ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Σε υψηλό επτά μηνών παραμένουν οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων μετά την επικράτηση της ακροδεξιάς και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών παρασύροντας ανοδικά και τον νότο της ευρωζώνης.
Μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα ιταλικά ομόλογα με την απόδοσή τους να έχει σημειώσει άνοδο 12 μονάδων από το πρωί της Δευτέρας ενώ το ελληνικό 10ετές καταγράφει άνοδο μόλις 8 μονάδες βάσης και είναι ευχής έργον πως μέσα σε αυτή τη μεγάλη αναταραχή το δανεικό πρόγραμμα της χώρας έχει ήδη υλοποιηθεί σχεδόν στο 80% για φέτος.
Ο φόβος των αγορών είναι ότι η επόμενη γαλλική κυβέρνηση δεν θα τηρήσει την σφιχτή δημοσιονομική πολιτική της ανοίγοντας τους “ασκούς του Αίολου”. Ο διεθνής οίκος Moody’s προειδοποίησε μάλιστα την Τρίτη ότι ίσως μειώσει σε αρνητικές της προοπτικές της οικονομίας (έχει αξιολόγηση Αa2)λόγω του ρίσκου δημοσιονομικής σύγκλισης που ενέχει για τη χώρα. Σύμφωνα με τον οίκο, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας εγκυμονεί πιστωτικό κίνδυνο καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της μια απαιτητική δημοσιονομική κατάσταση που απαιτεί προσήλωση ενώ οι σταθερές προοπτικές της αξιολόγησης θα μπορούσαν να γίνουν αρνητικές εάν προέκυπτε μια περαιτέρω επιδείνωση στο χρέος. Ο έτερος οίκος, η S&P έχει ήδη μειώσει τις προοπτικές σε σταθερές επικαλούμενη τον κίνδυνο επιβράδυνσης μείωσης του χρέους της χώρας.
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση παρά τις απώλειες που κατέγραψε το κυβερνών κόμμα στις Ευρωεκλογές δεν απειλείται με πολιτική αστάθεια καθώς η Ευρωκάλπη ανέδειξε επίσης και αδυναμία εναλλακτικής πρότασης για την διακυβέρνηση της χώρας. Ταυτόχρονα η χώρα έχει την πολυτέλεια να απέχει από τις αγορές για μεγάλες εκδόσεις καθώς οι δανειακές της ανάγκες είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένες ενώ μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ανησυχητικά δείγματα υπαναχώρησης από τη δημοσιονομική πειθαρχία, κάτι που όπως εκτιμούν αναλυτές θα σήμαινε αυτόματα πορτοκαλί συναγερμό στις αγορές σε μια ευαίσθητη στιγμή για την αναβάθμιση της οικονομίας. Ωστόσο είναι προφανές πως η ευρύτερη αβεβαιότητα πλήττει όλους τους παίκτες στην ευρωζώνη, πόσο δε την Ελλάδα που είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου χθες κινήθηκε σε ένα εύρος 3,7% – 3,8%, μακριά από τη ζώνη του 3,5% και περισσότερο κοντά στην περιοχή του 4%. Αυτό είναι και ένα κρίσιμο ψυχολογικό φράγμα για το ελληνικό επιτόκιο, πάνω από το οποίο βέβαια ήδη κινείται το αντίστοιχο ιταλικό. Κρίσιμη για την πορεία των αγορών θα είναι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση στη Γαλλία, κυρίως ως προς το κατά πόσο θα διαμορφωθεί δυναμική για έναν ευρύτερο συνασπισμό της δεξιάς με τις ακροδεξιές δυνάμεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Το ενδιαφέρον των αγορών μετατοπίζεται στη FED και στην απόφαση την Τετάρτη για τα επιτόκια αλλά κυρίως στο guidance που θα δώσει για τις επόμενες κινήσεις της. Στη Γηραιά Ήπειρο ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φ. Λέιν εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να επιμείνει στην περιοριστική πολιτική υπό το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων περιμένοντας να υποχωρήσει η αβεβαιότητα πριν κάνει μια ακόμη μείωση.
Διαβάστε επίσης