Με απώλειες κινούνται την Τρίτη τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση μετά από μία κρίσιμη εβδομάδα η οποία αν και οδήγησε την ανησυχία των επενδυτών στο αποκορύφωμά της με τις προβλέψεις της FED, κατάφερε να κλείσει ανοδικά για τους βασικούς δείκτες.

Γιατί υποχώρησαν οι μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν ισχυρά κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας, με τους επενδυτές να είναι φανερά ικανοποιημένοι με την απόφαση της Fed να «παγώσει» την αύξηση των επιτοκίων της και αισιόδοξοι πως η πρόβλεψή των αξιωματούχων της για νέες αυξήσεις μέσα στο 2023, κατά συνολικά 50 μβ. θα μπορούσε να ανατραπεί.

Ο Jerome Powell (Τζερόμ Πάουελ), επικεφαλής αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας επενέβη, δηλώνοντας ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμα μία απόφαση για το πώς θα κινηθεί τον Ιούλιο, δεδομένου ότι θα αξιολογήσει τις επόμενες εβδομάδες τις συνέπειες της σύσφιξης της πολιτικής της στην οικονομία.Παράλληλα, ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, εμφανίζοντας ρωγμές στην εξαιρετικά ανθεκτική αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι αγορές ήταν ικανοποιημένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή και των δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρούν για τον μήνα Μάιο. Ωστόσο, η αισιοδοξία της νέας απόφαση της Fed για την νομισματική πολιτική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόσκαιρη, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα προβλέπει ακόμα δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2023.

Τούτων δοθέντων, η Wall Street έκλεισε την εβδομάδας με τους S&P και Nasdaq να αγγίζουν το υψηλότερό τους επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Κίνα: Μείωση στα βασικά επιτόκια δανεισμού 

Εν τω μεταξύ, αν και οι συνομιλίες μεταξύ Μπλίνκεν και Σι Τσινπίνγκ, μετά την επίσκεψη του πρώτου στο Πεκίνο, φάνηκαν εποικοδομητικές σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του State Department, η πορεία της Κινεζικής οικονομίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, δημιούργησε νέες ανησυχίες στους επενδυτές.

Αιτία της ανησυχίας αποτέλεσε το γεγονός ότι η Κίνα προχώρησε σήμερα σε μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της. Πρόκειται για τις πρώτες μειώσεις αυτού του είδους μέσα σε δέκα μήνες, με τις αρχές να επιδιώκουν μέσω αυτής της κίνησης την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, παραδεχόμενοι εμμέσως πως η πορεία μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά ικανοποιητική. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων σήμαιναν ότι η χαλάρωση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Μάλιστα, η τελευταία νομισματική χαλάρωση έρχεται καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία υποδηλώνει σημάδια απώλειας της αρχικής δυναμικής που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Πώς κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street

Στο άνοιγμα της εβδομάδας (σ.σ. χθες ήταν αργία στις ΗΠΑ), τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street καταγράφουν ήπιες απώλειες.

Τα futures του Dow κυμαίνονται στις 34.171,01 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,37%. Αντιστοίχως, κινούνται και τα futures του S&P στις 4.394,34 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,35% και τα futures του Nasdaq στις 15.039,19 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,30%.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Βρεττού: Πολλές προκλήσεις, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για τις μη συστημικές τράπεζες

Κέρδη 300 εκατ. ευρώ για τα επαγγελματικά ταμεία

Rolex, Cartier, Patek Philippe: Ανακάμπτουν οι εξαγωγές λόγω ζήτησης σε ΗΠΑ και Κίνα

──────────────────

Εκλογές 2023