• ΑΓΟΡΕΣ

    Εθνική: Πάνω από 36 εκατ. ευρώ προμήθειες θα πάρουν οι ανάδοχοι – Γιατί επελέγη η NBG Χρηματιστηριακή

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ


    Πάνω από 36 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν σε προμήθειες η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την πραγματοποίηση του  book building της Εθνικής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο λοιπόν, τα συνολικά έξοδα της Προσφοράς, ή παρεπόμενα αυτής, τα οποία θα βαρύνουν την τράπεζα, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε έως €26,1 εκατ.

    Αυτό βεβαίως, με την παραδοχή ότι το σύνολο των Προσφερόμενων Μετοχών θα διατεθεί μέσω της Προσφοράς, τα συνολικά ή παρεπόμενα έξοδα της Προσφοράς που θα βαρύνουν το ΤΧΣ εκτιμώνται σε περίπου €10 εκατ., εκ των οποίων οι συνολικές προμήθειες που καταβάλλονται από τον Πωλητή Μέτοχο σε σχέση με την Προσφορά, υπολογιζόμενες στην ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών, εκτιμώνται σε περίπου €9 εκατ., από τα οποία περίπου €1,4 εκατ. αφορούν την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και περίπου €7,6 εκατ. αφορούν τη Διεθνή Προσφορά.

    Υπό την παραδοχή ότι το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (upsize option) θα ασκηθεί σε όλη του την έκταση.

    Τα καθαρά έσοδα που θα εισπράξει ο Πωλητής Μέτοχος (εξαιρουμένου ΦΠΑ επί των εξόδων), εκτιμώμενα έως €985 εκατ. και, υπό την παραδοχή ότι το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς (upsize option) θα ασκηθεί σε όλη του την έκταση, αυξανόμενα έως κατά €98 εκατ. περίπου (εξαιρουμένου ΦΠΑ επί των εξόδων), υπολογιζόμενα στη μέγιστη τιμή του Eύρους Tιμών (5,44 ευρώ), θα κατατεθούν στον τοκοφόρο λογαριασμό του Πωλητή Μετόχου, δηλαδή του ΤΧΣ, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος αποκλειστικά για τους σκοπούς του Νόμου ΤΧΣ και σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του ΤΧΣ εκ του ή σε σχέση με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 15 Μαρτίου 2012 (που κυρώθηκε με τον Ελληνικό Νόμο 4060/2012 (Α’ 65), και υπό τη Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης της 19 Αυγούστου 2015 (που κυρώθηκε με τον Ελληνικό Νόμο 4336/2015 (Α΄ 94).

    Η Τράπεζα δεν θα διαθέσει καμία μετοχή στο πλαίσιο της Προσφοράς και δεν θα εισπράξει έσοδα από την πώληση των Προσφερόμενων Μετοχών, διευκρινίζεται ρητώς στο ενημερωτικό δελτίο.

    Επίσης, σύμφωνα με το ενημερωτικό, οι επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα επιβαρύνονται με ποσοστό 0,0325% επί της αξίας των κατανεμηθεισών Προσφερόμενων Μετοχών (υπολογιζόμενη ως το γινόμενο των κατανεμηθεισών Προσφερόμενων Μετοχών επί την Τιμή Προσφοράς) για έξοδα εκκαθάρισης. Επιπλέον, οι επενδυτές θα χρεωθούν συνήθεις αμοιβές διαμεσολάβησης.

    Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια εγγραφή ξεκινάει στις 10 το πρωί της Τρίτης 14/11.

    Συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά είναι η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και η NBG Securities.

    Σχετικά με την συμμετοχή της NBG στο σχήμα των αναδόχων για την ελληνική δημόσια προσφορά, τονίζεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό ότι, «η Εθνική Χρηματιστηριακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψιν ως κριτήριο την παροχή οποιασδήποτε αμοιβής από την Τράπεζα για παροχή υπηρεσιών, καθώς και τα εξής κριτήρια με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ESMA:

    (i) εάν κατέχει μετοχικούς τίτλους της Τράπεζας ή θυγατρικών της,

    (ii) εάν έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό συμφέρον το οποίο βασίζεται στην επιτυχία της Δημόσιας Προσφοράς, ή

    (iii) εάν έχει κάποια συμφωνία με τους κύριους Μετόχους της Τράπεζας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τράπεζα κατέχει, άμεσα ή έμμεσα το σύνολο των μετοχών της Εθνική Χρηματιστηριακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, δηλώνει ότι, δεν έχει συμφέροντα ή συγκρουόμενα συμφέροντα που να επηρεάζουν σημαντικά την Ελληνική Δημόσια Προσφορά, παρά το έμμεσο συμφέρον που προκύπτει

    (α) από την προαναφερθείσα σχέση θυγατρικής και μητρικής εταιρίας που την συνδέει με την Τράπεζα και

    (β) υπό την ιδιότητά της ως ειδικού διαπραγματευτή επί μετοχών και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Τράπεζας, ειδικού διαπραγματευτή για τον Δείκτη FTSE-25 στον οποίο συμμετέχουν οι μετοχές της Τράπεζας και ειδικού διαπραγματευτή για το αμοιβαίο κεφάλαιο ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap στο οποίο συμμετέχουν οι μετοχές της Τράπεζας».

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό της Εθνικής Τράπεζας – Ξεκινά η πώληση του 20-25% από το ΤΧΣ

    Εθνική Τράπεζα: Μεταξύ 5-5,44 ευρώ η τιμή διάθεσης της μετοχής – Από 14 έως 16 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών

    Αποεπένδυση ΤΧΣ: Άνω των 6 δισ. δολ. τα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια που κατέχουν Alpha Bank και Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ