Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική Τράπεζα: Έρχονται νέες αναβαθμίσεις στην τιμή στόχο από τους ξένους, το roadshow στην Μαδρίτη και μεγαλύτερο μέρισμα για το 2024

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Καμία διάθεση για ρευστοποιήσεις στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, απίστευτη δυναμική με κίνηση πάνω από τα 8,20 ευρώ, στην δεύτερη απόπειρα μετά την πρώτη της Πέμπτης με υψηλό στα 8,19 ευρώ και ενεργοποίηση εντολών αγοράς από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, παρά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στα 8,52 ευρώ το υψηλό έτους και με κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 7,5 δισ. ευρώ, μετά από… 15 χρόνια σχεδόν, η μετοχή της «μεγάλης μας φίλης» (όπως έλεγε και μια παλιά τηλεοπτική διαφήμιση) έχει μπροστά της το  story της πλήρους αποεπένδυσης του ΤΧΣ για το 18% που έχει απομείνει.

Πέρα από αυτό και μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο θα πρέπει να εκτιμάται από το τρίτο τρίμηνο κι έπειτα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, η ΕΤΕ μπορεί μόνη της να τροφοδοτήσει την αγορά, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Εξαιρετική παρουσία στο roadshow της Goldman Sachs στην Μαδρίτη, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες και τα πρώτα δείγματα γραφής να έρχονται από χθες κι ενώ η εκδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Πάνω από 30,3% τα κέρδη που γράφει η μετοχή, από την αρχή του χρόνου και πάνω από 54% από  το placement του περασμένου Νοεμβρίου. Ήδη η αγορά αρχίζει και δίνει τιμές για το επόμενο, στη ζώνη των 8,5 ευρώ και πάνω. Πλην όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία σχετική πληροφορία.

Οι επενδυτές, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς μένουν στο μέρισμα των 0,36 ευρώ, καθώς θα διανείμει το 30% των κερδών του 2023 με υποσχετική για υψηλότερο μέρισμα το 2024.

Η Axia τοποθετεί την Εθνική στα 8,80 ευρώ και στη χθεσινή της ανάλυση αφήνει υποσχετική για αναθεώρηση της τιμής στόχου τόσο για την ΕΤΕ, όσο και για τις υπόλοιπες τράπεζες πιο κοντά, όπως έγραψε, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ 3μήνου.

Στα 10,37 ευρώ η τιμή στόχος που δίνει η Eurobank Equities για την μετοχή της Εθνικής.

Η Jefferies δίνει 10,35 ευρώ, ενώ της JP Morgan, ο στόχος είναι… ξεπερασμένος, στα 8,30 ευρώ.

Η Jefferies μάλιστα εκτιμά ότι με την πάροδο του χρόνου η Εθνική θα μπορέσει να διανείμει το 50% των καθαρών κερδών της.

Η δε Goldman Sachs αναγνωρίζει ότι: Οι επιδόσεις μετοχών τους τελευταίους 3 μήνες είναι πτώση για την Τράπεζα Πειραιώς 7% (δείκτης P/B 0,6x), η Alpha Bank σημείωσε πτώση 2% (P/B 0,5x), η Eurobank σημείωσε άνοδο 9% (P/B 0,9x) και η Εθνική Τράπεζα σημείωσε άνοδο 15% (P/B 0,9x).

Η Εθνική, σύμφωνα με τους χρηματιστές, όπως και η Eurobank (πάνω από 30,4% από την αρχή του χρόνου), δίνουν το έναυσμα για νέα αντίδραση του κλάδου των τραπεζών μέσα στον Ιούνιο.

Η Πειραιώς αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του 2024 και τώρα περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,85 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Σύμφωνα με την Axia, τα δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη τους θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας, της πιστωτικής ανάπτυξης και της καλής ποιότητας του ενεργητικού, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε επικαιροποίηση των στόχων των ομίλων για φέτος.

Κι αυτά μέσα σε ένα πολιτικό τοπίο που αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό με τη συνέχιση μιας σταθερής, φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank, Eurobank Equities και Axia: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Jefferies: Μερισματικές αποδόσεις 10% το 2026 φέρνει το πράσινο φως από SSM για τη διανομή μερισμάτων

Goldman Sachs: Αυτοί είναι οι τραπεζίτες που θα δώσουν το παρών στο roadshow της Μαδρίτης – Πώς θα πείσουν τους fund managers