ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με νέο report επανέρχεται για τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank Equities και ο επικεφαλής ανάλυσης της Σταμάτης Δραζιώτης, στο οποίο εξηγεί γιατί η σύσταση παραμένει διακράτηση (Ηold) και η τιμή στόχος στα €15,10 αμετάβλητη.
Η χρηματιστηριακή επισημαίνει τη συντηρητική μερισματική πολιτική του Οργανισμού που υπολείπεται ανταγωνιστών και άλλων εγχώριων εταιρειών.
Επίσης, δυσκολεύεται να δει καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024 και ουσιαστικά το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των EBITDA.
«Πρώτο, στα θετικά, μετά από μια αδύναμη περίοδο με πτώση στη λιανική της ελληνικής σταθερής, ο τομέας φαίνεται να έχει τελικά επηρεαστεί το 4ο τρίμηνο πέρυσι (+1,2%), καθώς οι εύκολες συγκρίσεις ξεκίνησαν.
Οι δείκτες KPIs σε γενικές γραμμές είναι υγιείς (αύξηση των συνδρομητών BB/fiber/TV), ενώ η εγχώρια ασύρματη τηλεφωνία συνεχίζει να εμφανίζει ισχυρές τάσεις χάρη στο καλύτερο μείγμα (προσθήκες συμβολαίων), το οποίο είναι ενισχυτικό για το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU).
Η ανάπτυξη οπτικών ινών από τους ανταγωνιστές προχωρά με αργούς ρυθμούς, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει χαμηλότερη πίεση στη χονδρική δραστηριότητα του ΟΤΕ.
Όσον αφορά τις ταμειακές ροές, η ακρίβεια της διοίκησης στην πρόβλεψη τους ήταν εντυπωσιακή, εν μέρει χάρη στη στενή παρακολούθηση του κεφαλαίου κίνησης», εξηγεί ο επικεφαλής ανάλυσης της χρηματιστηριακής.
«Δεύτερον, στα αρνητικά, το 3ο τρίμηνο πέρυσι, ο ΟΤΕ κάλυψε 4 τρίμηνα υποαπόδοσης όσον αφορά τη δυναμική των οργανικών εσόδων σε σχέση με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της ΕΕ. Το 2024 φαίνεται ότι θα είναι έτος σταθεροποίησης του ARPU της σταθερής τηλεφωνίας, αλλά προειδοποιούμε ότι η ενσύρματη τηλεφωνία στην Ελλάδα δεν διαθέτει διαρθρωτική τιμολογιακή δύναμη λόγω της απουσίας της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, σε αντίθεση με άλλες αγορές.
Τα δεδομένα των τιμολογίων μας υποδηλώνουν ότι υπήρξαν μόνο ήπιες αυξήσεις από τους φορείς εκμετάλλευσης στις κεντρικές τιμές για το βασικό τους πακέτο 100 Mbps, οι οποίες αραιώνονται από τις εκπτώσεις που προσφέρονται σε πελάτες που αποχωρούν. Στην πραγματικότητα, τα πιο premium πακέτα οπτικών ινών (200-300 Mbps) φαίνεται να μεταβάλλονται ελάχιστα σε σχέση με το 2023, γεγονός που, κατά την άποψή μας, υποδηλώνει ότι η κερδοφορία των εσόδων από οπτικές ίνες βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ, το 2024 ο ΟΤΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετούς αντίθετους ανέμους (π.χ. ενέργεια, αντίσταση χονδρικής), οι οποίοι θα αντισταθμίσουν εν μέρει το όφελος από τις πρωτοβουλίες τιμολόγησης», εξηγεί ο Δραζιώτης.
«Τρίτον, σε σχέση με τις ταμειακές επιστροφές μετρητών ύψους 450 εκατ. ευρώ για φέτος δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην αγορά, καθώς αυξήθηκε μόλις κατά 6% σε ετήσια βάση, αν και αντιστοιχούσε σε μια (γενναιόδωρη;) πληρωμή 95%.
Επαναλαμβάνουμε ότι η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ το 2021-2023.
Φαίνεται επίσης ότι η διανομή των πλεονασμάτων των προηγούμενων ετών δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη, παρότι αυτό αναφέρθηκε πριν από 2 χρόνια, αν και χωρίς χρονοδιάγραμμα, με τη διοίκηση να επιθυμεί να διατηρήσει την υπομόχλευση.
Ως εκ τούτου, για να δουν οι μέτοχοι υψηλότερες ταμειακές αποδόσεις, θα πρέπει είτε να υπάρξει αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών, είτε μείωση των επενδύσεων.
Η αντίληψή μας είναι ότι οι ταμειακές αποδόσεις θα ωθηθούν το 2025 από μια φορολογική ελάφρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας, αλλά για μια βιώσιμη αύξηση πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα πρέπει να σημειώσει σημαντική αύξηση.
Οι αριθμοί μας προβλέπουν διανεμητέα ταμειακή ροή 500 με 520 εκατ. ευρώ (και 97% έως 100% διανομή) το 2025-2026, μετά από 470 εκατ. ευρώ το 2024 (95% διανομή)», εξηγεί ο επικεφαλής ανάλυσης.
«Τέλος, σε σχέση με την αποτίμηση του ΟΤΕ, μετά την υποτίμηση του τελευταίου έτους, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με απόδοση ταμειακής ροής περίπου 8% φέτος, η οποία από μόνη της είναι αρκετά ελκυστική.
Η επενδυτική υπόθεση του ΟΤΕ είναι κάπως πιο διαφοροποιημένη, καθώς: 1) άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της ΕΕ προσφέρουν παρόμοιες αποδόσεις με μεγαλύτερη αύξηση EBITDA, σε συνδυασμό με μείωση της έντασης κεφαλαίου, 2) άλλες μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις σε συνδυασμό με ανώτερη ανάπτυξη (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo).
Με περίπου 4,6 φορές τον δείκτη EV/EBITDA φέτος, εμφανίζει discount πάνω από 20% έναντι του κλάδου της ΕΕ αλλά οι μετοχές του ΟΤΕ αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το κατώτερο προφίλ ανάπτυξης κατά την άποψή μας, αν και σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τον κίνδυνο σε αυτά τα επίπεδα.
Από την άλλη πλευρά, δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024.
Ουσιαστικά το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των EBITDA της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια (υποθέτουμε κάτω από 2% ετησίως).
Αναμένουμε λοιπόν ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε συγχρονισμό με τη δυναμική των θεμελιωδών μεγεθών καθώς προχωρά το έτος», καταλήγει η χρηματιστηριακή.
Διαβάστε επίσης:
Bitcoin: Σε ιστορικό υψηλό η κεφαλαιοποίηση του – Στα 1,35 τρισ. δολάρια
Χρηματιστήριο: Αναταράξεις, οι Έλληνες εγγράφονται στο book της Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί