Ο Φίλιπ Ριντ, ιδρυτής του hedge fund Helm Investment Partners, είναι «ταύρος» σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές εδώ και αρκετό καιρό. Περίπου το μισό χαρτοφυλάκιο του fund του πέρυσι απαρτιζόταν από ελληνικές μετοχές. Ο Ριντ παραμένει, ωστόσο, αισιόδοξος για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και φέτος, προβλέποντας κέρδη έως και 100% για τις ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με το Forbes.

«Βλέπουμε τρομερά περιθώρια ανόδου στην Ελλάδα», είπε προσφάτως ο ίδιος στο Contrarian Investor Podcast. Οι τρέχουσες τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών δεν είναι παρά ένα κλάσμα της λογιστικής αξίας τους και μπορούν «εύκολα να ανέβουν 50% έως 100%» το 2020. Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 μπορεί να υπερδιπλασιαστεί φέτος υποστηριζόμενη από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της επιχείρησης. Τα Ebitda της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξηθούν σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα, εξέλιξη που θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα τιμολόγια του ρεύματος.

«Ειλικρινά, η σημερινή ηγεσία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλα περιθώρια ανόδου», υποστηρίζει ο Ριντ, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο νέος πρωθυπουργός… εννοεί πραγματικά business», τονίζει. Και προσθέτει ότι είναι «πολύ ορθολογικός, λογικός, φιλικός προς την αγορά» και έχει ήδη κάνει πολλά. Η Helm Investment Partners, πέραν της μεγάλης θέσης της στη ΔΕΗ, έχει και μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Η επενδυτική στρατηγική του Ριντ δεν ακολουθεί το μότο «αγόρασε όταν όλοι οι άλλοι βρίσκονται σε πανικό». Αντιθέτως, βρίσκει πρώτα μια χώρα που βγαίνει από κρίση και μετά αγοράζει τις μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη ρευστότητα μετοχές της αγοράς. Το fund του κοιτά να συλλάβει τυχόν μεταβολές του «ψυχολογικού κύκλου» όπου αλλάζει η αντίληψη της αγοράς.

Αυτήν τη στιγμή, του αρέσει επίσης η Τουρκία, όπου η Helm Investment Partners έχει επενδύσει περίπου το 25% του χαρτοφυλακίου της. Το fund έχει μετοχές τραπεζών, τηλεπικοινωνιών, αερομεταφορέων και επιχειρήσεων λιανικής. Κατά τον ίδιο τον Ριντ, «είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά, αν και πιο ασταθής» από την ελληνική. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι μία από τις φθηνότερες αγορές στον κόσμο με βάση τον λόγο τιμής προς κέρδη (P/E).