Παρά επτά μονάδες και κάτι, η αγορά χθες βρέθηκε πριν από τις 1.500 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ή 157 μήνες, όπως εξηγούν οι χρηματιστές με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0% 7,87 στο επίκεντρο και τα τερματικά των Citigroup και Goldman Sachs να φορτώνουν μετοχές «της μεγάλης μας φίλης», όπως έλεγε παλαιότερη διαφήμιση στην τηλεόραση.

Η μετοχή της τράπεζας έγραψε υψηλό 8,5 ετών και πλέον παρακολουθούμε (ς.ς. η αγορά)τη μετοχή να κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα να αντιστρέψει τη χρηματιστηριακή ρότα που είχε το κρίσιμο 10ήμερο 26/11-10/12/2015.

Ήταν τότε που η πτώση της μετοχής της Εθνικής ξεκίνησε από τα 12 ευρώ για να τερματίσει κοντά στα 3.

Ήταν η περίοδος των capital controls, του αχρείαστου τότε μνημονίου, ουσιαστικά των κλειστών τραπεζών, λίγους μήνες μετά το δημοψήφισμα της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μία εποχή που λίγοι θέλουν να θυμούνται.

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη, αφού οι καταθέσεις από τις τράπεζες είχαν κάνει λεφτά.

Και τα κόκκινα δάνεια βάραιναν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Εκείνο το κρίσιμο 10ήμερο λοιπόν, θα μείνει στην ιστορία για τα τρομακτικά ημερήσια ποσοστά πτώσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, 10% βουτιά τη μια μέρα, 30% βουτιά την επόμενη!

Στα επίπεδα των 8,40 ευρώ η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε κάπου στις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου 2015.

Από αυτά τα επίπεδα επιδιώκει να ξεφύγει ανοδικά η μετοχή, που ακόμα και στην περιοχή των 8,80 ευρώ, όπως μεταφέρουν οι αναλυτές στο mononews.gr, θεωρείται ελκυστική με μία φορά την τιμή προς τη λογιστική της αξία.

Οι εντολές που έβγαιναν για αγορές στην Εθνική χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προέρχονταν από πελάτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τις ΗΠΑ.

Πάνω από τα 9 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή στόχος που θέτουν οι Ελληνικές χρηματιστηριακές και οι ξένοι οίκοι.

Τα οργανικά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 320 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας ότι η τράπεζα θα υπερβεί το στόχο του 1,2 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης.

Τα σενάρια θέλουν η κυβέρνηση να δελεάζεται από την ξέφρενη πορεία της μετοχής που από τα μέσα Απριλίου ξεπερνάει σε απόδοση το 17%.

Αυτό σημαίνει, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι θα μπορούσαν να επισπευστούν οι εξελίξεις για τη διάθεση του εναπομείναντος ποσοστού 18% που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους ξένους επενδυτές.

Πάντως, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής πλησιάζει τα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 7,6 δισ. ευρώ που είναι η κεφαλαιοποίηση σήμερα της Eurobank.

Διαβάστε επίσης

NBG Securities για ElvalHalcor: Παραμένει φθηνή η μετοχή, οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά

ΔΑΑ και Optima στον MSCI Small Cap