• ΑΓΟΡΕΣ

    Γαλλία: Καλύπτουν τις απώλειες οι αγορές – Οι επενδυτές αμφιταλαντεύονται για το αποτέλεσμα των εκλογών

    • Bloomberg
    melanson

    Ζαν-Λυκ Μελανσόν


    Οι γαλλικές αγορές κάλυψαν τις αρχικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι η μη επίτευξη πλειοψηφίας στις εκλογές σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί, γεγονός που θα απομακρύνει τις πιο ακραίες πολιτικές.

    Ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 0,8%, ανακάμπτοντας από την αρχική πτώση. Τα γαλλικά ομόλογα παρουσίασαν μικρή μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,2%. Το ευρώ σταθεροποιήθηκε μετά από επταήμερη άνοδο, και διαπραγματεύεται στο 1,0842 έναντι του δολαρίου.

    Η επιτυχία της αριστεράς έφερε στο προσκήνιο την εκστρατεία της για απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών. Αυτό θα επιδείνωνε τους φόβους για τον ισολογισμό της Γαλλίας και θα έθετε το κράτος σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    «Για τις αγορές αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι», έγραψαν οι αναλυτές της RBC. «Η αριστερή συμμαχία δεν θεωρείται φιλική προς τις επιχειρήσεις και προκαλεί προβληματισμό όσον αφορά στη συνετή διαχείριση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η έλλειψη σαφούς πλειοψηφίας στη Βουλή θα αμβλύνει προς το παρόν τα όποια σχέδια δαπανών και θα λειτουργήσει ως μαξιλάρι για τη διεύρυνση των spreads».

    Ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούσαν την περασμένη εβδομάδα για το ενδεχόμενο κυβέρνησης με επικεφαλής την Λεπέν, η επιτυχία της αριστεράς πιθανότατα θα εξακολουθεί να απασχολεί τις αγορές, δεδομένου ότι ισοδυναμεί με μια νέα δόση αβεβαιότητας για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και λόγω της δέσμευσης του κόμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας για μια ευρεία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Euro Quoted Lower After French Election Surprise | Left coalition rather than National Rally on track to win
    Το ευρώ σημείωσε πτώση μετά το αποτέλεσμα – έκπληξη των γαλλικών εκλογών

    «Η γαλλική πολιτική μπερδεύει για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Geoffrey Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon. «Με βάση τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν και ίσως στο περιθώριο να έχουν αυξηθεί».

    Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» – κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες στις γαλλικές εκλογές.

    Παρόλα αυτά, η αριστερή συμμαχία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές της, και ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές πρότειναν ότι ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο θα ήταν θετικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές.

    Οι γαλλικές αγορές βυθίστηκαν τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν δισεκατομμύρια ευρώ από μετοχές και ομόλογα, καθώς η αιφνιδιαστική απόφαση του του Μακρόν για πρόωρες εκλογές προκάλεσε ανησυχία ότι η ακροδεξιά θα αναλάβει την εξουσία.

    Όμως, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές κάλυψαν ένα μέρος αυτών των απωλειών, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 την περασμένη εβδομάδα διέγραψε περίπου τις μισές από τις απώλειες που υπέστη μετά την ανακοίνωση του Μακρόν.

    Yield Spread Had Started to Recover Before Second Round | Fears over Le Pen victory were easing on expectations of split vote
    Το spread των αποδόσεων είχε αρχίσει να ανακάμπτει πριν από τον δεύτερο γύρο

    Το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό: Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν – που ευνοείται από τους επενδυτές – ήρθε στη δεύτερη θέση, παρά την κακή του εμφάνιση στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στον πρόεδρο να συγκροτήσει έναν κεντρώο συνασπισμό.

    Ανησυχία για τα spreads των ομολόγων

    Παρόλα αυτά, οι αναπόφευκτες πολιτικές διαμάχες και η ανησυχία για την επιρροή της αριστεράς μέσα σε μία βουλή χωρίς αυτοδυναμία, θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας – γνωστού ως OATs – ωθώντας το spread έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών bunds να διευρυνθεί και πάλι. Το εν λόγω spread είχε μειωθεί για να κλείσει στις 66 μονάδες βάσης την Παρασκευή, αφού είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 80 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα – επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των 10ετών αποδόσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ένα μέτρο του πιστωτικού κινδύνου, βρίσκεται περίπου στις 70 μονάδες βάσης, κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο αποκορύφωμα της πτώσης της αγοράς τον περασμένο μήνα.

    Το «σοκαριστικό αποτέλεσμα» θα μπορούσε εύκολα να στείλει το spread ξανά πάνω από τις 80 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον James Rossiter, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities.

    «Ήδη ο Γάλλος ακροαριστερός ηγέτης δηλώνει ότι θα εφαρμόσει ολόκληρο το πρόγραμμά του και ότι δεν είναι πρόθυμος να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Μακρόν. Αυτός ο τόνος προκλητικότητας δύσκολα θα αρέσει στους Γάλλους επενδυτές ομολόγων», σημείωσε Βεν Ραμ, στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg.

    Η απόλυτη πλειοψηφία της αριστεράς χαρακτηρίστηκε από τους επενδυτές ως το σενάριο για το οποίο ανησυχούσαν περισσότερο τις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Αλλά το ενδεχόμενο αυτό προεξοφλήθηκε αφού ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κέρδισε με διαφορά τον πρώτο γύρο. Μεταξύ των δεσμεύσεών του, ο αριστερός συνασπισμός θέλει να ανατρέψει επτά χρόνια φιλοεπιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

    Το Ινστιτούτο Montaigne εκτιμά ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου θα απαιτούσαν σχεδόν 179 δισεκατομμύρια ευρώ (194 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιπλέον κεφάλαια ετησίως.

    Η Γαλλία έχει ήδη να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που με 5,5% υπερβαίνει κατά πολύ το 3% που επιτρέπουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι – χωρίς περαιτέρω μέτρα – το χρέος θα ανέλθει στο 112% του γαλλικού ΑΕΠ το 2024 και θα αυξάνεται κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως μεσοπρόθεσμα.

    Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία στα τέλη Μαΐου, τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση έχασε τους στόχους της στα σχέδια για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά τις τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης.

    Ο Vincent Juvyns, στρατηγικός αναλυτής των διεθνών αγορών στην J.P. Morgan Asset Management, δήλωσε ότι οι εντάσεις είναι πιθανές καθώς οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρωτοστάτησε ο Μακρόν τίθενται πλέον εν αμφιβόλω, γεγονός που δυνητικά θα πλήξει την αξία των γαλλικών ομολόγων.

    «Οι αγορές μπορεί να απαιτήσουν υψηλότερο spread όσο η νέα κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τη δημοσιονομική της θέση», είπε. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν περικοπές 20 έως 30 δισεκατομμυρίων, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει ένα κόμμα που θέλει να αυξήσει τις δαπάνες κατά 120 δισεκατομμύρια».

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Τα πολιτικά παζάρια ζυγίζουν σήμερα οι αγορές – Ανακούφιση από την ήττα Λεπέν, φόβοι για παρατεταμένη στασιμότητα

    Γαλλία η επόμενη μέρα: Ξεκινούν τα μετεκλογικά παζάρια για τον σχηματισμό νέας -ίσως απίθανης- πλειοψηφίας

    Πτώση του ευρώ μετά τη νίκη της αριστεράς



    ΣΧΟΛΙΑ