Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική: Το «Βατερλώ» του Ξηρουχάκη, οι άφαντοι θεσμικοί επενδυτές και η βουτιά της μετοχής

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα για placement

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

Μία εβδομάδα μετά το placement της Εθνικής ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης θα πρέπει να νιώθει άβολα για την χρηματιστηριακή τροπή που έχει πάρει η μετοχή.

Με τις αγορές πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά, τη στιγμή που βρέχει λεφτά και τα placements, αλλά και τα ομολογιακά, όπως του Μυτιληναίου χθες, της Cener που βρίσκεται σε εξέλιξη και της Κύπρου την Τρίτη, να καλύπτονται μαζικά και με ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, η πορεία της μετοχής της ΕΤΕ δεν πείθει για κάτι τέτοιο.

Για να μην αναφερθούμε σε φήμες εκ Λονδίνου που κάνουν τον γύρο των dealing rooms, ότι «χαρίστηκαν» προμήθειες και δόθηκε η δυνατότητα να μπουν κάποια σπίτια αρκετά πιο χαμηλά σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ή μάλλον σε σχέση με την τιμή του placement τα 7,55 ευρώ.

Η κίνηση στην μετοχή που με νύχια και με δόντια εδώ και μια εβδομάδα την «κρατούσαν» οι market makers στα 7,55 ή λίγο πιο πάνω, θέτει εν αμφιβόλω, όπως παρατηρούν έμπειροι γνώστες της αγοράς, την ποιότητα των funds που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής.

Για την ιστορία μία μέρα πριν την ολοκλήρωση του placement, στις 2/10, άνθρωποι του περιβάλλοντος του υπό προθεσμία CEO του ΤΧΣ διέρρεαν ότι «εγγράφονταν ως επί το πλείστον long only funds, τα οποία θα κρατούσαν τις μετοχές τους» και πως «αυτοί (σ.σ. οι ξένοι) που μπαίνουν στην μετοχή, τοποθετούνται για τουλάχιστον 20 χρόνια»!

Δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία… αν μετά φόραγαν τα καλά τους και έφτυναν τον κόρφο τους μπροστά στον καθρέφτη…

Κι αν χθες ή την Τρίτη ανησυχούσαν για το τι θα έπρατταν οι Έλληνες επενδυτές που τους πιστώθηκαν οι μετοχές, θυμίζουμε ότι οι εγχώριοι θεσμικοί μπήκαν με το στανιό και γενικότερα από τα 690 εκατ. ευρώ,  έβαλαν (οι Έλληνες επενδυτές) κάτι παραπάνω 103,5 εκατ. ευρώ.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα χαμηλά μέρας.

Τελείως αβοήθητη από τους market makers και με πωλητές μέχρι το τέλος.

Σα να επρόκειτο για χαρτί της άλλοτε περιφέρειας όταν το Χρηματιστήριο βρισκόταν στην οδό Σοφοκλέους…

Οι δε συναλλαγές ξεπέρασαν τα 6,9 εκατ. τεμάχια και η μόνη δικαιολογία είναι ότι αυξήθηκε η εμπορευσιμότητα της μετοχής μετά το placement, άρα και η στάθμη της στους δείκτες.

Από το ΤΧΣ διέρρεαν λοιπόν ότι μπήκαν στο placement επενδυτικά σπίτια όπως Wellington, Capital, Blackrock, Robeco, Norges, Fidelity.

Από την κίνηση της μετοχής στο ταμπλό προκύπτει ότι μπήκαν και  hedge funds τα οποία λόγω του επιθετικού τους χαρακτήρα βγήκαν να πουλήσουν με την πρώτη ευκαιρία όσο η επένδυσή τους δεν αποδίδει τουλάχιστον πάνω από τα επίπεδα του placement.

Άρα λοιπόν, ανακολουθία ως προς το πάνω εύρος τιμής τα 7,95, που έγιναν 7,65, παρασύροντας σε απώλειες και χασούρα Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που νόμιζαν ότι η προσφορά θα κλείσει κοντά στα ψηλά.

Και αστοχία ως προς την αξιολόγηση της ποιότητας των funds που μπήκαν εκ μέρους του ΤΧΣ, εξηγούν την αιτία για την οπισθοχώρηση της μετοχής.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Τράπεζα: Ποιοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές μπήκαν στο placement

Εθνική Τράπεζα: Σε «long only funds» και «επενδυτές υψηλής ποιότητας» το 90% της Διεθνής Προσφοράς του placement

Εθνική: «Βατερλώ» Ξηρουχάκη με την τιμή του placement – Τα τραγικά λάθη, η έπαρση και η άγνοια της αγοράς