«O Γιάννος την ξέρει την δουλειά, δεν είναι χθεσινός», αναφέρει παλαιός συνάδελφός του με θητεία στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την αποχώρησή του από την Eurobank Asset Management, ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, πήρε μεταγραφή για τη UBS και μάλιστα ως chief strategist, επικεφαλής για την επενδυτική στρατηγική του ομίλου στις αγορές.

Αυτοί που τον ξέρουν καλά λένε ότι γνωρίζει σε βάθος την αγορά των παραγώγων. Μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και, συνεπικουρώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το έργο της διαφάνειας που έχει κάνει σημαία της η Βασιλική Λαζαράκου, να ζητήσει να σταματήσει η σπέκουλα ή να διερευνήσει σε βάθος το σορτάρισμα μιας μετοχής ή της αγοράς.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον κ. Κοντόπουλο, έναν οικογενειάρχη, ήσυχο και κανονικό άνθρωπο, όπως μας μεταφέρθηκε, ο πρώην chief strategist της UBS είναι άνθρωπος της αγοράς και την ξέρει καλά εκ των έσω. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά ή, μάλλον, δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει άλλος τη θέση από τη στιγμή που το 60% της αγοράς ελέγχεται από τους ξένους θεσμικούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοντόπουλος θα μεταφέρει στη Λεωφόρο Αθηνών τη φιλοσοφία του City όπου έζησε από τις αρχές της 10ετίας του 2000 με ισχυρή άποψη και στρατηγική στα νομίσματα, δοθείσης της ευκαιρίας τότε από την έλευση του ευρώ. Ο ίδιος άρχισε να γίνεται γνωστός στην αγορά από το 2005-2006 με επισημάνσεις του στον οικονομικό Τύπο για τα ομόλογα και τα νομίσματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κοντόπουλος θα δώσει έμφαση σε τρία ζητήματα:

Πρώτον, θα κινητοποιήσει τους πρωταθλητές της ελληνικής οικονομίας και τις παραδοσιακές αξίες αυτής, που ταξιδεύουν τη χώρα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Την ποντοπόρο ναυτιλία, δηλαδή, κοιτάζοντας να καταρτίσει και να εντάξει στο Χ.Α. ισχυρές ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Δεύτερον, η ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Κοντόπουλου, περνάει και μέσα από το χρηματιστήριο της Αθήνας. Είτε ως παράγωγα είτε ως εταιρείες είτε με τη δημιουργία κλάδου στα πρότυπα του FTSE για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, θα ανοίξουν οι πύλες για την εισαγωγή και νέων εταιρειών, αλλά και των παράγωγων προϊόντων τους.

Το τρίτο και ουσιαστικότερο, είναι η συγχώνευση του Χ.Α. με κάποιο μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει πρώτα η οικονομία να έχει αναβαθμιστεί και να έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα από κάποιον ξένο οίκο αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης

Νέος CEO στην ΕΧΑΕ ο Γιάννος Κοντόπουλος