Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Euroxx Securities για ΟΠΑΠ: Kαθαρό μερισματικό παιχνίδι η μετοχή του

Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

H Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Φανή Τζιουκαλιά και Αλέξανδρος Μπουλουγούρης αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους για τον ΟΠΑΠ και επαναλαμβάνουν τη σύσταση υπεραπόδοσης (οverweight) με τιμή στόχο 18,6 ευρώ ανά μετοχή.

«Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σταθερό β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ανακοίνωσε επίσης ενδιάμεσο μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή, πάνω από τις εκτιμήσεις μας και τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Προσεγγίζουμε την επενδυτική θέση του ΟΠΑΠ με βάση την απόλυτη απόδοση, δεδομένου του ιστορικού και της βιωσιμότητας των μερισματικών διανομών, οι οποίες μεταφράζονται σε μερισματική απόδοση 10% με 11% στις προβλέψεις μας για το 2024-2026, ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση στο περίπου 25%.

Με βάση τους αριθμούς μας, η μετοχή διαπραγματεύεται στο 202 με 7,9 φορές τον δείκτη EV/EBITDA και 12,1 φορές τον δείκτη P/E, προσφέροντας μερισματική απόδοση 10,3%. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη σύσταση μας για θέση οverweight για τον ΟΠΑΠ», εξηγούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

«Έχουμε τελειοποιήσει το μοντέλο μας, προσαρμόζοντας τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2024, λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα που οφείλονται στο frontloading της EuroJackpot.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ επανέλαβε τις προοπτικές της για φέτος, κάνοντας λόγο για μικρά έσοδα 2.150-2.200 εκατ. ευρώ και EBITDA 750-770 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών κερδών να διανέμεται ως μέρισμα σε μετρητά.

Η μετατροπή των ελεύθερων ταμειακών ροών έχει ξεπεράσει το 70% κατά μέσο όρο, τα τελευταία πέντε χρόνια. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με βάση ένα μοντέλο ελαφριάς περιουσιακής βάσης, οριακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, ελλείψει οποιασδήποτε δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών μετά την εξαγορά της Stoiximan και χαμηλές ανάγκες σε κεφαλαιουχικές δαπάνες (συντήρηση 25 εκατ. ευρώ), με μικρή συνεισφορά που αναμένεται από τα Ελληνικά Λαχεία.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι ο ΟΠΑΠ θα διατηρήσει μια ισχυρή θέση ισολογισμού με καθαρό χρέος/EBITDA κατά μέσο όρο στις 0,5 φορές το 2024-2026.

Η βιώσιμη μερισματική απόδοση είναι περίπου 10% τα έτη 2024-2026. Θεωρούμε ότι ο ΟΠΑΠ είναι ένα μερισματικό παιχνίδι που προσφέρει ιστορικά υψηλές μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 9% με 11%.

Αναμένουμε ότι η εταιρεία θα ανταποκριθεί με άνεση στις προσδοκίες μας για την απόδοση των μετόχων και θα συνεχίσει τη γενναιόδωρη διανομή μερίσματος στο μέλλον, υπολογίζοντας για το 2024-2026 μερίσματα 1,60-1,70 ευρώ, προσφέροντας απόδοση 10% με 10,6%», καταλήγει το δίδυμο της Euroxx.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Βλέπει βουτιά του ευρώ κατά 7% – Θα κατρακυλήσει στο 1,02 δολάριο

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης με χαμηλό τζίρο

NBG Securities για Metlen: Τα οφέλη από την είσοδο στο LSE και το αδικαιολόγητο discount στην αποτίμηση της μετοχής