• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Άνοδος μετά και το σήμα Πάουελ για αλλαγή πολιτικής από FED

    • NewsRoom
    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με δείκτες τον DAX αλλά και τον Stoxx 600

    Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Πηγή: REUTERS)


    Ανοδικά έκλεισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Παρασκευή, με τους δείκτες να ενισχύονται ιδιαίτερα μετά και το σήμα που έστειλε ο Τζερόμ Πάουελ για μειώσεις επιτοκίων από εδώ και πέρα.

    «Έχει έρθει η ώρα να προσαρμόσουμε την πολιτική μας» ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ στην πολυαναμενόμενη  ομιλία του στο Jackson Hole, προσθέτοντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

    Η ομιλία του έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη τελευταία συνεδρίαση της FED, κατά την οποία οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ φάνηκαν πρόθυμοι για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

    Κάπως έτσι , η  βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 0,8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί πάνω από 1,319 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 2022, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 0,58% στα 1,118 δολάρια.

    Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, ο οποίος μιλά  και αυτός στο Jackson Hole, αναμένεται να χαιρετήσει μεν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ταυτόχρονα να προειδοποιήσει ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει περιοριστική για περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω των κραδασμών στην αγορά εργασίας.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Stoxx 600 έκλεισε στις 518,13 μονάδες με άνοδο 0,46%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 1,31%. Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Delivery Hero (7,84%), Evotec  (6,73%) και  Royal UNIBREW (6,17%). Η μετοχή της JD Sports Fashion συνέχισε το ανοδικό της σερί για μια ακόμα ημέρα, με νέο άλμα 5,22%, ενώ η Hugo Boss έκλεισε στο +5,15%, αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, Frasers, υπέβαλε αίτημα για απόκτηση περισσότερων μετοχών.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του Stoxx 600 σημείωσαν οι Dino Polska (-9,81%) και Melrose Industries (-7,10%).

    Μεταξύ των μετοχών που κίνησαν το ενδιαφέρον των αγορών την Παρασκευή ήταν και μετοχή της Nestle, η οποία ξεκίνησε την ημέρα με ισχυρές απώλειες 4%, για να κλείσει τελικά με μικρή άνοδο 0,11%. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αντικαθιστούσε τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Schneider με τον βετεράνο της εταιρείας Laurent Freixe, μετά από μια περίοδο χαμηλών επιδόσεων.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 8.327,78 μονάδες με άνοδο 0,48%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεινε στις 18.633,10 μονάδες με κέρδη 0,76% και ο CAC 40 στο Παρίσι στις 7.577,04 μονάδες με άνοδο 0,70%.

    Ισχυρή άνοδο σημείωσαν τα χρηματιστήρια του νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να κλείνει στις 33.650,17 μονάδες με κέρδη 1,02%  και τον ισπανικό IBEX 35 στις 11.278,10 μονάδες με άνοδο 1,09%.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ από Jackson Hole: Σήμα για μειώσεις επιτοκίων – Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική μας

    CVC, DSV: Κατέθεσαν προσφορές για τη μονάδα logistics της Deutsche Bahn – Στα 14 δισ. ευρώ η αποτίμηση

    Χρηματιστήριο: Οριακά κέρδη 0,05% σε επίπεδο εβδομάδας για τον ΓΔ – Ανάκαμψη για Πειραιώς και Metlen, στα 6 ευρώ επέστρεψε η Viohalco

     



    ΣΧΟΛΙΑ