ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χθεσινή αποκάλυψη του mononews.gr για την κατάθεση πρόταση εκ μέρους του Ιταλικού επενδυτικού ομίλου ION Group στο ΤΧΣ για την απόκτηση του 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, τάραξε τα νερά.
Και συνέβη σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη συγκυρία για την αγορά.
Ήρθε σε μία στιγμή που ο γενικός δείκτης του Χ.Α. προσέγγιζε τον κρίσιμο κινητό μέσο όρο 200 ημερών (854 μονάδες) και οι ξένες αγορές λειτουργούσαν αντανακλαστικά ανοδικά, προεξοφλώντας εν ολίγοις ότι με τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο, οδεύει προς το τέλος της μια επίπονη περίοδος αύξησης του κόστους χρήματος, που έχει σαν στόχο την υποχώρηση των τιμών για να μειωθεί συνακόλουθα ο πληθωρισμός.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η σπουδαιότητα της πληροφορίας ότι τελικά η πρόταση της ION είναι και σοβαρή, και συζητήσιμη από το ΤΧΣ, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές, να οδηγήσει σε εξελίξεις, όπως είναι η πρόσληψη συμβούλου εκ μέρους του ταμείου.
Ο ιδρυτής της ΙΟΝ είναι ο Ιταλός Tycoon Andrea Pignataro.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η πρόταση της ION δημιουργεί και κλίμα, αλλά και τάση, για μία μετοχή, την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 που είχε γράψει ιστορικά χαμηλά στα 73 λεπτά το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Πλέον με βάση την πρόταση της ION, αποτιμά την Πειραιώς στο 1,670 εκατ. Ευρώ από 1,5 δις. Ευρώ σήμερα, δημιουργώντας δυνητικά νέα αξία για την τιμή της μετοχής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει κάποια στιγμή, μερικά από τα deals που βρίσκονται στα σκαριά, να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.
Διότι υπάρχουν διάφορες άλλες απόψεις που καταγράφονται στην αγορά σχετικά με το ενδιαφέρον της ION και του ιδρυτή της Andrea Pignataro.
Ότι δηλαδή, αν το Ταμείο δεν τρέξει γρήγορα τις εξελίξεις, υπάρχουν άλλοι δύο μέτοχοι στους οποίους θα μπορούσε να απευθυνθεί ο ιταλικός επενδυτικός όμιλος, τον Aμερικανό John Paulson που ελέγχει το 18,62% και το Helikon Investment (fund, Ιταλοϊρλανδικής προελεύσεως) που ελέγχει το 9,377%.
Μάλιστα, το τελευταίο fund, με συμμετοχή, μεταξύ άλλων, σε ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 και ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68 έχει μέση τιμή κτήσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, περί το 1 ευρώ για την Πειραιώς.
Οπότε με την αποτίμηση της μετοχής στο 1,34, θα γραφτεί υπεραξία 34%.
Αυτό, θα καταδείκνυε, σύμφωνα με την αγορά πάντα, το πόσο αποφασισμένο είναι το ION για την Πειραιώς.
Από εκεί και πέρα, η αγορά για να μπορέσει να συντηρηθεί στην περιοχή των 850 μονάδων και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις περαιτέρω ανόδου ή ακόμα και αυτονόμησης από το εξωτερικό, θα πρέπει μερικές από τις κυοφορούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες να αρχίσουν να αποδίδουν.
Η μόνη υπαρκτή συμμετοχή ξένου επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο τράπεζας σήμερα είναι μόνο αυτή της REGGEBORGH INVEST B.V. στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 με 5,158%.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απώτερος στόχος του Χένρι Χόλτερμαν είναι η συμμετοχή του να ανέλθει κοντά στο 10%, πληροφορία που δεν έχει διαψευστεί αρμοδίως, αλλά συντηρείται.
Η περίπτωση της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87 που είναι και η πιο πρόσφατη και αφορά στην κατάθεση αραβικής πρότασης από το Private Investment Fund, το κρατικό Sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας τελεί εν ισχύ, χωρίς όμως, το ΤΧΣ να κινείται σε χρόνο… αγοράς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλείσει η συμφωνία με την Rothchild ως σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων, αλλά εκκρεμεί το deal με τον σύμβουλο διάθεσης της συμμετοχής του 40% ή έως το 40% της Εθνικής.
Εν αναμονή του deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την First Sentier Investors τελεί η αγορά εδώ και αρκετό διάστημα. Το deal αφορά στον πλειοψηφικό έλεγχο της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 .
Η μετοχή εμφανίζει τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό φέτος από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με απόδοση σχεδόν 30%.
Τις προϋποθέσεις για νέα deal σηματοδοτούν οι κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη στην Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 , με την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων και πριν από λίγους μήνες την πώλησης της συμμετοχής στην Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,95 στους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη.
Με την μετοχή στα επίπεδα του 1,70 – 1,69 ευρώ, η κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει τα 141 εκατ. Ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η συνεχής ενίσχυση του ποσοστού εκ μέρους των βασικών μετόχων κ.κ. Σωκράτη Κόκκαλη και Δημήτρη Θεοδωρίδη.
Στα βήματα επιχειρηματικής συμφωνίας με την Δομική Κρήτης και τον κ. Γιώργο Συνατσάκη, επικεφαλής της εταιρείας που έχει πτυχία ΣΤ’ Τάξεως, άρα είναι ικανή να διεκδικήσει δημόσια έργα, βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Κούτρας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατασκευαστής κ. Κούτρας με θητεία, μεταξύ άλλων, στην Ελλάκτωρ και την Ιντρακάτ (όπου διατηρεί το 8,13%) θα διεκδικήσει από κοινού τη Δομική Κρήτης με άλλη κατασκευαστική του εξωτερικού.
Το deal που αναμένει σχεδόν οκτώ μήνες η αγορά είναι αυτό της Cenergy με την δανέζικη Orsted.
Οι συζητήσεις με τους Δανούς για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland των ΗΠΑ συνεχίζονται, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.
Η Ørsted έχει αναλάβει μεγάλα έργα στις ΗΠΑ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την προϋπόθεση να «στήσει» εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας για αυτό επιδιώκει τη συμμαχία με τα Ελληνικά Καλώδια που έχουν αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα.
Οι πληροφορίες γύρω από τα deals είναι ικανές, σύμφωνα με την αγορά, να αλλάξουν το momentum στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αν και οι εξελίξεις πλέον δρομολογούνται από το εξωτερικό…
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike