ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πράξεις και κάτω από τις 1.390 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., παραπέμποντας στις 1.341 μονάδες που είχαν καταγραφεί στις 5/8, την ημέρα του παγκόσμιου sell off (αύξηση των επιτοκίων στην Ιαπωνία η αφορμή).
Η αρνητική εξέλιξη επιταχύνθηκε από τη στιγμή που έσπασαν τα stop losses και οι πωλήσεις αφορούσαν πλέον, στο σύνολο των blue chips.
Εύθραυστη και η στήριξη των 1.390 μονάδων, σημειώνουν οι αναλυτές, από τη στιγμή που η αγορά έγραψε μέσα στην Παρασκευή και τις 1.387.
Οι 1.150 μονάδες υποτίθεται ότι ήταν η στήριξη για τον τραπεζικό δείκτη κι έκανε πράξεις πιο κάτω, στις 1.139, ενώ στο πτωτικό σενάριο θέλει στηρίξεις στις 1.105 μονάδες!
Το κλήμα έχει τσακίσει στην κυριολεξία σε μία συγκυρία που τα ξένα χρηματιστήρια, αν και διορθώνουν, δεν χάνουν την επαφή τους με τα υψηλά που κατέγραψαν φέτος.
Η εξήγηση που δίνουν Έλληνες διαχειριστές είναι ότι τα hedge funds που έχουν κατακλύσει την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, επειδή κλείνουν τα βιβλία τους ενόψει τέλους της χρονιάς, παίρνουν τα κέρδη τους.
Οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται πλέον σε χαμηλό 11 μηνών (Alpha), ή 6μήνου (Eurobank και Εθνική) και μόνο η Πειραιώς βρίσκεται λίγο πριν από την διάσπαση κρίσιμων επιπέδων, τα οποία θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε επίπεδα sell off Αυγούστου, όταν είχε γράψει ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 3,36 ευρώ, σημειώνουν οι αναλυτές.
Σανίδα σωτηρίας, ίσως, στη 1/11 που ανακοινώνει αποτελέσματα η Πειραιώς, στις 7/11 η Εθνική και η Eurobank, 8/11 η Άλφα (γ΄3μηνο, 9μηνο) και στις 11/11 η Τράπεζα Κύπρου.
Τα κύρια στοιχεία τα οποία θα εστιάσει η αγορά είναι τα εξής, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή:
α) το βαθμό μείωσης των εσόδων από τόκους β) το νέο καθεστώς τιμολόγησης ειδικών κατηγοριών των τραπεζικών προμηθειών που απευθύνονται στην λιανική γ) την ποιότητα του ενεργητικού δ) το ενοποιημένο σχήμα Eurobank – Ελληνικής ε) το πλάνο μείωσης της αναβαλλόμενης φορολογίας και στ) την επικαιροποίηση επίτευξης των ετήσιων στόχων. Για το σύνολο του γ’ τριμήνου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν καθαρά κέρδη 1,15 δις ευρώ, σταθεροποίηση των NPEs στο 3,6% και οριακή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,3%.
Τουλάχιστον για 12 blue chips έχει σημάνει… οπισθοχώρηση, όπως δείχνει η κίνηση της αγοράς την τελευταία εβδομάδα και με τον γενικό δείκτη να γράφει πέντε στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την αρχή του χρόνου η Ελλάκτωρ σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση περί το 30,5%, ακολουθεί η ΕΧΑΕ με σχεδόν 19%, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει placements από τις τράπεζες και άλλες εισηγμένες, όπως Μυτιληναίος, Jumbo, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy.
Κοντά στο 16% ανέρχονται οι απώλειες για την Μότορ Όιλ, εξαιτίας α) της εξόδου από τον MSCI, β) της έκτακτης φορολογίας, γ) της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων.
Πάνω από 11,3% οι απώλειες για την Metlen, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος οδεύει για καθαρά κέρδη φέτος της τάξης των 650 εκατ. ευρώ.
Πάνω από 9% ανέρχονται οι απώλειες για την Aegean, 8% η πτώση για την μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, 7,5% η πτώση για την ΕΥΔΑΠ, άνω του 5% για την HelleniQ Energy και 2,2% για το Jumbo.
Δεν ισχύει το ίδιο για την ΔΕΗ που σημειώνει άνοδο πάνω από 5%, τον ΟΤΕ πάνω από 20%, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάνω από 30%, τον ΟΛΠ πάνω από 20%, την Coca Cola πάνω από 25%, την Τιτάν κοντά στο 50%, την Lamda μεταξύ 6 – 8%, την Cenergy πάνω από 20%.
Διαβάστε επίσης
Pantelakis Securities για Σαράντη: Πλησιάζει το φετινό guidance για ανάπτυξη 30% στα EBITDA
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Στυλιανίδης: Ο ναυτιλιακός τομέας αναπόσπαστο κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ μεταξύ 25 και 29 Νοεμβρίου
- Επιχείρηση εντοπισμού τυχόν αγνοούμενων μεταναστών νότια του Φαρμακονησίου