Οι ελληνικές μετοχές έχουν κινηθεί ανοδικά 11% από τα χαμηλά του Ιουνίου, γεγονός που προκλήθηκε από την αφήγηση περί «κορύφωσης του πληθωρισμού» στις αγορές μετοχών και τα ήπια μηνύματα της Fed, εξηγεί η Eurobank Equities.

H κάλυψη μικρών θέσεων, οι χαμηλές τοποθετήσεις και οι χαμηλοί όγκοι είναι πιθανό να έχουν ενισχύσει το αποτέλεσμα, βοηθώντας το ΧΑ να εξαλείψει τις απώλειες φέτος. Οι τράπεζες ηγήθηκαν των κερδισμένων καταγράφοντας ράλι 16% από τα μέσα Ιουνίου, ξεπερνώντας τις τράπεζες της ΕΕ κατά ένα τεράστιο ποσοστό 14% κατά την ίδια περίοδο, χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις και τα σταθερά αποτελέσματα β’ τριμήνου που συνοδεύτηκαν από αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων γραμμών.

1

Τι κάνουμε τώρα: Μείνετε αμυντικοί, πάρτε μερικές μάρκες από το τραπέζι

«Παρόλο που έχουν πράγματι εμφανιστεί ενδείξεις κορύφωσης του πληθωρισμού, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο δύσκολα το δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023, ιδίως δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με ροές φυσικού αερίου», εξηγεί η χρηματιστηριακή. Σε αυτή τη βάση, η Eurobank Equities αναμένει νέα πτώση του κλίματος και εμμένει στην άποψη της ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι μειώνοντας την έκθεσή τους.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την προτίμηση της σε μετοχές με μερισματική στήριξη (ΟΠΑΠ, Motor Oil) και μετοχές με θετική δυναμική κερδών (Μυτιληναίος, διυλιστήρια) ή με περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο κερδών (ΟΠΑΠ).

– Σχετικά με τον ΟΠΑΠ,  η διψήφια μερισματική απόδοση (με περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο) αποτελεί μια ελκυστική πρόταση που υποστηρίζεται.

– Σχετικά με τη Μυτιληναίος, από τον Απρίλιο οι μετοχές άρχισαν να πέφτουν παράλληλα με την υποχώρηση της τιμής του LME (χαμηλότερα από τα $2500 ο τόνος), αλλά βρήκαν στήριξη κοντά στα €13. Τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα β’ τριμήνου στα τέλη Ιουλίου αποδείχθηκαν θετικός καταλύτης που οδήγησε σε αναβαθμίσεις πυροδοτώντας ένα ράλι άνω του 25% από το χαμηλό στις αρχές Μαΐου. Επαναλαμβάνουμε ότι δεδομένης της αντιστάθμισης κινδύνων τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η κερδοφορία στη μεταλλουργία θα είναι πολύ ισχυρή. Επιπλέον, η δυναμική του κλάδου Power & Gas είναι πολύ ισχυρή (περιορισμένη επίδραση από τις πρόσφατες ρυθμιστικές τροποποιήσεις), και σε αυτή τη βάση η Μυτιληναίος αντιμετωπίζει θετική δυναμική κερδών. Επιπλέον, ο τομέας RSD θα βρεθεί στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 6GW να οδηγεί σε σημαντική αναβάθμιση της κερδοφορίας.

– Στη Motor Oil, η ιστορία γύρω από τα περιθώρια διύλισης πρόκειται να οδηγήσει σε υψηλά κέρδη το β’ τρίμηνο. Παρόλο που τα περιθώρια διύλισης έχουν εισέλθει σε πτωτική τροχιά διαδοχικά από τα τέλη Ιουνίου, παραμένουν διπλάσια έναντι των επιπέδων του α’ τριμήνου του 2022 και πάνω από τρεις φορές έναντι των επιπέδων πριν από την πανδημία. Παρόλο που η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς θα πρέπει να αμβλυνθεί από το δ’ τρίμηνο, τα επίπεδα αποτίμησης είναι πολύ ελκυστικά, καθώς δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει τη θετική κατάσταση διύλισης για τους επόμενους 12 μήνες.

– Σε απόλυτη βάση, η αποτίμηση των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών βρίσκεται κοντά στις 6 φορές σε όρους EV/EBITDA, έκπτωση περίπου 15% έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου και στο χαμηλό άκρο του ιστορικού εύρους συναλλαγών. Η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών έχει ανέβει ελαφρώς μετά την τελευταία ανάκαμψη, αλλά παραμένει χαμηλή με περίπου 0,46 φορές σε όρους P/TBV έναντι περίπου 0,6 φορές πριν από τον πόλεμο.

Ο πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών

Στο παρελθόν είχαμε υποστηρίξει ότι οι επερχόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν μεταξύ του φθινοπώρου του 2022 και του καλοκαιριού του 2023, δεν ήταν πιθανό να οδηγήσουν σε σοβαρή αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική και, με βάση αυτό το δεδομένο, δεν ήταν πιθανό να επηρεάσουν ουσιαστικά το επενδυτικό κλίμα (πέρα από μια προσωρινή κακή διάθεση).

Ο λόγος για τη συγκεκριμένη άποψη ήταν ότι, με βάση τη δυναμική των κομμάτων, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιζόταν μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών (καθώς ο πρώτος γύρος θα γινόταν μέσω αναλογικού συστήματος που καθιστά τον σχηματισμό κυβέρνησης μάλλον επισφαλή) θα ήταν πιθανότατα μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλάμβανε τη ΝΔ (ως νικηφόρο κόμμα) και το ΠΑΣΟΚ (ως νεότερο μέλος του συνασπισμού), δηλαδή μια κυβέρνηση που θα συνέχιζε να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

Τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα έχουν περιπλέξει το σκηνικό αυξάνοντας τον πολιτικό κίνδυνο, κατά την άποψη της χρηματιστηριακής. Ειδικότερα, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, το σενάριο ενός συνασπισμού μεταξύ των δύο κομμάτων – το πιο προφανές βιώσιμο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές – έχει ‘ρωγμές’, καθώς η κριτική για το χειρισμό της υπόθεσης αγγίζει τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι η ΕΥΠ εποπτεύεται άμεσα από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Η ύφεση θα στοιχίσει σχεδόν 1.000 μονάδες στον S&P 500 ή πτώση 25%