Πριν καν το ΤΧΣ σημάνει την έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρησή του από την Εθνική Τράπεζα καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγαλύτερα θεσμικά σπίτια του εξωτερικού.

Πηγές της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκ των έσω τη διαδικασία αναφέρουν ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό καταγράφεται σφοδρό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των  funds στη διαδικασία αποχώρησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

1

Παρά τις διάφορες φήμες που κατακλύζουν την αγορά, θεωρείται ειλημμένη απόφαση αυτή της αποεπένδυσης του Ταμείου.

Εκείνο που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι το ποσοστό που θα διατεθεί.

Η αγορά θεωρεί σε ποσοστό 80% την πιθανότητα να ανοίξει βιβλίο προσφορών για το 20% (σ.σ. συνολικά 40% η συμμετοχή του Ταμείου).

Από το ποσοστό αυτό, το 20% δηλαδή, το 15% θα περάσει σε χέρια ξένων και το υπόλοιπο 5% στα χέρια Ελλήνων επενδυτών.

Μικρότερες πιθανότητες δίνει η αγορά σε ποσοστό 20%, αν τελικά αποφασιστεί η διάθεση ποσοστού 15%. Αυτό σημαίνει ότι τα ξένα  funds θα εγγραφούν στο βιβλίο που θα ανοίξει το 10% και το 5% Έλληνες επενδυτές.

Η  ζήτηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι μεγάλη ακόμα κι αν το βιβλίο ανοίξει μεταξύ 5,40 – 5,50 ευρώ.

Ήδη, όπως μεταφέρεται στο mononews.gr, υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα σπίτια, όπως η Fidelity, ή η Norges Bank (Noρβηγία) να «ρίξουν» από 100 εκατ. Ευρώ για να αποκτήσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία μετοχές της Εθνικής.

Πριν όμως, «πατηθεί το κουμπί» για το placement της Εθνικής, θα προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου.

Εκτιμάται ότι αυτά θα δημοσιοποιηθούν μέσα στο πρώτο 15θήμερ4ο του Νοεμβρίου.

Από τη στιγμή που θα γίνουν γνωστά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Θεωρείται πολύ σημαντικό ότι η αγορά έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα μετά τη διεθνή αναταραχή που έχει προκληθεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ή από τα όχι και τόσο καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές τράπεζες.

Παρά τα χαμηλά των 1.105 μονάδων, η αγορά επέστρεψε στα υψηλά της περιόδου που διανύουμε, τις 1207 για να διορθώσει στη συνέχεια στα επίπεδα των 1.170 μονάδων, δηλαδή πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (1.163 μονάδες).

Δεδομένου ότι την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, ενόψει της αξιολόγησης από την S&P, λήγουν ταυτόχρονα και τα ΣΜΕ επί μετοχών του Οκτωβρίου, η όποια νευρικότητα παρατηρείται στο σύστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, θ’ αρχίσει να φθίνει.

Καμία αναβάθμιση και ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ούτε από την DBRS, αλλά ούτε και από την αναμενόμενη της S&P, δεν έχει «τιμολογηθεί» επαρκώς από την αγορά, αναφέρουν οι αναλυτές.

Σημειωτέον, ότι την επόμενη εβδομάδα, Πέμπτη, 26/10,  ο Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου, η πρώτη από τις εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε επίσης

Goldman Sachs: Τι εκτιμά για ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη το 2024

Citi: Η S&P θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα την Παρασκευή

ΤΧΣ: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας