    Εντός του 2023, πραγματοποιήθηκε η χορήγηση δικαιώματος λήψης συνολικά 15.011 δωρεάν μετοχών σε δικαιούχους του Ομίλου με διάρκεια περιόδου κατοχύρωσης (ως αναφέρεται ανωτέρω) 3 έτη.

    Η μέση σταθμική εύλογη αξία των 15.011 μετοχών κατά την ημερομηνία χορήγησης της παροχής ανέρχεται σε €5,92 ανά μετοχή.

    Για την αποτίμηση της εύλογης αξίας των παραχωρηθέντων μετοχών κατά την εκάστοτε ημερομηνία απόδοσης χρησιμοποιήθηκε η τιμή κλεισίματος της μετοχής της μητρικής εταιρείας κατά την ημερομηνία χορήγησης της παροχής.

    Από την εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος, για τη χρήση 2023 ποσό €13.577 αναγνωρίστηκε στο κονδύλι «Αμοιβές και έξοδα προσωπικού» σε πίστωση αποθεματικού της καθαρής θέσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Edison για Mytilineos: Η μετονομασία σε Metlen Energy & Metals προσθέτει αξία

    Eurobank Equities για Aegean Airlines: Η μετοχή θα «πετάξει ψηλά» – Αύξηση τιμής στόχου σε €17,80 από €13,80

    Γιατί ο MSCI δεν έβαλε το Χρηματιστήριο σε watch list – Ποιος φταίει για το «stop»



    ΣΧΟΛΙΑ