Η Euroxx Χρηματιστηριακή και οι αναλυτές Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και Φανή Τζιουκαλιά εξηγούν ότι ο όμιλος ΔΕΗ ανακοίνωσε σταθερά στοιχεία για το α΄ εξάμηνο φέτος, με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει την πρόβλεψή της για τα EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική είναι η νέα εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία. Η σύσταση για τη μετοχή είναι υπεραπόδοση (overweight) και η τιμή στόχος στα 19,7 ευρώ.

«Η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση 629MW ΑΠΕ στη Ρουμανία από τη Macquarie, με επιχειρηματική αξία περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το εξαγορασμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ αποτελείται από 600MW εγκατεστημένης ισχύος χερσαίων αιολικών, 22MW υδροηλεκτρικά, 6MW συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS), 1MW φωτοβολταϊκά, με άλλα 145MW στο στάδιο της προετοιμασίας.

1

Η ΔΕΗ αναμένει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί έως το δ’ τρίμηνο φέτος, συνεισφέροντας περίπου 100 εκατ. EBITDA ετησίως. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το σύνολο των ΑΠΕ σε λειτουργία θα ανέλθει σε 5,3GW.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα, η διοίκηση παρείχε περισσότερες πληροφορίες για το προφίλ του χαρτοφυλακίου, με περιουσιακά στοιχεία με μέση διάρκεια ζωής 8-10 έτη, με 50% της παραγωγής που πωλείται σε εμπόρους στο πλαίσιο συμφωνημένων συμβολαίων τιμών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», εξηγούν οι αναλυτές της Euroxx.

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

«Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 4,02 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά υποστηριζόμενα από την πλήρη ενοποίηση της ENEL Ρουμανίας.

Τα λειτουργικά έξοδα ήταν 5% υψηλότερα σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλότερων δαπανών μισθοδοσίας (ENEL RO) και των προβλέψεων για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές, αλλά και χαμηλότερες αγορές ενέργειας και δικαιώματα CO2, ενώ επίσης αναφέρεται αύξηση των εξόδων απόσβεσης κατά 45% σε ετήσια βάση», επισημαίνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

«Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 57% περίπου σε ετήσια βάση, με το αναφερόμενο EBITDA να διαμορφώνεται σε EUR 880 εκατ. ή +52% σε ετήσια βάση, λόγω της αρνητικής επίπτωσης ύψους 48 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των συμβάσεων αγοράς και πώλησης.

Η καθαρή χρηματοδότηση ανήλθε σε 180 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 36% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να διαμορφωθούν σε 251 εκατ. ευρώ, από 280 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη (προ μειοψηφιών) διαμορφώθηκαν σε 189 εκατ. ευρώ, +4,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη μετά από μειοψηφίες διαμορφώθηκαν σε 125 εκατ. ευρώ από 175 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του πέρυσι.

Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη μετά τις μειοψηφίες ανήλθαν σε 179 εκατ. ευρώ από 78 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 3,8 δισ. ευρώ, από 3,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο πέρυσι, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αρνητικές στα 327 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων επενδύσεων και της οριστικοποίησης των συναλλαγών», καταλήγουν οι Μπουλουγούρης και Τζιουκαλιά.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: 100 εκατ. επιπλέον αύξηση στο EBITDA από την εξαγορά στην Ρουμανία

Οπτική ίνα: Οι κινήσεις για χαμηλότερες χρεώσεις και αύξηση της ζήτησης

ΟΤΕ: Στα 283 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα κέρδη – Στα 326,7 εκατ. τα EBITDA το β΄ τρίμηνο