Είναι μια μάλλον ήσυχη περίοδος όσον αφορά τα οικονομικά ή πολιτικά γεγονότα.

Αυτό που πραγματικά έχει τραβήξει την προσοχή της αγοράς, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Eurobank, είναι η επιταχυνόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ (και στη συνέχεια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο).

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, αντανακλά την κατάρρευση των τιμών που βίωσε ολόκληρος ο πλανήτης το 2020, λόγω της πανδημίας COVID-19. Το σοκ της ζήτησης για την παγκόσμια οικονομία έστειλε τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα του 21ου αιώνα.

Τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα «εκτινάχθηκαν» στο 1,33% – από το χαμηλό 0,50% τον Αύγουστο του 2020. Τα αρνητικά γερμανικά ομόλογα μετά από ένα συγκλονιστικό -0,85% τον Μάρτιο του 2020, κέρδισαν 55 μονάδες βάσης, στο -0,30% σήμερα.

Οι μετοχές παραμένουν κοντά στα υψηλά επίπεδα όλων των εποχών. Η Ιταλία επιστρέφει στο προσκήνιο με μια νέα κυβέρνηση υπό τον Ντράγκι, ενώ τα lockdown χαλαρώνουν καθώς επιταχύνουν οι εμβολιασμοί.

Ελληνικά ομόλογα

Η ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις παραμένει ασυνήθιστα υψηλή λαμβάνοντας υπόψη την συνολική κατάσταση και τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία.

Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να κινούνται καλά, λόγω της απουσίας μεταβλητότητας και υπό το φως των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ελληνικές μετοχές

Οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο της τάξης του 2% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας τον ευρύτερο δείκτη EU Stoxx 600 κατά σχεδόν 1%. Οι ελληνικοί μη χρηματοοικονομικοί τίτλοι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 4%, ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν 2%, κάτω από τις αποδόσεις των περιφερειακών τραπεζών της ΕΕ για
4η συνεχόμενη εβδομάδα.

Οι ελληνικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές ως προς τις αποτιμήσεις, με πολυετή ρεκόρ έκπτωσης έναντι των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών ενώ εξακολουθούν να προεξοφλούν ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου περίπου 5,5%.

Οι αναλυτές της Eurobank υπογραμμίζουν ότι σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, οι εγχώριες μη χρηματοοικονομικές εισηγμένες κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες της ΕΕ κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο κατά περίπου 2%.

Διαβάστε ακόμα:

Ράλι στις τιμές των βασικών μετάλλων – O χαλκός πάνω από τα 9.000 δολάρια

Bitcoin: Στα 146.000 δολάρια, 600.000 δολάρια, ή 4.000.000 δολάρια;