Ούτε η bear market, ούτε η επιβράδυνση της οικονομίας κατάφεραν να πλήξουν τους μετόχους, οι οποίοι έλαβαν φέτος περισσότερα χρήματα από ποτέ από τις εταιρείες του S&P 500. Τα «απροσδόκητα κέρδη», αυτά που ήρθαν από buybacks, δηλαδή επαναγορές ιδίων μετοχών αλλά και από μερίσματα, μπήκαν στο μικροσκόπιο των νομοθετών των ΗΠΑ κι ένας νέος φόρος έχει κάνει τους αναλυτές να αναζητούν τις συνέπειες που θα έχει στον αμερικανικό δείκτη S&P 500.

Ωστόσο, οι εξαγορές και τα μερίσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους επενδυτές, που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δώσει τεράστια ώθηση στον S&P 500.

1

1,5 τρις δολάρια σε buybacks και μερίσματα

Οι  εταιρείες του S&P 500 θα δαπανήσουν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα φέτος και περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για επαναγορές μετοχών, σύμφωνα με τον Howard Silverblatt,  αναλυτή δείκτη για τους S&P Dow Jones Indices. Αυτό είναι συνολικά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από ποτέ.

Σε μία περίοδο, που οι εταιρείες του S&P 500 ανακάμπτουν δυναμικά, ύστερα από ένα τραυματικό εξάμηνο, η νέα φορολογία που θα επιβαρύνουν τις εταιρείες που βρίσκονται στον δείκτη, εκτιμάται ότι θα μειώσει τα κέρδη τους κατά 1,5%.

Η Goldman Sachs έχει εκτιμήσει ότι ο νέος φόρος θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500 κατά 0,5%.

Έκρηξη των buybacks

Με το νόμο να έχει ισχύ από το ερχόμενο έτος, οι επενδυτές ποντάρουν σε έξαρση των επαναγορών ιδίων μετοχών μέσα στο 2022. Θεωρία που υποστηρίζουν και πολλοί αναλυτές.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δούμε μία επιτάχυνση των διαδικασιών σε buybacks, πριν το τέλος του έτους», αναφέρει ο Thomas Hayes, πρόεδρος και διευθύνων μέλος της Great Hill Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Οι εταιρείες σίγουρα προτιμούν να μην πληρώσουν τον φόρο. Κι εφόσον έχουν λίγο χρόνο ακόμα στη διάθεσή τους, θα το εκμεταλλευτούν», αναφέρει.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών έφτασαν το ρεκόρ των 281 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τον αναλυτή της S&P Howard Silverblatt, αν και μειώθηκαν κατά 17,4% το δεύτερο τρίμηνο.

«Αν οι εταιρείες συνεχίσουν με αυξημένο ρυθμό την πρακτική των buybacks, θα ενισχύσουν την παρουσία τους στον S&P 500, ακόμα περισσότερο, μετά την ανάκαμψή τους μέσα στο τελευταίο μήνα», αναφέρει ο Tim Ghriskey, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής χαρτοφυλακίου Ingalls & Snyder.

Απειλούνται τα κέρδη των εταιρειών;

Το ποσοστό επιβάρυνσης των εταιρειών θεωρείται πολύ χαμηλό σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, όμως μεταξύ αυτών επικρατεί ο φόβος ότι το Κογκρέσο μπορεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο μέλλον.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Ben Snider, αναλυτής μετοχών της Goldman Sachs.

Αν και αναγνωρίζει ότι η νέα νομοθεσία μπορεί να έχει αποτέλεσμα «ως ένα βαθμό», οι αναλυτές της τράπεζας δεν έχουν αλλάξει την πρόβλεψή τους για τον αριθμό των μετοχών που θα επαναγοράσουν οι εταιρείες φέτος ή το 2023.

Το πλήγμα για τους επενδυτές

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεγεθών που προκύπτουν από τη νέα φορολόγηση είναι η περίπτωση της Apple. Μία επαναγορά μετοχών ύψους 90 δις δολαρίων θα αύξανε τα κέρδη ανά μετοχή κατά 3,5% χάρη στον χαμηλότερο αριθμό διαθέσιμων μετοχών.

Ωστόσο ένας φόρος 900 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως προκύπτει από το νέο φόρο, θα συρρικνώσει την ώθηση που δίνει το buyback στα κέρδη ανά μετοχή κατά 2,5%.

Για το σύνολο των εταιρειών στον S&P 500, οι οποίες είναι έτοιμος να φτάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε εξαγορές μετοχών φέτος, το πλήγμα στα συνολικά κέρδη θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αν οι εταιρείες συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό τα buybacks.

Διαβάστε επίσης:

Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε 7 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές – Οι τοποθετήσεις του