• ΑΓΟΡΕΣ

    Γαλλικός πυρετός στις αγορές – Ένα ελληνικό ΑΕΠ έχασαν οι γαλλικές μετοχές σε μια εβδομάδα

    αγορες


    Κύμα αστάθειας κυριεύει τις παγκόσμιες αγορές καθώς η πολιτική κρίση στη Γαλλία βαθαίνει, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση με τις μετοχές σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.

    Οι αγορές σημείωσαν πτώση σε όλο τον κόσμο, με τις γαλλικές μετοχές αυτή την εβδομάδα να χάνουν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση – ή περίπου το μέγεθος ενός ελληνικού ΑΕΠ, όπως σχολιάζει ενδεικτικά το Bloomberg – μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Τα γαλλικά ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, με το premium που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετές δημόσιο γαλλικό χρέος έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων να οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση που έχει καταγραφεί.

    «Η κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να γίνεται λίγο ζοφερή», δήλωσε ο Matt Maley της Miller Tabak + Co. «Η κίνηση απέχει ακόμη πολύ από το να εξελιχθεί σε μια νέα  κρίση δημόσιου χρέους, αλλά με ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους και τους διογκωμένους προϋπολογισμούς, οι εξελίξεις στην Ευρώπη (και ιδιαίτερα στη Γαλλία) εγείρουν ορισμένες ανησυχίες στην αγορά».

    Η ανησυχία των εμπόρων αυξήθηκε καθώς ένας συνασπισμός τεσσάρων αριστερών κομμάτων της Γαλλίας παρουσίασε ένα μανιφέστο, με το οποίο ζητά την αναίρεση των περισσότερων από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις των επτά ετών του Μακρόν, ενώ επιθυμούν να θέσουν τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοσιονομική πολιτική.

    «Δεδομένης της συνάφειας της γαλλικής οικονομίας με την ΕΕ, καθώς και κάνοντας μια αναδρομή στο Brexit,.. συμφωνούμε ότι κάποιος θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ΕΕ στην περίπτωση που η Γαλλία ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και εγκαταλείψει το οικοδόμημα», δήλωσαν οι Ian Lyngen και Vail Hartman της BMO Capital Markets.

    Αυτή την ώρα, o Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,98%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 3%, ο DAX στη Γερμανία κατά 1,41%, ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κατά 1,17%.

    Στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει νέες απώλειες 2,77%, με τις απώλειες στο σύνολο της εβδομάδας να ξεπερνούν το 6%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη διολίσθησή του στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2022.  Μάλιστα η πτώση έθεσε τη χώρα σε κίνδυνο να χάσει το στέμμα της ως τη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη.

    Την ίδια ώρα, το δολάριο κατευθύνθηκε προς τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, ενώ το ευρώ είναι το σημαντικότερο νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου.

    «Το εκλογικό παιχνίδι προχωρά και αποκρυσταλλώνει ένα τοξικό σύνολο κινδύνων που απειλεί μια παρατεταμένη φάση δυσλειτουργίας στην ΕΕ και στο τέλος θα μπορούσε να απειλήσει με μια νέα κρίση του ευρώ», δήλωσε ο Krishna Guha στο Evercore. «Όσο και να το τονίζουμε είναι ακόμα πιο σημαντικό να τονιστεί η υπερβολική σημασία τόσο για τις αγορές όσο και τη λειτουργία της ΕΕ  ότι η Γαλλία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια χώρα «πυρήνας», με μια επαρκώς κυρίαρχη κυβέρνηση».

    Για τον Thierry Wizman της Macquarie Group, η Γαλλία κινείται προς ένα από τα δύο ακραία πολιτικά σενάρια. «Κανένας από αυτούς δεν είναι αφιερωμένος στις αρχές υπέρ της αγοράς, ούτε στη δημοσιονομική ευθύνη, ούτε, ενδεχομένως, στο ενιαίο νόμισμα».

    Διαβάστε επίσης

    Σύνοδος G7: Συναρπαστική και τρομερή ταυτόχρονα η Τεχνητή Νοημοσύνη, είπε ο πάπας Φραγκίσκος

    ΕΕ: Θετική αξιολόγηση της Ελλάδας για τέταρτο αίτημα πληρωμής 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια

    Σύνοδος G7: Οι ηγέτες απευθύνουν προειδοποιήσεις σε Κίνα και Ιράν- Μέτρα κατά Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ