Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank: Το ελατήριο στο… 1,30 ευρώ και η διακύμανση 5,5%!

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

Σχεδόν 5 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια χθες στη Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και συναγερμός για τη μετοχή στο 1,30 ευρώ (κεφαλαιοποίηση σχεδόν 5,05 δις. ευρώ), έδωσε ανοδική κίνηση ενδοσυνεδριακά 5,4% σε μία συνεδρίαση που όλα έδειχναν ότι θα κινηθεί πτωτικά.

Το  rebound στην Eurobank, που πυροδότησε εν πολλοίς την αφύπνιση των αγοραστών στις τράπεζες και βεβαίως στην αγορά, διατηρεί το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς και βεβαίως ενισχύει την άποψη μετά από 9 ανοδικές εβδομάδες κάτι που δεν υπάρχει προηγούμενο στο Χ.Α., ότι οι Έλληνες επενδυτές βιώνουν μία  bull market περίοδο. Τα αποτελέσματα αναμένονται για τις 6 Μαρτίου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Με το Helikon να έχει αποκτήσει ποσοστό άνω του 5% και πληροφορίες να αναφέρουν ότι συνεχίζει τις αγορές, η Eurobank εκτός απροόπτου θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα διανείμει μέρισμα φέτος για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης.

Η Wood θεωρεί πάντως ότι η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87  και η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 διαπραγματεύονται κοντά στη λογιστική αξία και με δείκτες P/E 8-9 φορές το 2023, ενώ το κόστος για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται για την Eurobank σε 11,5%.

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τράπεζα ευνοείται από την επέκταση του καθαρού περιθωρίου τόκων (ΝΙΜ) των ελληνικών τραπεζών που μόλις έχει ξεκινήσει και πρόκειται να αυξηθεί, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή των αναλυτών για τις τράπεζες της περιοχής των αναδυομένων αγορών, κάτι άλλωστε που υπερτονίζει και η Morgan Stanley σε έκθεσή της μόνο για την ελληνική τράπεζα. Oι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η τράπεζα έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ της κάλυψής της και το χαμηλότερο δείκτη NPE.

Η Morgan Stanley περιμένει οι προοπτικές για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού φέτος θα παραμείνουν ευνοϊκές, με δεδομένα, αφενός τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου τη χαμηλότερη από την προηγουμένως αναμενόμενη τιμή στο φυσικό αέριο που οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό και επίσης λαμβάνει υπόψη και την ανθεκτικότητα των δανειοληπτών (σ.σ. η MS σημειώνει ότι “το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου δανείων της Eurobank αποτελείται από δάνεια προς δανειολήπτες που έχουν αντέξει αρκετές κρίσεις χωρίς να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους”).

Διαβάστε επίσης

JP Morgan: Top pick η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας – Νέα τιμή-στόχος τα 6 ευρώ

Eurobank Equities: Η Autohellas ετοιμάζεται για περαιτέρω ανάπτυξη – «Δίκαιη» αξία τα €15,5 ανά μετοχή