ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ξένοι και οι Έλληνες επενδυτές θεωρούν ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν ‘δρόμο μπροστά τους’, με βασικό καταλύτη την αναβάθμισης της οικονομίας σε status επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους.
Μέχρι στιγμής, Societe Generale, Morgan Stanley και HSBC τοποθετούν τις ελληνικές μετοχές με συστάσεις ‘overweight’.
Η JPMorgan, ακολουθώντας με μικρή χρονική υστέρηση την επίσης αμερικανική Morgan Stanley, αναβάθμισε και αυτή τη σύστασή της σε ‘overweight’ από ‘neutral’ για τις ελληνικές μετοχές.
Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι η εκτίμηση του επενδυτικού οίκου ότι η επενδυτική βαθμίδα θα ‘ξεκλειδώσει’ τις εισροές των ξένων επενδυτών στις εγχώριες μετοχικές αξίες.
«Τα στοιχεία για την τοποθέτηση των ξένων επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές (GEM) δείχνουν ότι έχουν ακόμη πολύ μικρές θέσεις στην Ελλάδα. Το 61% των διαχειριστών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές έχουν μηδενικό ποσοστό σε θέσεις σε ελληνικές μετοχές.
Κανένα από αυτά τα funds δεν έχει θέση μεγαλύτερη από 2% σε ελληνικές μετοχές έναντι του 0,4% που είναι η συμμετοχή του δείκτη MSCI Greece στον παγκόσμιο δείκτη MSCI Emerging Markets.
Τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια είναι επίσης ως επί το πλείστον χωρίς θέσεις στις ελληνικές μετοχές, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τραπεζικών τομέων της Ευρωζώνης», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας Aserkoff και Galeni της JPMorgan.
Παρόμοια διαπίστωση κάνει και η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ, η οποία εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα δώσει ‘φτερά’ στις ελληνικές μετοχές και εισροές για την αγορά μετοχών. Για την ΑΧΙΑ, η αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και όχι η επάνοδος της αγοράς στις αναπτυγμένες αγορές στους οίκους MSCI/FTSE θα έχει τη μεγαλύτερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην αγορά.
«Η επενδυτική βαθμίδα θα είναι ο βασικός παράγοντας για τις εισροές στις ελληνικές μετοχές.
Με βάση τη δομή της αγοράς, εκτιμούμε ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια που θα «ασχολούνταν» με τις ελληνικές μετοχές θα αυξάνονταν κατά 2,3 φορές μετά τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων (62% του συνόλου) εξακολουθεί να μην ακολουθεί δείκτες αναφοράς, η πλειοψηφία των αμοιβαίων κεφαλαίων (με συγκεκριμένες εντολές) θα είναι σε θέση να επενδύσουν στη χώρα μετά την αναβάθμιση σε IG, παρά την αναβάθμιση σε DM.
Επίσης, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με το καθεστώς DM αποτελούν μόνο το 14% των επενδυμένων κεφαλαίων στην ΕΕ και άρα είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση σε IG θα πρέπει να φέρει την πλειονότητα των πρόσθετων εισροών, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ανόδου θα μπορούσε να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα», συμπεραίνει η ΑΧΙΑ.
«Οι μελλοντικές ροές, στο βασικό σενάριο, θα προκαλέσει re-rating στις ελληνικές μετοχές 45% έως το 2024.
Η ισχυρή άνοδος του ΧΑ φέτος κατά 40% καθιστά τον δείκτη στη δεύτερη θέση με τις καλύτερες επιδόσεις σε δολαριακούς όρους, αν και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με έκπτωση +30% έναντι των αναδυόμενων αγορών αλλά και των ανεπτυγμένων αγορών πλην ΗΠΑ σε όρους αποτίμησης P/Ε.
Ωστόσο, καθώς η πλειονότητα των ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων θα είναι επιλέξιμη για επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, οι μελλοντικές ροές θα καθοδηγούνται από τα ισχυρά μακροοικονομικά και τα μικροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη.
Συνολικά, αυτό θα επιτρέψει στο ΧΑ να συγκλίνει με τον μέσο όρο της ΕΕ, όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς (% του ΑΕΠ). Η πρόβλεψη της AXIA είναι ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς (ως % ΑΕΠ) θα πρέπει να αυξηθεί κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2024 (ακόμα 30 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ). Αυτό θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατά 45%.
Τέλος, εκτός από τις μετοχές που ‘μπαίνουν στο στόχαστρο’ και τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ήδη σε μια παρόμοια διαδικασία.
Η γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis, η οποία έχει σημαντική θέση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου, επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα θα αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα, το οποίο θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να γίνουν εκ νέου επιλέξιμα για επενδύσεις στα υψηλότερης ποιότητας χαρτοφυλάκια ομολόγων.
«Δεδομένης της σημερινής δομής του ελληνικού δημοσίου χρέους και παρά τον ακόμα υψηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ, εμείς πιστεύουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις από πλευράς επενδύσεων και διαφοροποίησης.
Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους μετά από αναβάθμιση της αξιολόγησης από τον οίκο της S&P στις 20 Οκτωβρίου.
Για παράδειγμα, ο δείκτης του εμπορεύσιμου χρέους προς το συνολικό χρέος (συνολικό χρέος στα 356 δισ. ευρώ το 2022) είναι μόνο 23% για την Ελλάδα, ενώ είναι περίπου 66% για την Ιταλία με συνολικό χρέος 2.812 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2023.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι πιο σπάνια στην αγορά των ομολόγων και είναι πολύ λιγότερα σε διαπραγμάτευση στις αγορές.
Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές αξιολόγησης είναι πιθανώς πιο σημαντικές από την απόλυτη αξιολόγηση της χώρας.
Συνεπώς, η Ελλάδα είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα φέτος, ενώ από την άλλη εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s η Ιταλία», συμπεραίνουν οι Castillo και Legrand της Natixis.
Διαβάστε επίσης
Goldman Sachs: Οι εκτιμήσεις για μετοχές, ομόλογα και οικονομία σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Optima Bank: Αυξάνει την τιμή-στόχο για την ΕΤΕ στα €8 και συστήνει «αγορά»
JPMorgan: Κορυφαία επιλογή η ελληνική αγορά μετοχών – Αναβάθμιση σε Overweight από Neutral
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί