ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μία γεύση για το πώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0% 4,87 κ. Γιάννος Κοντόπουλος «πουλάει» την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο στους ξένους θεσμικούς επενδυτές πήραν χθες οι συμμετέχοντες σε επενδυτική διημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Αν και το αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα παράγωγα και το ESG ο κ. Κοντόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει τους λόγους που η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, κάτι που εν πολλοίς εξηγεί γιατί το Χ.Α. διατηρεί τις δυνάμεις του το 2022 με απώλειες της τάξης του 2%, όταν στις άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη καταγράφονται απώλειες που ξεπερνούν το 27%.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο:
Πρώτον: Από τον Δεκέμβριο του 2015 που ήταν η περίοδος επιβολής των capital controls μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί αύξηση στις καταθέσεις 45% ή επιστροφή στις τράπεζες 56 δισ. Ευρώ.
Δεύτερον: Προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6% (σ.σ. αναθεωρημένα στοιχεία), όταν η Ευρώπη αναμένεται ψνα σημειώσει αύξηση στην ανάπτυξη 2,7% και η ευρωζώνη 2,6%. Για δε το 2023 προβλέπεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,4%, 1,5% στην Ευρώπη και 1,4% στην ευρωζώνη.
Tρίτον: Ο κ. Κοντόπουλος επικαλέστηκε στοιχεία της EY, λέγοντας ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος ως επενδυτικός προορισμός και πως πλέον έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η πλέον φιλοεπενδυτική πολιτική διεθνώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη που επικαλέστηκε ο κ. Κοντόπουλος 3 στους 4 ξένους επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως ισχυρό επενδυτικό προορισμό, περισσότερο και από αναδυόμενες αγορές, όπως π.χ. η Ρουμανία που τη βλέπουν ένας στους τρεις.
Τέταρτον: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, στην Ελλάδα συμβαίνει το μοναδικό φαινόμενο να αυξάνονται οι καταθέσεις, οι οποίες πλησιάζουν τα 220 δις. Ευρώ το 2022 και να υποχωρούν τα δάνεια, που πλέον διαμορφώνονται στα 147 δις. Ευρώ. Αυτό όταν η εικόνα είναι τελείως αντίστροφη στην υπόλοιπη Ευρώπη με πρώτες στη λίστα χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Πορτογαλία.
Πέμπτο: Υπάρχουν ισχυρά περιθώρια ανόδου του Χ.Α. για τον λόγο ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ της χώρας όταν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ανέρχεται για τη χρονιά που διανύουμε στο 78,6%!
Ο στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο το Χ.Α. να επιστρέψει μέσα στην ερχόμενη διετία εκεί όπου ανήκει, στις ώριμες αγορές από τις οποίες έπαψε να αποτελεί μέλος το 2013.
Δηλαδή ο στόχος είναι η αναβάθμιση της αγοράς από τον MSCI, τον FTSE.
Διαβάστε επίσης
Πώς ο Γιώργος Μυλωνάς κάνει το turnaround story της Αlumil
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike