ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Eurobank Equities εξηγεί ότι το 2022 ήταν ένα δύσκολο έτος για τον όμιλο Πλαστικά Θράκης αλλά παρόλα αυτά η πραγματική αξία της μετοχής είναι πολύ υψηλότερη.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να αυξάνει την αξία των μετόχων στο μέλλον σε συγχρονισμό με την αύξηση της υποκείμενης κερδοφορίας. Η Eurobank Equities αλλάζει μερικές παραμέτρους στην αποτίμηση της για τον όμιλο μέσω των επικαιροποιημένων εκτιμήσεων και ενός ελαφρώς υψηλότερου κόστους κεφαλαίων (WACC 9,3% από 9% προηγουμένως) λόγω των αυστηρότερων ρυθμίσεων της νομισματικής πολιτικής. Συνολικά, καταλήγει σε ένα εύρος αποτίμησης μεταξύ 320 εκατ. ευρώ και 440 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση υποδεικνύει μια εσωτερική αξία στα 8,5 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που δίνει υψηλό (σχεδόν 100%) περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα (χθεσινή τιμή στο ταμπλό του ΧΑ 4,21 ευρώ) παρά τις συντηρητικές εκτιμήσεις. Η τρέχουσα τιμή αντικατοπτρίζει μια μάλλον απαισιόδοξη αποτίμηση για τον όμιλο, ο οποίος έχει αποδεδειγμένα σταθερό ιστορικό αποδόσεων.
Οι εκτιμήσεις για την πορεία των θεμελιωδών
Πέρυσι τα έσοδα μειώθηκαν, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα μεγέθη ομαλοποιήθηκαν λόγω της ζήτησης για προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (PPE), μετά την προσωρινή ενίσχυση λόγω COVID κατά τη διάρκεια του 2020-2022. Αυτό ήταν εμφανές στα αποτελέσματα χρήσης, με τις πωλήσεις να προσγειώνονται κατά -8% σε ετήσια βάση στα 394 εκατ. ευρώ και τα EBITDA κατά -54% σε ετήσια βάση στα 48 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων περίπου 5-6 εκατ. ευρώ από τα PPE). Τα κέρδη προ φόρων (PBT) διαμορφώθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ ή στα €22 εκατ. (χωρίς τα έκτακτα κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ από PPE). Παρά τη σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, η υποκείμενη κερδοφορία ήταν σημαντικά υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019.
Υπό το πρίσμα του πιο ήπιου περιβάλλοντος ζήτησης και της σχετικά περιορισμένης βραχυπρόθεσμης ορατότητας (μικρότερες/συχνότερες παραγγελίες που πραγματοποιούνται), καθώς και του αυξημένου κόστους και της μάλλον σκληρής μετακύλισης των τιμών, η Eurobank Equities έχει μειώσει την εκτίμηση της για τα EBITDA του 2023, προσβλέποντας πλέον σε 46,7εκατ. ευρώ που υποδηλώνει υγιή αύξηση 9% σε ετήσια βάση (εξαιρουμένης της εκτιμώμενης συνεισφοράς των PPE στο EBITDA του 2022). Η χρηματιστηριακή προβλέπει σε χαμηλή αύξηση του όγκου κατά 3% περίπου σε ετήσια βάση, με περαιτέρω μείωση των τιμών, αναμένοντας έτσι μείωση των εσόδων του 2023 κατά 1% σε ετήσια βάση στα 389 εκατ. ευρώ.
Για το 2024, προβλέπει βελτίωση, καθώς η λειτουργική μόχλευση γυρίζει θετικά με την υποχώρηση του κόστους των εισροών. Ως εκ τούτου, προβλέπει EBITDA κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, υποδεικνύοντας άλλη μια αύξηση κατά 7% σε ετήσια βάση. Πιο μακροπρόθεσμα, ο όμιλος θα πλοηγηθεί στο δύσκολο σκηνικό και θα αναδυθεί ισχυρότερος, αξιοποιώντας την αποτελεσματικότητα του κόστους και την αύξηση του όγκου χάρη στην ισχυρή τοποθέτηση στην αγορά, τον υγιή ισολογισμό και τις επενδύσεις ανάπτυξης.
Η ισχυρή συσσώρευση μετρητών κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020 – 2021, η οποία ενισχύθηκε από τη ζήτηση που σχετίζεται με την πανδημία της COVID-19, βοήθησε τον όμιλο να μειώσει τη μόχλευση, διατηρώντας παράλληλα την επιλογή όσον αφορά τις αποδόσεις των μετόχων και τις επενδύσεις. Μετά τα περίπου 97 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2020-2022, αναμένουμε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) θα μειωθούν στα 30 εκατ. ευρώ το 2023 και 20 – 25 εκατ. ευρώ το 2024-2025.
Διαβάστε επίσης:
Πώς είδαν το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank οι αναλυτές
HSBC: «Ψηφίζει» ΟΠΑΠ και Jumbo από Ελλάδα
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση