• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιστροφή στην ανασφάλεια για την Wall Street: Βουτιά 328 μονάδων για τον Dow Jones

    Wall Street


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Wall Street την Δευτέρα, ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναζωπυρώνονται.

    Ο Dow Jones, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή γλίτωσε από το να σημειώσει το χειρότερο αρνητικό ράλι των τελευταίων 40 χρόνων βάζοντας τέλος στο σερί των 8 πτωτικών συνεδριάσεων, επέστρεψε στην πτώση με σημαντικές απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν τις 500 μονάδες.

    Τελικά, ο  Dow Jones έκλεισε στις 24.252,80 μονάδες, με απώλειες 328,09 μονάδων (-1,33%) ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε στις 7.532,01 μονάδες, με βουτιά 160,81 μονάδων (-2,09%). Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.717,07 μονάδες, με απώλειες 1,37%. Αυτή ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες  των τελευταίων δύο μηνών τόσο για για τον Nasdaq όσο και για τον S&P, στο διάστημα δηλαδή από την έναρξη του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα.

    Αιτία της επιστροφής της ανασφάλειας  υπήρξε η δημοσίευση πληροφοριών που θέλουν την αμερικανική κυβέρνηση να καταρτίζει νέους κανόνες που θα απαγορεύουν σε εταιρείες των οποίων το 25% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου είναι κινεζικής ιδιοκτησίας να εξαγοράζουν αμερικανικές που κατέχουν «σημαντικές τεχνολογίες».

    Παράλληλα, με ανάρτηση του στο Τwitter την Κυριακή ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να απομακρύνουν όλα τα “εμπόδια στο εμπόριο και τους δασμούς”, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε αντίθετη περίπτωση “θα γνωρίσουν νέα αντίποινα από τις ΗΠΑ”.

    Ο Λευκός Οίκος αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ανακοινώσει περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικές επιχειρήσεις τεχνολογίας και απαγορεύσεις σε συγκεκριμένες εξαγωγές προς το Πεκίνο.



    ΣΧΟΛΙΑ