Οι τελευταίες εξελίξεις – αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, το επικείμενο deal της Alpha με τη Unicredit – απομακρύνουν το ενδεχόμενο η αγορά να βρεθεί και πάλι στα όρια των 1.105 μονάδων, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Η δυναμική είναι τέτοια που κερδίζει έδαφος το σενάριο η αγορά να δει μπροστά της την περιοχή των 1.250 μονάδων, άποψη που δίνουν στις τεχνικές τους αναλύσεις σχεδόν καθημερινά οι χρηματιστηριακές εταιρείες από τα reports που στέλνουν στους πελάτες τους.

1

Ακόμα κι αν η Goldman Sachs μείωσε την τιμή στόχο για κάποιες από τις τραπεζικές μετοχές, όπως αναφέρουν δεν σημαίνει τίποτα, αφού οι νέες τιμές που προτείνονται είναι και πάλι αισθητά ανώτερες από τις ήδη υφιστάμενες στο ταμπλό.

Η αγορά βρέθηκε στα επίπεδα των 1.200 μονάδων την Τρίτη και όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Τετάρτης χθες, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση να μειωθεί το ρίσκο ή η έκθεση, ειδικά στις τράπεζες.

Στο επίκεντρο η Mytilineos

Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσουν ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ η αγορά δίνει μεγάλη βαρύτητα στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η Mytilineos.

Οι αναλυτές περιμένουν ισχυρή πορεία που θα δείξει πως μπορεί στο σύνολο της χρήσης να ξεπεράσουν τα EBITDA το 1 δισ. ευρώ.

Η NBG Sec. περιμένει EBITDA 261 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και 699 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 533 εκατ. ευρώ πέρυσι, ήτοι αύξηση 31%. Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο αναμένονται στα 429 εκατ. ευρώ από 312 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37%.

Η Eurobank Equities περιμένει EBITDA 257 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 167 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 15% στο τρίτο τρίμηνο.

«Ζεστό» το ενδιαφέρον για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

Το ενδιαφέρον, πάντως, παραμένει ζεστό για τις δύο συστημικές τράπεζες, την Alpha και την Εθνική.

Στην περίπτωση της πρώτης, αν και το τοπίο παραμένει θολό, με ευθύνη του ΤΧΣ, ως προς την τιμή που θα γίνει το deal για την απόκτηση του 9%, προκαλώντας ανησυχία στους κόλπους των επενδυτών μήπως η κίνηση προς το 1,43 ευρώ πάει στράφι, η σταθεροποίηση της τιμής πάνω από το 1,40 δείχνει ότι κάπου εκεί, μέχρι το 1,50, θα κλείσει η συμφωνία με τους Ιταλούς.

Μπαίνοντας στον Νοέμβριο και μετά τις 11 του μηνός που η ΕΤΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και εννεαμήνου, ο χρόνος θα μετράει αντίστροφα για το placement.

Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές του mononews.gr αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών να συμμετάσχουν στη διαδικασία ρίχνοντας από την πλευρά τους 5-10 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυξήσεων κεφαλαίου της Trade Estates (δημόσια προσφορά 1-3/11/2023) και της Ιντραλότ.

To ποσοστό

Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι το ποσοστό που θα διατεθεί. Η αγορά θεωρεί σε ποσοστό 80% την πιθανότητα να ανοίξει βιβλίο προσφορών για το 20% (σ.σ. συνολικά 40% η συμμετοχή του Ταμείου).

Από το ποσοστό αυτό, το 20% δηλαδή, το 15% θα περάσει σε χέρια ξένων και το υπόλοιπο 5% στα χέρια Ελλήνων επενδυτών.

Μικρότερες πιθανότητες δίνει η αγορά σε ποσοστό 20%, αν τελικά αποφασιστεί η διάθεση ποσοστού 15%.

Αυτό σημαίνει ότι τα ξένα funds θα εγγραφούν στο βιβλίο που θα ανοίξει το 10% και το 5% Έλληνες επενδυτές.

Η ζήτηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι μεγάλη ακόμα κι αν το βιβλίο ανοίξει μεταξύ 5,40-5,50 ευρώ.

Ήδη, όπως μεταφέρεται στο mononews.gr, υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους οίκους, όπως η Fidelity ή η Norges Bank (Noρβηγία) να «ρίξουν» από 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία μετοχές της Εθνικής.

Πριν, όμως, «πατηθεί το κουμπί» για το placement της Εθνικής, θα προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Οι διαφορετικές περιπτώσεις ΕΤΕ – Alpha

Χρηματιστηριακές πηγές, που έχουν γνώση του ισχυρότατου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το placement της Εθνικής, εξηγούσαν στο mononews.gr ότι είναι διαφορετική περίπτωση η αποεπένδυση του Ταμείου από την Alpha Bank και διαφορετική από την Εθνική.

Το ποσοστό είναι το κλειδί.

Είναι ιδανική λύση για την Alpha ότι το ποσοστό του ΤΧΣ, που είναι 9%, περνάει σε έναν μέτοχο και δη σε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, τη Unicredit.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, αν πουληθεί το 20%, το κράτος, μέσω του ΤΧΣ, διατηρεί επιπλέον 20%. Το αν θα υπάρξει στρατηγική συμμαχία με ξένη τράπεζα είναι κάτι που θα απασχολήσει το ΤΧΣ σε δεύτερο χρόνο.

Αρκεί να μην μάθει τα νέα στο… και πέντε, όπως συνέβη στην περίπτωση της Alpha.

Διαβάστε επίσης:

Euroxx Χρηματιστηριακή: Οι τιμές στόχοι και τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών

Εθνική Τράπεζα – ΤΧΣ: Φουντώνει το ενδιαφέρον πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών – Από 100 εκατ. ευρώ «βάζουν» Fidelity και Norges Bank

Morgan Stanley: Κορυφαίες επιλογές Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα – Ψηλά στη λίστα και η Eurobank