• ΑΓΟΡΕΣ

    Γαλλία: Το πολιτικό χάος βουλιάζει τις τραπεζικές μετοχές

    • NewsRoom
    Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν


    Ομόλογα και μετοχές στη Γαλλία δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα από την απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ύστερα από την συντριπτική του ήττα από την αντίπαλό του Λεπεν, στις ευρωεκλογές.

    Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα στον γαλλικό χρηματιστηριακό δείκτη και σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως σε αυτόν η αναταραχή θα διαρκέσει λίγο περισσότερο απ’ ότι σε άλλους.

    Τα γαλλικά ομόλογα διεύρυναν τις απώλειες τους, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο για φέτος, ενώ ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης ξεπέρασε το 2% στις απώλειες

    Πλήγμα στον τραπεζικό κλάδο

    Οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale άνοιξαν με σημαντικές απώλειες για να περιοριστούν λίγο πριν το μεσημέρι λίγο κάτω από το 5%. Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, οι γαλλικοί κλάδοι των κατασκευών και των υλικών υποχωρούσαν επίσης έντονα.

    Ο Alexandre Hezezez, επικεφαλής επενδύσεων στην Group Richelieu, δήλωσε στο Bloomberg ότι ο τραπεζικός τομέας είναι πιθανό να υποφέρει περισσότερο, καθώς είναι πιθανόν να ενταθούν οι ανησυχίες σχετικά με τα δημοσιοοικονομικά της Γαλλίας.

    «Ένα συμπέρασμα στο οποίο κλίνουν αρκετοί  είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι εύκολο  να εφαρμοστούν πλέον στη Γαλλία, και όπως είδε κανείς με την υποβάθμιση της S&P, υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του γαλλικού χρέους», δήλωσε ο Hezez.

    «Οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τη διάθεση του Μακρόν για ρίσκο», ανέφερε στο Bloomberg o στρατηγικός αναλυτής Stefan Koopman της Rabobank.

    Ανησυχία για το δημόσιο χρέος

    Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor’s μείωσε τον περασμένο μήνα την αξιολόγησή της για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, επιπλήττοντας σε αυστηρό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον τεταμένο προϋπολογισμό λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της ΕΕ.

    Ο αναλυτής της JP Morgan Asset Management, Vincent Juvyns έκανε λόγο σε σημείωμά του για αιφνιδιαστική απόφαση, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές, η οποία αυξάνει την αβεβαιότητα σε μία χώρα που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει κάποια ερωτήματα σχετικά με υπερβολικά ελλείμματα, αργότερα μέσα στο μήνα.

    Οι αναλυτές έχουν στρέψει τη προσοχή τους και στο ευρώ. Με τις ευρωεκλογές να ανακόπτουν βίαια το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών και το ευρώ δέχθηκε πιέσεις την επομένη των εκλογών.

    Υπό πίεση το ευρώ

    «Το ευρώ δεν συμπαθεί την πολιτική αστάθεια», ανέφερε στο Bloomberg, o Roberto Cobo Garcia, της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA στη Μαδρίτη, καθώς το νόμισμα κατρακύλησε σε χαμηλό ενός μήνα έναντι του δολαρίου.

    Οι traders εγκαταλείπουν το ευρώ και οι αναλυτές αναμένουν υποαπόδοση τους επόμενους μήνες. Όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο που το νόμισμα είχε ενισχυθεί κατά 3% από τα χαμηλά Απριλίου, σε ένα διαρκώς θετικό κλίμα, το οποίο όπως όλα δείχνουν ανακόπτεται λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

    Άλλωστε δεν είναι μόνο ο Μακρόν στο κάδρο της αστάθειας, μιας και ο Όλαφ Σολτς, ο Γερμανός καγκελάριος είδε το κόμμα του να κατατροπώνεται από τα ακροδεξιά κόμματα και να δέχεται επικρίσεις σχετικά με την κυριαρχία του, ύστερα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωεκλογές: Πέντε συμπεράσματα – Αν και σημείωσε άνοδο, η ακροδεξιά είναι διχασμένη στην Ευρώπη

    Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία από τις ευρωεκλογές: Κάλπες στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου ανακοινώνει ο Μακρόν, έτοιμη να κυβερνήσει δηλώνει η Λεπέν

    Γαλλία: Βατερλώ για Μακρον, πρώτη με 32% η Λεπέν



    ΣΧΟΛΙΑ