Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή από τις ελληνικές μετοχές

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Η Eurobank Equities και ο Νίκος Αθανασούλιας επισημαίνουν ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές τους από το ελληνικό χρηματιστήριο και θέτουν την τιμή στόχο στα 17,50 ευρώ με σύσταση αγορά (buy).

«Η συμφωνία για τις ΑΠΕ θα ξεκλειδώσει €0,6 ανά μετοχή και επαναλαμβάνουμε τη ΔΕΗ ως top pick. Αυξάνουμε τα φετινά EBITDA κατά 5% στα €1,82 δισ. (που αντιστοιχούν στις προβλέψεις), αλλά μειώνουμε τα EBITDA 2025/2026 κατά 1%, καθώς επαναπροσδιορίζουμε τις παραδοχές μας για τα φωτοβολταϊκά εν μέσω της αυξανόμενης περικοπής των ΑΠΕ. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις μας οδηγούν σε αμετάβλητο στόχο τιμής στα 17,5 ευρώ, τοποθετώντας τη ΔΕΗ σε αποτίμηση 7,4 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τις υψηλότερες τιμές των ανταγωνιστών της, το οποίο εκτιμούμε ότι μπορεί να δικαιολογηθεί από το ανώτερο αναπτυξιακό προφίλ της ΔΕΗ. Η αποτίμησή μας δεν ενσωματώνει τη νέα συμφωνία με τις ΑΠΕ, η οποία εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει άλλα 0,6 ευρώ ανά μετοχή», υπογραμμίζει ο Αθανασούλιας.

«Παρά την εξαιρετική επιχειρησιακή απόδοση, οι επιδόσεις των τιμών ήταν αδύναμες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και επιβαρύνθηκαν από τη ροή ειδήσεων που επισκίασαν τα βασικά αποτελέσματα, με πιο πρόσφατη είδηση την επαναφορά της ειδικής εισφοράς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 629MW στη Ρουμανία έναντι 700 εκατ. ευρώ, υποδηλώνει 1,1 εκατ. ευρώ ανά MW, αρκετά ευνοϊκή αποτίμηση και στα ίδια επίπεδα με τις πρόσφατες συμφωνίες που έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο 600MW και θα καταστήσει τη ΔΕΗ τον μεγαλύτερο διαχειριστή ΑΠΕ στη Ρουμανία (μερίδιο αγοράς 25% περίπου), ενώ παράλληλα θα εξισορροπήσει εν μέρει την τοπική καθαρή μακροχρόνια έκθεση πελατών 7TWh.

Η συμφωνία θα βελτιώσει επίσης το μείγμα δυναμικότητας ΑΠΕ της ΔΕΗ, με κλίση προς το ανώτερο προφίλ παραγωγής των αιολικών πάρκων, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το 69% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τέλος, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της ΔΕΗ στα 2,1GW, η οποία – σε συνδυασμό με τα 3,3GW υπό κατασκευή, διασφαλίζει ουσιαστικά τον στόχο της για το 2026 των 5,5GW, γεγονός που υποδηλώνει ότι επίκειται αναβάθμιση του συνολικού στόχου για τις ΑΠΕ», συνεχίζει ο αναλυτής της Eurobank Equities.

H ΔΕΗ συνεχίζει να μετασχηματίζεται, με στόχο την πλήρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της έως το 2026, ενώ η νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 840MW έχει τεθεί σε λειτουργία έως το ίδιο έτος. Στον τομέα της προμήθειας, η ΔΕΗ εξακολουθεί να κυριαρχεί στον προσοδοφόρο τοπικό τομέα προμήθειας χαμηλής τάσης (μερίδιο αγοράς πάνω από 64%), ενώ η λήξη των ζημιογόνων συμβάσεων υψηλής τάσης και η εισαγωγή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας θα αποβεί προσαυξητική για τα κέρδη της ΔΕΗ. «Τέλος, εκτιμούμε ότι η διανομή θα ενισχύσει τη ρυθμιζόμενη αξία της (RAB) της σε €5,1 δισ. (από €4,3 δισ. το 2023) μέσω ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους €2,4 δισ. ενώ η πραγματοποιηθείσα αύξηση του WACC στην Ελλάδα και η πιθανή αύξηση του WACC στη Ρουμανία θα ενισχύσουν περαιτέρω την κερδοφορία», καταλήγει ο Αθανασούλιας.

Διαβάστε επίσης

Optima Bank για Τιτάν: Οι θετικές προοπτικές και η ΙΡΟ στις ΗΠΑ θα στηρίξουν περαιτέρω τη μετοχή

Alpha Bank: Στηρίζει τις «πράσινες» μετακινήσεις στην Αστυπάλαια

Premia: Συμφωνία για είσοδο της Nordic Leisure στο μετοχικό κεφάλαιο – Ποιες οι προϋποθέσεις